Wednesday, 12 Jun 2024
Mensen protesteren tegen bezuinigingen op de ziektekostenverzekering in de Chinese stad Wuhan op 15 februari 2023. (Screenshot via The Epoch Times)

Protesten van Chinese werknemers zijn verdubbeld in 2023 en vormen bedreiging voor de macht van de CCP:

Volgens een in Hongkong gevestigde mensenrechtengroep hebben Chinese arbeiders in 2023 twee keer zo vaak geprotesteerd om hun rechten te verdedigen als het jaar ervoor. China-waarnemers zeggen dat dergelijke wijdverspreide demonstraties zouden kunnen leiden tot de val van de Chinese Communistische Partij (CCP).

China Labor Bulletin (CLB), een non-profitorganisatie in Hong Kong die “de opkomende arbeidersbeweging in China ondersteunt en zich er actief mee bezighoudt”, meldde per 31 december 1.779 protesten te midden van massale ontslagen, loonsverlagingen en bedrijfssluitingen in het land.

De opkomst van grootschalige Chinese arbeidersprotesten is “een onvermijdelijk gevolg” van de economische crisis in China,” zei Lai Jianping, een voormalige Chinese advocaat en commentator voor actuele zaken die in Canada woont, in een recent interview met de Chinese editie van The Epoch Times.

De heer Lai gelooft dat de protesten kunnen leiden tot de ondergang van het communistische regime in China.

Arbeidersprotesten in heel China in 2023

De Chinese economie bleef zwak in 2023, ondanks een abrupte versoepeling van de draconische zero-COVID-maatregelen sinds december 2022.

Minder orders van internationale kopers en slechte economische omstandigheden in het land hebben ertoe geleid dat fabrieken werknemers hebben ontslagen, hun activiteiten hebben verplaatst om de kosten te minimaliseren, of helemaal zijn gesloten, aldus het CLB.

Uit het rapport van het CLB blijkt dat de protesten vooral betrekking hadden op exportgerichte industrieën – zoals elektronica, kleding, speelgoed en de auto-industrie – en dat de arbeiders protesteerden tegen lonen, ontslagen en verplaatsingen en compensatie eisten.

In heel China braken protesten uit, ook in de vier gemeenten die onder direct bestuur staan van de CCP.

De provincie Guangdong, een belangrijk productiecentrum, telde vorig jaar 510 protesten van verschillende omvang, het hoogste aantal in het land, volgens het CLB-rapport.

Het op één na hoogste aantal protesten (108) zou zijn geregistreerd in de oostelijke Chinese provincie Shandong, gevolgd door de centrale provincie Henan en de noordelijke provincie Shanxi (elk 100 protesten).

Van de vier gemeenten zou Peking, de hoofdstad van China, vorig jaar 33 protesten hebben geregistreerd, terwijl Shanghai 47 protesten, Chongqing 35 en Tianjin 25 protesten zouden hebben geregistreerd.

Op 7 januari vorig jaar brak er een grootschalig protest uit in Chongqing nadat duizenden werknemers abrupt waren ontslagen door Zybio, Inc., een fabrikant van COVID-19 testkits, een van de eerste protesten in de eerste maand van het jaar die in het rapport van CLB zijn opgenomen. De lokale autoriteiten stuurden oproerpolitie om het protest de kop in te drukken.

Andere protesten

Volgens Nikkei Asia werden er tussen juni 2022 en oktober 2023 in het land 1.777 demonstraties geregistreerd die verband hielden met de vastgoedsector. Twee derde van deze demonstranten waren huizenkopers en huiseigenaren die protesteerden tegen “vertragingen in projecten, contractschendingen, vermeende fraude en slordig vakmanschap”, aldus het rapport. De meeste overige demonstranten waren bouwvakkers die onbetaalde lonen eisten.

Op 21 juli 2023 kwamen duizenden ouders bijeen bij verschillende overheidsinstellingen in de stad Xi’an, provincie Shaanxi, om te protesteren tegen een overheidsbeleid dat de toegang van studenten tot middelbare school en universitair onderwijs beperkt.

Omdat de Chinese autoriteiten vaak informatie achterhouden, is het moeilijk om de ware omvang van deze protesten in te schatten.

‘Ze moeten vechten om te overleven’

De heer Lai zei dat bij de recente campagnes ter verdediging van de rechten in China “meer deelnemers” betrokken zijn en dat de evenementen “intenser dan ooit” zijn.

Hij voegde eraan toe dat veel mensen momenteel in extreme armoede leven en niet over de financiële middelen beschikken om hun gezin te onderhouden, de opleiding van hun kinderen te betalen, medische kosten te dekken en hypotheken af te lossen.

“Deze mensen kunnen alleen opstaan om hun legitieme rechten te verdedigen, achterstallig loon op te eisen en te vragen om kansen op werk,” zei Lai.

Bovendien heeft de Chinese leider Xi Jinping, door terug te grijpen naar het revolutionaire tijdperk van Mao Zedong, “buitenlandse investeerders en Chinese particuliere ondernemers afgeschrikt om zich met China in te laten.”

Li Yuanhua, een voormalig geleerde in de Chinese geschiedenis die nu in Australië woont, gelooft dat de wijdverspreide protesten onder arbeiders vooral voortkomen uit hun “wil om te overleven.”

“De bevoorrechte klasse binnen de CCP heeft sociale goederen geplunderd, terwijl de Chinese arbeiders aan de onderkant van de samenleving tot het uiterste zijn gedreven. Omdat ze niet in staat zijn hun basisbehoeften te vervullen en te overleven, zijn ze gedwongen een standpunt in te nemen”, vertelde Li in een recent interview aan The Epoch Times.

Het Chinese socialezekerheidsstelsel staat op instorten en kan de arme arbeidersklasse geen steun bieden, zei hij, eraan toevoegend dat “ze moeten vechten om te overleven.”

Massale protesten kunnen CCP-bewind beëindigen

De CCP heeft gekozen voor een hardhandige aanpak om dissidenten en demonstranten te onderdrukken om haar autoritaire bewind in stand te houden.

Als het volk echter vecht om te overleven, vreest het niet langer de onderdrukking door de CCP, zei Li, eraan toevoegend dat dit is waar het regime bang voor is.

“Dit soort verzet van de mensen is oprecht en ze zijn niet bang voor de gewelddadige onderdrukking door de CCP. Voor hen kan verzet tot de dood leiden, maar zonder verzet is de dood onvermijdelijk. Dus waarom zouden ze zich niet verzetten?!”

Volgens Lai kan de CCP niet alle landelijke protestcampagnes effectief de kop indrukken.

“De CCP wordt geconfronteerd met wijdverspreide uitdagingen, met golf na golf van werkloosheid en ontslagen die verschillende industrieën en sectoren treffen. Protesten en incidenten ter verdediging van de rechten steken de kop op en overal in het land breekt onrust uit. … Ik voorzie dat de CCP niet weet hoe ze hiermee om moet gaan.

Tot op zekere hoogte vormt deze situatie een aanzienlijke bedreiging voor de heerschappij van het communistische regime,” zei hij.

“Zoals een oud Chinees gezegde luidt: ‘Als mensen niet bang zijn om te sterven, heeft het geen zin om ze met de dood te bedreigen’.”

Zhang Hong en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 januari 2024): Chinese Workers’ Protests Doubled in 2023, Posing a Threat to CCP’s Rule: China Observers

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.