Sunday, 19 May 2024
De Belgische politie sluit de ingang van de zaal af en laat niemand binnen op dag 1 van de Conferentie over Nationaal Conservatisme in het Claridge hotel in Brussel op 16 april 2024. (Omar Havana/Getty Images)

Rechtbank verwerpt verbod op conservatieve conferentie in Brussel in het voordeel van voorstanders van vrije meningsuiting

Door toestemming te geven om de Conferentie van Nationaal Conservatisme voort te zetten, heeft de administratieve rechtbank de kant van de fundamentele mensenrechten gekozen.

De hoogste administratieve rechtbank in België heeft laat op woensdagavond een noodvonnis geveld dat in het voordeel was van een conservatieve conferentie. Het verbod werd ongedaan gemaakt nadat de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node “openbare veiligheid” aanvoerde, maar expliciet zei dat “extreem-rechts niet welkom is”. De rechtbank stond toe dat de conferentie werd hervat nadat deze een dag eerder door de politie was geblokkeerd.

De Nationale Conservatieve (NatCon) conferentie, met prominente conservatieven als gastsprekers zoals de Britse politicus Nigel Farage en de Hongaarse premier Viktor Orban, kon woensdag vrij doorgaan nadat de Raad van State, de hoogste rechtbank in België met betrekking tot kwesties van openbaar bestuur, het verbod van de burgemeester ongedaan had gemaakt.

“NatCon Brussels 2 zal vrij zijn om vandaag bijeen te komen voor de tweede programma dag zonder verdere inmenging van de staatsautoriteiten,” zeiden de organisatoren in een bericht op X, waarin ze de doorbraak aankondigden.

Nadat de politie op de eerste dag van het evenement de ingang had geblokkeerd en mensen de toegang tot de locatie had ontzegd na het bevel van de burgemeester om het evenement te sluiten, dienden de organisatoren van de conferentie met steun van ADF International een noodklacht in.

Leden van de Belgische politie gaan de zaal binnen in een poging om het evenement af te gelasten op dag 1 van de Nationale Conservatieve Conferentie in het Claridge hotel in Brussel op 16 april 2024. (Omar Havana/Getty Images)

‘Overwinning voor vrije meningsuiting’

In de beslissing van de rechtbank, die ADF International bestempelde als een “overwinning voor de vrijheid van meningsuiting”, besloten de rechters dat er onvoldoende redenen waren op gebied van de openbare veiligheid om het verbod op te leggen.

ADF International citeerde het bevel en zei dat de rechtbank verklaarde dat “Artikel 26 van de Grondwet [van België] iedereen het recht geeft om vreedzaam bijeen te komen,” en hoewel de rechtbank de bevoegdheid van de burgemeester erkende om politieverordeningen uit te vaardigen in geval van “ernstige verstoring van de openbare orde of andere onvoorziene gebeurtenissen,” was er in dit geval onvoldoende dreiging van geweld om het verbod te rechtvaardigen.

Verder stelde de rechtbank dat “uit het bestreden besluit niet kan worden afgeleid dat aan het congres zelf een orde verstorend effect wordt toegeschreven”. In plaats daarvan, zoals de beslissing opmerkt, “lijkt de bedreiging voor de openbare orde louter voort te komen uit de reacties die de organisatie ervan zou kunnen uitlokken bij tegenstanders.”

Dhr. Orban, die woensdag een toespraak hield op het evenement, reageerde op de uitspraak in een post op X: “De communisten konden ons niet verbieden en de Brusselse bureaucraten ook niet. De tweede dag van de @NatConTalk conferentie is begonnen.”

De NatCon-conferentie bracht conservatieve politici, journalisten en academici samen die zeggen dat ze hun nationale soevereiniteit willen behouden, dat ze pleiten voor conservatieve waarden, inclusief grensbeveiliging, en dat ze het oneens zijn met wat zij zien als pogingen van de Europese Unie om bevoegdheden van afzonderlijke landen weg te nemen.

De conferentie heeft in sommige kringen voor controverse gezorgd door haar verzet tegen progressieve agenda’s en de krachten van het globalisme.

De burgemeester, Emir Kir, erkende de beslissing van de rechtbank in een bericht op X, maar verdedigde zijn eerdere beslissing om het verbod in te stellen. Hij benadrukte dat dit was gemotiveerd door bezorgdheid over de openbare veiligheid terwijl hij zijn “gebrek aan sympathie voor mensen die haat prediken” herhaalde.

Politieke storm barst los

Alles begon op dinsdag toen de Brusselse politie kortstondig binnendrong in de zaal waar de NatCon-conferentie werd gehouden. Vervolgens stelden ze buiten een blokkade op, waardoor mensen die binnen waren naar buiten konden, maar niemand nog naar binnen kon.

De politieactie was het gevolg van een bevel van dhr. Kir, burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, waar het NatCon-evenement wordt gehouden in het Claridge-hotel.

Kir zei dinsdag in een verklaring op X dat hij “om de openbare veiligheid te garanderen” een bevel had uitgevaardigd om het evenement te verbieden.

“In Etterbeek, Stad Brussel en Sint-Joost is extreem-rechts niet welkom,” voegde hij eraan toe.

Op beelden die op sociale media zijn gedeeld, is te zien hoe dhr. Farage tijdens de conferentie op het podium spreekt terwijl de politie de zaal binnenkomt.

“Hij is anti-democratisch, anti-vrijheid van meningsuiting en een geweldige reclame voor Brexit,” zei Farage, een voorstander van Brexit, in een bericht op X, waarin hij kritiek uitte op de burgemeester en zijn bevel om de conferentie te sluiten.

“We moeten het opnemen tegen een kwaadaardige ideologie. We vechten tegen een nieuwe vorm van communisme”, zei Farage vanaf het podium.

Op woensdag, nadat de rechtbank had besloten om zijn verbod ongedaan te maken, zei Kir in een bericht op X dat zijn beslissing om het verbod uit te vaardigen gebaseerd was op een veiligheidsanalyse van een derde partij en niet op zijn persoonlijke antipathie tegen de conferentie en haar organisatoren.

Nigel Farage houdt een toespraak op dag 1 van de Nationale Conservatieve Conferentie in het Claridge hotel in Brussel op 16 april 2024. (Omar Havana/Getty Images)

Paul Coleman, uitvoerend directeur van ADF International, mensenrechtenadvocaat en spreker op de NatCon conferentie, prees de beslissing van de Brusselse rechtbank om het verbod van de burgemeester ongedaan te maken.

“Door toe te staan dat de Nationale Conservatieve Conferentie doorgaat, heeft de administratieve rechtbank de kant van de fundamentele mensenrechten gekozen,” zei hij in een verklaring. “Hoewel gezond verstand en rechtvaardigheid hebben gezegevierd, is wat gisteren is gebeurd een zwarte vlek op de Europese democratie. Geen enkele ambtenaar zou de macht mogen hebben om een vrije en vreedzame bijeenkomst te beëindigen, alleen omdat hij het niet eens is met wat er gezegd.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 april 2024): Court Overturns Ban on Conservative Conference in Brussels in Win for Free Speech Advocates

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.