Sunday, 19 May 2024
Procureur-generaal Merrick Garland benoemt een speciale raadsman om de behandeling van geheime dossiers te onderzoeken die zijn gevonden in het huis en de voormalige kantoren van president Joe Biden in Washington op 12 januari 2023. (Olivier Douliery/AFP via Getty Images)

Procureur-generaal benoemt speciale raadsman voor onderzoek naar documenten gevonden in Biden’s huis, voormalige kantoor

Procureur-generaal Merrick Garland benoemde op 12 januari een speciale raadsman om te onderzoeken of een persoon of groep de wet heeft overtreden bij de behandeling van geclassificeerd materiaal dat werd gevonden in een kantoor dat president Joe Biden had gebruikt evenals in een van Biden’s huizen.

“Deze benoeming onderstreept voor het publiek de verbintenis van het departement tot zowel onafhankelijkheid als verantwoordingsplicht in bijzonder gevoelige zaken en tot het nemen van beslissingen die onbetwistbaar alleen worden geleid door feiten en de wet,” zei Garland, een door Biden benoemde persoon, in een voorbereide verklaring vanuit het hoofdkwartier van het Department of Justice (DOJ) in Washington.

Garland benoemde Robert Hur, een voormalige federale aanklager, tot speciaal raadsman.

De procureur-generaal zei dat de “buitengewone omstandigheden” in het spel de benoeming noodzakelijk maakten.

Volgens de voorschriften benoemt de procureur-generaal een speciale raadsman wanneer hij bepaalt dat een strafrechtelijk onderzoek gerechtvaardigd is en onderzoek of vervolging door het ministerie van Justitie “een belangenconflict voor het ministerie of andere buitengewone omstandigheden inhoudt” en dat “het onder deze omstandigheden in het algemeen belang zou zijn een externe speciale raadsman te benoemen om de verantwoordelijkheid voor de zaak op zich te nemen”.

De benoeming komt nadat advocaten voor Biden zeiden dat ze documenten met geclassificeerde markeringen hadden ontdekt in kantoren die Biden van 2017 tot 2019 had gebruikt, evenals in twee ruimtes van het huis van de president in Wilmington, Delaware.

Garland’s briefing was de eerste keer dat het ministerie van Justitie publiekelijk commentaar gaf op de zaak.

Biden heeft gezegd dat hij “verrast was om te horen” over de ontdekking van documenten in de kantoren in het Penn Biden Center in Washington. Eerder op 12 januari verdedigde hij het feit dat hij de documenten bij hem thuis bewaarde door verslaggevers te vertellen dat ze in een “afgesloten garage” lagen in plaats van “op straat”.

“Wij zijn ervan overtuigd dat een grondig onderzoek zal aantonen dat deze documenten per ongeluk verkeerd zijn opgeborgen en dat de president en zijn advocaten direct na ontdekking van deze fout hebben gehandeld”, aldus Richard Sauber, advocaat van Biden, in een verklaring na de bekendmaking van Garland.

President Joe Biden spreekt zich uit in Washington op 12 januari 2023. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Ontdekking

Het Witte Huis verklaarde dat de eerste ontdekking plaatsvond op 2 november 2022, en dat de National Archives and Records Administration (NARA), die belast is met het in bezit nemen van presidentiële dossiers na het vertrek van een regering, onmiddellijk werd ingelicht. Het NARA zou het materiaal de volgende dag hebben ontvangen. Vertegenwoordigers van het NARA weigerden commentaar te geven.

Volgens Garland werd het DOJ pas op 4 november 2022 van de zaak op de hoogte gebracht. De kennisgeving werd gedaan door het kantoor van de inspecteur-generaal van het NARA.

Het publiek werd pas op 9 januari geïnformeerd over de ontdekkingen.

Hieronder volgt een tijdlijn van de ontdekking van geclassificeerde documenten (bron):

2 nov. 2022: Biden’s advocaten vinden bestanden met geclassificeerde markeringen in het Penn Biden Center, waar de president van 2017 tot 2019 had gewerkt. (Witte Huis)

2 nov. 2022: Biden’s advocaten stellen NARA op de hoogte van de ontdekking. (Witte Huis)

3 nov. 2022: NARA neemt de documenten in bezit. (Witte Huis)

4 nov. 2022: De inspecteur-generaal van het NARA verwittigt een aanklager bij het DOJ. (procureur-generaal Garland)

9 november 2022: de FBI start een onderzoek om te bepalen of er geheime informatie verkeerd is gebruikt, in strijd met de wet. (Garland)

14 november 2022: Garland wijst de Amerikaanse procureur John Lausch aan om een eerste onderzoek in te stellen. (Garland)

20 dec. 2022: Biden’s advocaten informeren Lausch dat er meer documenten met geheime markeringen zijn gevonden in Biden’s woning in Wilmington. FBI-agenten reizen naar de locatie en stellen de documenten veilig. (Garland en het Witte Huis)

5 januari 2023: Lausch informeert Garland en adviseert dat verder onderzoek door een speciale raadsman gerechtvaardigd is. (Garland)

9 januari 2023: Witte Huis onthult ontdekking van documenten in Penn Biden Center. (Witte Huis)

12 januari 2023: De advocaten van Biden informeren Lausch dat er nog een document is gevonden bij Biden thuis. (Garland)

12 januari 2023: Witte Huis onthult ontdekking van documenten in residentie Wilmington. (Witte Huis)

12 januari 2023: Garland benoemt Richard Hur tot speciaal adviseur. (Garland)

De Amerikaanse procureur voor het noordelijke district van Illinois John Lausch, links, in Washington op 12 januari 2023. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Lausch raadde speciale raadsman aan

Garland zei dat de benoeming van Hur werd bepaald door een eerste onderzoek door de Amerikaanse procureur voor het noordelijke district van Illinois John Lausch, een door Trump aangestelde persoon die met het onderzoek begon nadat de advocaten van Biden de eerste ontdekking hadden gedaan.

Lausch werd door de advocaten van Biden bij twee andere gelegenheden – op 20 december 2022 en 5 januari – ervan op de hoogte gebracht dat zij meer geclassificeerd materiaal hadden gevonden, aldus Garland.

Lausch adviseerde Garland dat verder onderzoek van de zaak door een speciale raadsman gerechtvaardigd was en Garland stemde daarmee in.

Lausch zei dat hij niet beschikbaar was voor betrokkenheid op langere termijn omdat hij volgens Garland van plan is het ministerie van Justitie binnenkort te verlaten. Lausch stond naast Garland maar sprak niet tijdens de persconferentie. Garland noch Lausch beantwoordde vragen.

Hur, die niet op de briefing verscheen, kwam in 2003 bij het DOJ en werkte daar met tussenpozen tot 2021.

Hur zal onderzoeken “of een persoon of entiteit de wet heeft overtreden met deze zaak,” zei Garland.

“Ik zal het toegewezen onderzoek uitvoeren met een eerlijk, onafhankelijk en onpartijdig oordeel,” zei Hur in een verklaring van het DOJ. “Ik ben van plan de feiten snel en grondig te volgen, zonder angst of gunst, en zal het vertrouwen eren dat in mij is gesteld om deze dienst uit te voeren.”

Trump benoemde Hur in 2017 tot Amerikaanse procureur. Hur kondigde in februari 2021 aan dat hij ontslag nam om terug te keren naar de privé-praktijk.

Hur doneerde aan de toenmalige Republikeinse presidentskandidaat Sen. John McCain’s (R-Ariz.) campagne in 2008, volgens federale gegevens.

Republikeinen hadden Garland opgeroepen om een speciale raadsman te benoemen nadat hij Jack Smith had aangesteld als speciale raadsman om toezicht te houden op het onderzoek naar de omgang van voormalig president Donald Trump met materiaal met geclassificeerde markeringen.

“Gaat u een speciale raadsman benoemen om het vermeende bewaren van geheime dossiers van president Biden te onderzoeken, zoals u deed voor president Trump?” schreef Sen. Josh Hawley (R-Mo.) aan Garland in een recente brief.

Sen. Lindsey Graham (R-S.C.) zei op Fox News dat het niet benoemen van een speciale raadsman “het land zou schaden”.

Rep. Mike Rogers (R-Ala.) heeft het Pentagon gevraagd of het bewaren van de dossiers door Biden de nationale veiligheid heeft geschaad, terwijl Rep. Mike Turner (R-Ohio) een schadebeoordeling heeft gevraagd aan de Amerikaanse inlichtingendiensten, die een dergelijke beoordeling hebben uitgevoerd over de dossiers die Trump in zijn bezit had.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 januari 2023): Attorney General Appoints Special Counsel to Investigate Documents Found at Biden’s Home, Former Office

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.