Thursday, 18 Jul 2024
De tourbussen van Shen Yun zijn al lange tijd het doelwit van sabotage. De bedreigingen zijn onlangs geëscaleerd tegen het podiumkunstengezelschap dat "het China van voor het communisme" uitbeeldt. (The Epoch Times)

VS rapport belicht intimidatie door CCP tegen Shen Yun

Een jaarlijks rapport over godsdienstvrijheid documenteert de tactieken van het Chinese regime om theaters onder druk te zetten om optredens van het gezelschap te annuleren.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de schijnwerpers gericht op de aanhoudende pogingen van Peking om Shen Yun Performing Arts te censureren, een in New York gevestigde artiestengroep die de wereld rondreist om traditionele Chinese cultuur te presenteren en tegelijkertijd de aandacht vestigt op de voortdurende mensenrechtenschendingen in China.

Het jaarlijkse religieuze vrijheidsrapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken, gepubliceerd op 26 juni, documenteert de tactieken van de Chinese Communistische Partij (CCP) om theaters in meerdere landen onder druk te zetten om “te weigeren gastheer te zijn of reeds geplande voorstellingen van Shen Yun te annuleren.”

“Veel van de artiesten zijn Falun Gong beoefenaars,” stelt het rapport in de beschrijving van Shen Yun, en “naast traditionele Chinese dansen, portretteren sommige dansen de hedendaagse religieuze vervolging van Falun Gong beoefenaars in China.”

Falun Gong is een spirituele praktijk met zowel meditatieve oefeningen als leringen gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. In 1999 heeft de CCP de beoefenaars van Falun Gong uitgeroepen tot “grootste staatsvijand” en een grootscheepse campagne gevoerd om volgelingen in heel China te arresteren en te martelen in een poging het geloof uit te roeien.

Shen Yun, met een missie om het “China van voor het communisme” te laten zien, is sinds de oprichting in 2006 een doelwit geweest van het regime. Tijdens haar wereldwijde tournees naar meer dan 20 landen op vijf continenten, heeft het gezelschap meerdere malen te maken gehad met sabotage aan haar tourbussen en heeft het gezien dat theaters zich op het laatste moment terugtrokken nadat ze brieven hadden ontvangen van Chinese functionarissen die dreigden met economische represailles voor hun land.

De intimidatie is relatief effectief geweest in Zuid-Korea, een nauwe bondgenoot van de VS die ook op China rekent als zijn grootste handelspartner.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken haalde een onderzoek van The Epoch Times aan, waarin een Chinese ambassadefunctionaris in Zuid-Korea officieel zei dat “de Chinese ambassade de Koreaanse kant heeft geïnformeerd over het Chinese standpunt over de Shen Yun voorstelling.”

Amerikaanse functionarissen hebben sinds het bekend werd herhaaldelijk hun bezorgdheid geuit over dergelijke hardhandige campagnes.

In de aanloop naar de Amerikaans-Chinese top in San Francisco in november 2023 beschreef een hoge regeringsfunctionaris van Biden de “economische druk” van de CCP als “zeer schadelijk.”

“Ik denk dat het een zorgwekkende eigenschap is van de Chinese diplomatie,” zei hij tegen NTD, een zusterorganisatie van The Epoch Times.

“En het zal belangrijk zijn voor landen om in de toekomst stappen te ondernemen om ofwel samen te werken om meer veerkracht te creëren,” zei hij, “maar ook om een collectieve boodschap uit te zenden dat de acties van de CCP tegenstrijdig zijn met de soepele werking van een wereldwijd kapitaalsysteem.”

Het rapport over godsdienstvrijheid kwam slechts een dag nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de Falun Gong beschermingswet had aangenomen, die tot doel heeft om plegers van misdaden van gedwongen orgaanoogst tegen Falun Gong beoefenaars onder het Chinese communistische regime te straffen.

Falun Gong beoefenaarster Zhang Yuhua spreekt na een ontmoeting met ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken bij de lancering van het rapport over godsdienstvrijheid in Washington op 26 juni 2024. (Alex Martin/NTD)

Falun Gong beoefenaarster Zhang Yuhua, een voormalig decaan van de Russische taalafdeling van een belangrijke Chinese universiteit, die in totaal 7 1/2 jaar in Chinese gevangenissen heeft doorgebracht en herhaaldelijk door de politie werd lastiggevallen vanwege haar geloof, waarna ze China ontvluchtte. De gevangenisbewakers lieten haar dagen en weken achter elkaar rechtstaan en ontzegden haar slaap, totdat haar benen – en daarna de rest van haar lichaam – opzwollen en ze moeite had met ademhalen.

Rashad Hussain, ambassadeur in het algemeen voor internationale godsdienstvrijheid, beschreef mevr. Zhang als een “moedig leider” toen ze de publicatie van het rapport aankondigden.

De man van mevr. Zhang is nog steeds in China en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Chinese politie; hij heeft gevangenisstraffen gekregen van in totaal meer dan 10 jaar sinds het begin van de vervolgingscampagne van de CCP tegen de spirituele praktijk.

Rashad Hussain (L), ambassadeur in het algemeen voor internationale godsdienstvrijheid, en Falun Gong beoefenaarster Zhang Yuhua bij de lancering van het rapport over godsdienstvrijheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington op 26 juni 2024. (Met dank aan Zhang Yuhua)

Mevr. Zhang zei dat ze dankbaar was voor de goedkeuring van het wetsvoorstel en voor de steun van de ambtenaren.

Voor mensen in China zijn zulke activiteiten “als een soort licht”, vertelde ze aan NTD. “De CCP zegt dat ze zich niets aantrekken van acties van de Amerikaanse overheid. Maar ze zijn wel degelijk bang.”

Rep. Scott Perry (R-Pa.), de hoofdsponsor van het tweepartijdige wetsvoorstel, zei dat hij hoopt dat degenen die nog steeds te maken hebben met vervolging in China de hoop niet zullen verliezen.

“Hoop doet leven,” vertelde hij NTD. “Het gaat zeker niet snel genoeg, maar uiteindelijk zal het gebeuren.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (27 juni 2024): US Report Spotlights CCP’s Coercion Against Shen Yun

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.