Sunday, 16 Jun 2024
Een motorfiets van de politie staat in brand tijdens een protest over de dood van Mahsa Amini, een vrouw die stierf na te zijn gearresteerd door de "zedelijkheidspolitie", in Teheran, Iran, op 19 september 2022. (West Asia News Agency via Reuters)

Protesten Iran blijven aanhouden. Demonstranten negeren waarschuwingen van regering

De wijdverspreide protesten in Iran gingen op 30 oktober voor de 45e achtereenvolgende dag door, ondanks waarschuwingen van veiligheidsfunctionarissen dat zij hardere maatregelen zouden gebruiken om de demonstraties neer te slaan.

De protesten gingen gedurende het afgelopen weekend door ondanks een waarschuwing van de opperbevelhebber van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), majoor-generaal Hossein Salami, op 29 oktober waarin hij aangaf ongekend geweld te zullen gebruiken om de protesten de kop in te drukken.

“Vandaag is het einde van de rellen. Ga niet meer de straat op!” zei Salami naar verluidt. “Wij zeggen tegen onze jeugd, de minderheid van jullie die werden misleid, stop met deze duivelse daden. Deze onheilspellende opruiing zal jullie geen geluk brengen. Verpest jullie toekomst niet!”

De Iraanse president Ebrahim Raisi zou volgens de staatsmedia hebben gezegd: “Veiligheid is de rode draad voor de islamitische republiek, en we zullen niet toestaan dat de vijand zijn plannen om deze waardevolle nationale troef te ondermijnen op welke manier dan ook uitvoert.”

Demonstranten, die steeds bozer worden door de pogingen van de autoriteiten om hun protesten tegen de islamitische regering te onderdrukken, negeerden de waarschuwingen echter en gingen het afgelopen weekend opnieuw de straat op.

De demonstraties in het hele land werden aanvankelijk aangewakkerd door de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, een jonge vrouw die op 16 september in Teheran overleed toen ze in hechtenis was genomen door de Iraanse “zedenpolitie” nadat ze was gearresteerd vanwege haar “ongepaste kleding”. De politie heeft gezegd dat ze een hartaanval kreeg toen ze in hechtenis zat.

Gaandeweg zijn de demonstraties uitgegroeid tot oproepen van Iraniërs voor meer vrijheid en eisen om het islamitische regime en opperste leider Ayatollah Ali Khamenei omver te werpen, hetgeen de zwaarste uitdaging voor de klerikale leiders van het land sinds jaren is geworden.

Verbannen Iraniërs verzamelen zich voor de ambassade van Iran in Berlijn op 20 september 2022. (Michael Sohn/AP Photo)

Autoriteiten ‘ontvoeren studenten, vooral meisjes’

Op sociale media geplaatste videobeelden tonen gewelddadige confrontaties tussen studenten en de oproerpolitie op universiteiten, naar aanleiding van berichten over invallen in de studentenflats waarbij studenten in bussen werden afgevoerd naar staatsdetentiecentra of voor onbepaalde tijd van de campus werden geweerd.

In één video is te zien hoe studenten van de Islamitische Azad Universiteit in Teheran stenen gooien naar troepen van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en agenten in burger. Een andere op Twitter geplaatste video toont veiligheidstroepen die traangas en kogels gebruiken om studenten van de demonstraties af te houden.

The Epoch Times heeft de videobeelden niet kunnen verifiëren.

Maryam Rajavi, verkozen voorzitter van de ‘Nationale Raad van Verzet van Iran voor de periode om de soevereiniteit over te dragen aan het volk van Iran’, schreef op 30 oktober op Twitter dat IRGC-troepen luchtkarabijnen maar ook echte kogels hebben gebruikt om de demonstraties op universiteiten neer te slaan en tegelijkertijd “studenten, voornamelijk meisjes, hebben ontvoerd”.

Dit toont de “wanhoop van het regime tegenover de protesten in Iran,” zei Rajavi.

Volgens het Human Rights Activists News Agency (HRANA) zijn tot nu toe 283 demonstranten, waaronder 44 kinderen, gedood sinds de protesten in het hele land uitbraken. Nog eens 14.052 personen werden gearresteerd, volgens de laatste update van HRANA.

De Iraanse autoriteiten hebben de Verenigde Staten, Israël, het Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië ervan beschuldigd achter de anti-regeringsprotesten te zitten die het land destabiliseren, beweringen die door de regeringsleiders van die landen worden ontkend.

In september kondigde de regering Biden sancties aan tegen de Iraanse zedenpolitie “wegens misbruik van en geweld tegen Iraanse vrouwen en schending van de rechten van vreedzame Iraanse demonstranten”.

Gepubliceerd door The Epoch Times (31 oktober 2022): Iran Protests Continue as Demonstrators Defy Warnings From Government

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.