Sunday, 23 Jun 2024
Beveiligingspersoneel staat op wacht buiten het Wuhan Instituut voor Virologie in Wuhan, China, op 3 februari 2021. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Een rampzalige samenwerking: Verontwaardiging over NIH’s hernieuwing van subsidie aan het Wuhan Lab-gelieerde EcoHealth

Wetgevers hebben het besluit van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) veroordeeld om een controversiële federale subsidie aan EcoHealth Alliance, die drie jaar geleden werd opgeschort vanwege bezorgdheid over schendingen van de subsidietermijn, opnieuw te activeren.

EcoHealth, de non-profit organisatie die jaren voor de COVID-19 pandemie NIH fondsen gebruikte om coronavirus onderzoek uit te voeren in het Wuhan Institute of Virology in China—de Chinese faciliteit die onder vuur ligt vanwege haar werk aan gevaarlijke vleermuiscoronavirussen—kondigde in een verklaring van 8 mei de nieuwe vierjarige subsidie aan, die gebruikt zal worden om “het risico van het ontstaan van vleermuiscoronavirussen” te bestuderen.

Volgens de voorwaarden van de subsidie (pdf) zal EcoHealth, dat onder leiding staat van de Britse zoöloog Peter Daszak, in totaal $4.325.005 ontvangen via het National Institute for Allergies and Infectious Diseases (NIAID) van de NIH, dat tot december 2022 onder leiding stond van Dr. Anthony Fauci. Het toekenningsbedrag voor 2023 is $576.290.

Rep. Brett Guthrie (R-Ky.), die voorzitter is van de House Energy and Commerce subcommissie voor gezondheid, zei dat het nieuws “schokkend en teleurstellend” was.

“EcoHealth Alliance heeft niet alleen gedocumenteerde nalatigheid, onwetendheid en falen in het volgen van de regels van een door de belastingbetaler gefinancierde subsidie, maar is ook het onderwerp van een congresonderzoek naar haar onderzoek met het Wuhan Institute of Virology,” zei hij tegen The Epoch Times. “We gaan namens het Amerikaanse volk antwoorden krijgen waarom hun geld wordt toegekend aan EcoHealth Alliance.”

EcoHealth is momenteel de ontvanger van 17 actieve Amerikaanse overheidssubsidies die in totaal meer dan 50 miljoen dollar bedragen.

“Zoönotische coronavirussen (CoV) vormen een belangrijke bedreiging voor de wereldgezondheid, zoals blijkt uit de opkomst van SARS-CoV, MERS-CoV en SARS-CoV-2,” luidt de verklaring.

De non-profit verklaarde verder dat haar eerdere werk heeft aangetoond dat “vleermuizen in deze regio een buitengewone diversiteit van SARSr-CoV’s herbergen, waarvan sommige menselijke ACE2 kunnen gebruiken voor celingang, en gehumaniseerde muismodellen kunnen infecteren om SARS-achtige ziekte te veroorzaken en beschikbare therapieën of vaccins te omzeilen.

“Toch blijven er belangrijke vragen bestaan over de oorsprong, de diversiteit, het vermogen om ziekte te veroorzaken en het risico van verspreiding van deze virussen naar mensen”, aldus EcoHealth, die opmerkt dat de hernieuwde subsidie—die ongeveer 2,3 miljoen dollar aan belastinggeld bedraagt—zal helpen deze vragen te beantwoorden.

De non-profit, die uitdrukkelijk geen onderzoek in China mag uitvoeren, mag ook geen nieuwe monsters van vleermuizen of mensen verzamelen en moet extra toezichtmaatregelen treffen.

Peter Daszak, rechts, voorzitter van EcoHealth Alliance, wordt gezien in Wuhan, China, op 3 februari 2021. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

‘Ongedwongen fout’

Verschillende Amerikaanse agentschappen en onafhankelijke wetenschappers hebben geconcludeerd dat een lek in het laboratorium van Wuhan hoogstwaarschijnlijk de COVID-19 pandemie heeft veroorzaakt. Een nieuw rapport van de Senaat in april kwam tot dezelfde conclusie en stelde dat de “overgrote meerderheid van de informatie de aannemelijkheid ondersteunt van een onopzettelijk onderzoeksgerelateerd incident dat waarschijnlijk het gevolg was van falende bioveiligheidscontroles tijdens onderzoek naar het SARS-CoV-2 vaccin”.

Temidden van de bezorgdheid over de opnieuw toegekende subsidie, prees Daszak van EcoHealth, die de theorie van het laboratoriumlek heeft verworpen, de zet in een lange Twitter thread. Hij zei dat de financiering de non-profit zal helpen werk te verrichten dat “de volksgezondheid ten goede zal komen” en suggereerde dat de vorige beëindiging van de subsidie “haastig leek te zijn voorbereid en de juiste normen negeerde.”

Richard Ebright, moleculair bioloog en hoogleraar scheikunde en chemische biologie aan de Rutgers University in New Jersey, is het daar niet mee eens.

“Beëindiging van de subsidie was een passende reactie op de mogelijke rol van EcoHealth Alliance bij het ontstaan van COVID-19 en op de duidelijke schendingen door EcoHealth Alliance van de subsidievoorwaarden,” vertelde hij aan The Epoch Times.

De herinvoering van de subsidie is een “show van minachting” van NIH ambtenaren tegenover het Congres en het publiek, zei hij.

“Het is een ongedwongen fout die de steun van het Congres en het publiek voor de NIH zal schaden.”

De NIH heeft ermee ingestemd het toezicht te verscherpen om de risico’s bij toekomstig onderzoek naar potentiële pandemische ziekteverwekkers te beperken en passende voorzorgsmaatregelen inzake bioveiligheid te nemen. EcoHealth heeft wijzigingen aangebracht in het programma, zoals het gebruik van computermodellen en aminozuursequentieanalyse om de virussen te analyseren. Het merkte op dat het geen gebruik zou maken van “recombinant-virustechnologie”, waarbij virale genomen worden gewijzigd.

De veranderingen hebben Ebrights vertrouwen in de organisatie niet versterkt.

“Ze beloven dat hun toekomstige onderzoek minder roekeloos zal zijn dan hun vorige onderzoek, dat ze zullen stoppen met het maken van verbeterde potentiële pandemische pathogenen en dat ze de juiste bioveiligheidsmaatregelen zullen gaan gebruiken,” zei hij over EcoHealth. “Maar deze beloften wissen hun eerdere roekeloosheid, obstructie en overtredingen niet uit.”

Ook senator Joni Ernst (R-Iowa) maakte zich zorgen over de opheffing van de schorsing van de Eco Health-subsidie.

“Van het doorsluizen van belastinggeld naar China’s Wuhan Institute of Virology voor riskante experimenten met coronavirussen van vleermuizen om gevaarlijke ziekteverwekkers te versterken, heeft EcoHealth verborgen gehouden wat er werkelijk gebeurde met dit project en heeft daarbij federale wetten overtreden,” zei ze.

“NIH erkent zelfs dat we misschien nooit antwoorden zullen krijgen. EcoHealth nog een cent belastinggeld geven, vooral voor dit beruchte project dat de COVID-19 pandemie had kunnen veroorzaken, is absoluut idioot.”

Toenmalig-National Institute of Allergy and Infectious Diseases directeur Dr. Anthony Fauci luistert naar president Joe Biden (buiten beeld) die spreekt tijdens een bezoek aan de National Institutes of Health in Bethesda, Md., op 11 februari 2021. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

‘Calamiteuze samenwerking’

Het NIAID kende tussen 2014 en 2019 een aantal subsidies toe aan EcoHealth Alliance voor een bedrag van meer dan 3 miljoen dollar om in samenwerking met het Wuhan lab coronavirussen van vleermuizen in China te bestuderen; het agentschap zette de subsidies in april 2020 op pauze wegens bezorgdheid over de naleving van de COVID-19 pandemie.

Hoewel de NIH heeft ontkend dat de door EcoHealth in het kader van haar subsidie uitgevoerde studies naar het vleermuiscoronavirus hebben geleid tot de COVID-19 pandemie, verklaarde zij in een brief van oktober 2021 aan Republikeinse wetgevers dat de door haar gefinancierde experimenten het “onverwachte resultaat” hadden dat een coronavirus werd gecreëerd dat, wanneer het in muizen werd geïnjecteerd, hen zieker maakte dan degenen die werden geïnjecteerd met een ander natuurlijk voorkomend SARS-achtig coronavirus van vleermuizen, WIV1 genaamd.

Het White Coat Waste Project (WCW), dat de “rampzalige samenwerking” van EcoHealth met het Wuhan lab sinds april 2020 onder de aandacht brengt, veroordeelde de verlenging van de subsidie en wees op de risicovolle experimenten van het Wuhan lab in het verleden.

“De onbetrouwbare subsidie van de belastingbetaler die de gevaarlijke dierproeven van EcoHealth Alliance in Wuhan, die waarschijnlijk tot de pandemie hebben geleid, heeft gefinancierd, moet worden stopgezet en niet terugbetaald,” vertelde Justin Goodman, senior vice-president belangenbehartiging en overheidsbeleid van de waakhond van de belastingbetaler, aan The Epoch Times.

Goodman merkte op dat uit een recente audit van het Office of Inspector General (OIG) van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS) bleek dat de NIH had nagelaten het onderzoek van EcoHealth Alliance doeltreffend te controleren, ondanks “de vaststelling van potentiële risico’s in verband met het onderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van de EcoHealth-toekenningen”.

Het rapport bevestigde dat “EcoHealth belastinggeld verkeerd heeft besteed aan deze subsidie en het toezicht op het dierenlaboratorium in Wuhan op grove wijze heeft vervalst,” zei hij.

“Niemand moet iets geloven van wat er uit de mond komt van deze door de overheid gefinancierde oplichter die nooit een pandemie heeft voorkomen en er waarschijnlijk een heeft veroorzaakt”, zei Goodman, die EcoHealth beschreef als een “roekeloze, malafide laboratoriumaannemer die geld verspilt, de wet overtreedt, dieren mishandelt en de volksgezondheid in gevaar brengt.”

Deze luchtfoto toont het P4-laboratorium (L) op de campus van het Wuhan Institute of Virology in Wuhan, provincie Hubei, China, op 13 mei 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Het Energy Department concludeerde in februari dat de COVID-19 pandemie waarschijnlijk is ontstaan door een laboratoriumongeluk, meldde The Wall Street Journal. De FBI kwam tot een soortgelijke conclusie over een mogelijk laboratoriumlek in 2021, met de aantekening dat het agentschap “matig vertrouwen” had in zijn beoordeling, onthulde FBI-directeur Christopher Wray na het nieuws van het rapport van het Energy Department.

Hij vertelde Fox News dat het agentschap nog steeds de oorsprong van het virus onderzoekt.

“Hier heb je het over een potentieel lek uit een door de Chinese overheid gecontroleerd lab dat miljoenen Amerikanen heeft gedood,” zei Wray.

De NIH en Daszak hebben niet gereageerd op verzoeken van The Epoch Times om commentaar.

Eva Fu heeft bijgedragen aan dit verslag

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 mei 2023): ‘Calamitous Collaboration’: Outrage Grows Over NIH’s Renewal of Grant Giving Millions to Wuhan Lab-Linked EcoHealth

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.