Sunday, 16 Jun 2024
Een hacker gebruikt zijn computer in Dongguan, de zuidelijke Chinese provincie Guangdong, op 4 augustus 2020. (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

Recente Chinese cyberaanvallen kunnen voorbode zijn van ‘Cyber-Pearl Harbor’

Een recente golf van Chinese cyberaanvallen tegen havens en nutsbedrijven benadrukken een groeiende bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten nu de spanningen over Taiwan blijven escaleren.

Twee dozijn “kritieke entiteiten” zijn het afgelopen jaar geïnfiltreerd door het Chinese leger, het Volksbevrijdingsleger (PLA), meldde The Washington Post op 11 december. Onder de kritieke infrastructuur die in gevaar is gebracht bevinden zich elektriciteits- en waterbedrijven en communicatie- en transportsystemen.

Volgens Amerikaanse functionarissen en beveiligingsmedewerkers uit de industrie die in het rapport worden genoemd, lijkt het erop dat het PLA zijn vermogen test om belangrijke Amerikaanse infrastructuur te verstoren in het geval van een Amerikaans-Chinees conflict in de Stille Oceaan.

Volgens het rapport konden hackers uit China toegang krijgen tot een “belangrijke haven aan de westkust en minstens één olie- en gaspijpleiding.” Hackers probeerden ook controle te krijgen over verschillende elektriciteitsbedrijven, waaronder delen van het elektriciteitsnet in Texas. Het meest verontrustend voor ambtenaren was een aanval op een waterleidingbedrijf in Hawaï, de thuisbasis van de Pacific Fleet, die als logistiek centrum zou dienen in het geval dat er een conflict uitbreekt over Taiwan.

‘Cyber-Pearl Harbor soort aanval’

Rex Lee, een cyberbeveiligingsadviseur bij My Smart Privacy, vertelde The Epoch Times dat de nationale veiligheidsdreiging voor het thuisland die uitgaat van het Chinese leger serieus moet worden genomen.

“Veel van wat we nu zien, zijn voorloperaanvallen die de beveiligingsniveaus van kritieke infrastructuur testen,” zei de heer Lee. “En dat we steeds meer van deze generieke aanvallen op infrastructuur beginnen te zien, zou iedereen moeten alarmeren.

“Als we niet oppassen, kunnen we in zekere zin een soort cyber-Pearl Harbor aanval tegemoet zien.”

Al jaren waarschuwen Amerikaanse inlichtingendiensten dat het Chinese regime de grootste bedreiging vormt in cyberspace. FBI-directeur Christopher Wray zei in een toespraak in 2020 dat zijn agentschap de klok rond werkt om Chinese agressie te dwarsbomen.

“We hebben nu het punt bereikt dat de FBI ongeveer elke 10 uur een nieuwe China-gerelateerde contraspionagezaak opent,” zei dhr. Wray. “In onze moderne wereld is er misschien geen onheilspellender vooruitzicht dan het vermogen van een vijandige buitenlandse regering om de infrastructuur en apparaten van ons land te compromitteren.”

Al jaren worden Amerikaanse openbare instellingen en bedrijven geteisterd door ransomware-aanvallen, waarbij een stuk kwaadaardige software een computer of een heel systeem lamlegt totdat een door hackers geëist bedrag wordt betaald.

Een rapport van Malwarebytes Threat Intelligence onthulde dat 1.900 ransomware-aanvallen plaatsvonden in vier landen—de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk—van juli 2022 tot juni 2023, waarbij de Verenigde Staten 43 procent van alle wereldwijde aanvallen voor hun rekening namen.

Uiterst dringend

Rep. Nancy Mace (R-S.C.) heeft de dreiging als “zeer dringend” bestempeld door wetgeving te introduceren die belemmeringen zou wegnemen voor gekwalificeerde cyberbeveiligingsprofessionals om functies te kunnen vervullen die nodig zijn om grote instellingen te beschermen.

“Ik maak me zorgen dat we als land niet voorbereid zijn op de toenemende cyberaanvallen die door AI zullen worden uitgevoerd,” zei mevrouw Mace in september tijdens een gezamenlijke hoorzitting over de bestrijding van cyberaanvallen.

“We hebben in het hele land een tekort van 700.000 cyberbeveiligingsprofessionals met vacatures in de publieke en private sector. We hebben alle hens aan dek nodig om de kloof te dichten.

“De overheid kan geen mensen met broodnodige cybervaardigheden wegsturen alleen maar omdat ze geen vierjarig diploma hebben,” voegde mevrouw Mace eraan toe.

Hoewel er meer cyberbeveiligingsfunctionarissen nodig zijn, moet de echte hervorming komen van de grote techbedrijven die vaak samenwerken met China ten koste van de Amerikaanse veiligheid, aldus Lee.

“Het zijn de besturingssystemen die onze technologie ondersteunen die in gevaar worden gebracht en aangezien vrijwel al onze infrastructuur in China wordt ontwikkeld, kennen zij alle achterdeurtjes,” aldus Lee. “Alles wat verbonden is met het internet is kwetsbaar in deze hybride oorlogsvoering op basis van technologie, en dat betekent dat iedereen die verbonden is met het internet vrij spel heeft.

“Het is echter datgene wat niet in het nieuws komt, waar ze over zwijgen en waar ik het meest bezorgd over ben,” voegde hij eraan toe.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 december 2023): Recent Chinese Cyber Intrusions Could Be Prelude to ‘Cyber-Pearl Harbor’: Expert

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.