Sunday, 16 Jun 2024
De Amerikaanse senator Josh Hawley (R-Mo.) (L) en senator Rick Scott (R-Fla.) (R) tijdens een persconferentie in het Amerikaanse Capitool in Washington, op 2 april 2019. (Alex Wong/Getty Images)

Republikeins senator zegt dat ‘oude’ Republikeinse Partij ‘dood’ is en roept op tot grote veranderingen

Republikeinen moeten “iets nieuws opbouwen” nadat ze er niet in zijn geslaagd de meerderheid in de Senaat te heroveren na de tussentijdse verkiezingen, aldus een senator uit de Republikeinse partij.

De Democraten veroverden een belangrijke senaatszetel in Nevada nadat senator Catherine Cortez Masto (D-Nev.) de Republikeinse uitdager Adam Laxalt versloeg nadat tal van persbureaus de uitslag zaterdag in het voordeel van Masto hadden uitgeroepen. Enkele dagen voordien gaf Republikeins kandidaat Mehmet Oz zich gewonnen aan de Democraat John Fetterman, terwijl persbureaus de race om de senaatszetel in Arizona in het voordeel van de zittende Senator Mark Kelly (D-Ariz.) hadden beslecht.

“De oude partij is dood. Tijd om het te begraven. Bouw iets nieuws,” schreef senator Josh Hawley (R-Mo.) op sociale media. Een dag eerder zei Hawley dat Republikeinse leiders in de Senaat het nalaten om initiatieven te steunen die door hun kiezers worden gesteund.

“Het ‘Republicanisme’ in Washington heeft dinsdagavond zwaar verloren. Als je ‘agenda’ bestaat uit toegeven aan Big Pharma over insuline, toegeven aan [Sen. Chuck] Schumer wanneer het gaat over de wapenwetgeving & de ‘Green New Deal’, en lonkt naar veranderingen op vlak van Sociale Zekerheid en gezondheidszorg, dan verlies je,” schreef Hawley in het weekend.

Hawley, Sen. Marco Rubio (R-Fla.) en Sen. Rick Scott (R-Fla.) hebben naar verluidt een brief verspreid waarin de Republikeinen worden opgeroepen hun stemming over het leiderschap van de Senaat uit te stellen. Aangenomen wordt dat de minderheidsleider van de Senaat, Mitch McConnell (R-Ky.), probeert zijn leiderschapspositie in de Senaat te heroveren, hoewel hij niet heeft gereageerd op de brief van de drie Republikeinen.

“Ik weet niet waarom de Republikeinse partij in de Senaat een stemming over het leiderschap voor het volgende Congres zou houden voordat deze verkiezingen zijn afgelopen. We zitten met een herverkiezing in [Georgia] … zeggen ze dat dat er niet toe doet? Ontkracht de verkiezingen niet,” schreef Hawley eind vorige week in reactie op Rubio’s verklaring dat de stemming op een latere datum moet worden gehouden.

Sommigen, waaronder voormalig president Donald Trump, riepen op om McConnell af te zetten als leider van de Republikeinse partij in de Senaat. Eerder dit jaar gaf McConnell aan dat hij zijn herverkiezing als leider zou winnen.

Senaatsminderheidsleider Mitch McConnell (R-Ky.) loopt naar de Senaat in het Amerikaanse Capitoolgebouw in Washington, op 27 september 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

“Hij is de SLECHTSTE kandidaat!” schreef Trump op Truth Social over McConnell.

Vreemde resultaten

In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen bleek uit tal van peilingen dat Laxalt maar liefst 5 procentpunten voor lag op Masto. Sommige analisten beweerden dat er een “rode golf” zou volgen in het Congres, gestimuleerd door de ontevredenheid over de Amerikaanse economie, de inflatie, de gasprijzen en de lage waardering van president Joe Biden.

Toen bekend werd dat de Republikeinen niet zoveel zetels in de Senaat en het Huis zouden winnen, is geprobeerd de schuld bij de leiders van de partij te leggen, waaronder McConnell, Republikeins leider in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy en Republikeins Nationaal Comité-voorzitster Ronna McDaniel. Sommigen hebben de verliezen ook toegeschreven aan president Donald Trump, nadat enkele door hem gesteunde senaatskandidaten niet hebben gewonnen, terwijl tegelijkertijd gouverneur Ron DeSantis van Florida, vorige week zijn herverkiezing met ongeveer 20 procentpunten won, en hiervoor werd opgehemeld.

Bij de parlementsverkiezingen wonnen de Republikeinen met ongeveer 6 miljoen stemmen meer dan de Democratische kandidaten, maar ze verloren veel belangrijke campagnes. Voormalig House Speaker Newt Gingrich, een medewerker van Epoch Times, zei dat de einduitslag voor hem een complete verassing was.

“Ik heb me nog nooit zo vergist als dit jaar,” zei Gingrich vorige week. “Het doet me elk model dat ik ken in vraag stellen, en beseffen dat ik echt moet halt houden en nu vooral tijd moet vrijmaken om na te denken en te proberen alles op een rijtje te zetten.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 november 2022): GOP Senator Says ‘Old’ Republican Party Is ‘Dead,’ Calls for Major Changes

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.