Wednesday, 12 Jun 2024
Senaat Select Committee on Intelligence voorzitter Mark Warner (D-Va.) (L) wordt vergezeld door Senate Minority Whip John Thune (R-S.D.) om de RESTRICT Act te introduceren in het U.S. Capitol in Washington op 7 maart 2023. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Republikeinse en democratische wetgevers verwerpen China’s dreiging van ‘catastrofaal’ conflict met VS

Chinese president beschuldigt VS van "insluiting en onderdrukking van China".

Zowel Republikeinse alsook democratische wetgevers hebben China teruggefloten nadat de minister van Buitenlandse Zaken van het communistische regime eiste dat de Verenigde Staten zouden moeten ophouden Peking als een rivaal te beschouwen of anders de gevolgen zullen ondervinden.

Op 7 maart verwierp Sen. Mark Warner (D-Va.) China’s dreigement en herinnerde het Chinese regime aan zijn handelswijze tegenover de Verenigde Staten.

“Ik wil alleen dit zeggen – 500 miljard dollar per jaar aan diefstal van intellectueel eigendom,” zei Warner tijdens een persbriefing in antwoord op een vraag van een NTD-verslaggever. “Jarenlang, heeft men gebruik gemaakt van de Confucius Instituten op vele universiteiten om te azen op Chinese uitwisselingsstudenten.”

Warner wees ook op TikTok, en verweet de populaire Chinese video-sharing app dat ze “Chinese ingenieurs” toegang verleent tot Amerikaanse gebruikersgegevens. TikTok is eigendom van het in China gevestigde moederbedrijf ByteDance, dat nauwe banden heeft met de Chinese Communistische Partij (CCP).

Samen met een tweepartijdige groep, waaronder Sens. John Thune (R-S.D.) en Joe Manchin (D-W.Va.), hield Warner dinsdag een persconferentie om het nieuwe wetsvoorstel van de senatoren – de RESTRICT Act – te introduceren, dat bedoeld is om bedreigingen veroorzaakt door technologie van buitenlandse tegenstanders, waaronder China’s TikTok, aan te pakken.

Senator Joe Manchin (D-W.Va.) spreekt tijdens een persconferentie om de RESTRICT Act te introduceren met (L-R) Senate Select Committee on Intelligence voorzitter Mark Warner (D-Va.), Sen. Michael Bennett (D-Colo.), Sen. Mitt Romney (R-Utah), en Sen. Dan Sullivan (R-Alaska) in het Amerikaanse Capitool in Washington op 7 maart 2023. (Chip Somodevilla/Getty Images)

“We hebben hier te maken met een autoritair regime dat in 2016 letterlijk de Chinese wet heeft aangepast, waardoor elk bedrijf dat in China is gevestigd, zijn belangrijkste verantwoordelijkheid niet heeft tegenover zijn klanten, niet tegenover zijn aandeelhouders, maar tegenover de Chinese Communistische Partij,” voegde Warner eraan toe. “Dat is een heel ander systeem dan wat we in dit land hebben.”

China’s nationale inlichtingenwet, die in 2017 van kracht werd, vereist dat alle Chinese burgers en organisaties van over de hele wereld te allen tijde verplicht zijn om “de nationale inlichtingendiensten te ondersteunen, te helpen en ermee samen te werken” én “ze moeten de geheimen van de nationale inlichtingendiensten helpen beschermen, indien ze daarvan op de hoogte zijn.”

Dreiging

China’s minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang, voorheen de Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten, uitte dreigementen tijdens een persconferentie op dinsdag in de marge van een jaarlijkse partijbijeenkomst in Peking.

Qin beschuldigde de Verenigde Staten ervan een “vertekend” beeld te hebben door China te zien als hun “voornaamste rivaal en grootste geopolitieke uitdaging”.

Als de Verenigde Staten dit “verkeerde pad” blijven bewandelen, waarschuwde Qin, zal “geen enkele barricade” een “conflict en confrontatie” kunnen tegenhouden.

“Wie zal dan de catastrofale gevolgen dragen?” vroeg Qin.

De coördinator voor strategische communicatie van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby en Rep. Kat Cammack (R-Fla.) wezen het dreigement van Qin dinsdag van de hand.

“Wij zijn uit op een strategische concurrentiestrijd met China. We streven niet naar een conflict”, zei Kirby tegen verslaggevers.

Rep. Kat Cammack (R-Fla.) stelt vragen aan Federal Emergency Management Agency Administrator Deanne Criswell tijdens een hoorzitting in het Cannon House Office Building op Capitol Hill in Washington op 14 juni 2022. (Chip Somodevilla/Getty Images)

“Laten we beginnen met hoe de zaken in China worden verdraaid,” zei Cammack tegen Fox News. “Hoe zit het met het feit dat ze hun munt al tientallen jaren ontwrichten en manipuleren? Hoe zit het met het feit dat ze een erbarmelijke reputatie hebben op het gebied van mensenrechten en actief bezig zijn met genocide in hun eigen land?”

De Amerikaanse regering heeft China’s onderdrukking van de Oeigoeren in de uiterst westelijke regio Xinjiang als “genocide” en “misdaden tegen de menselijkheid” bestempeld.

“Ik zou zeggen dat ze voortdurend proberen af te leiden van wat er werkelijk aan de hand is, toen ze ons bedreigden voor het neerschieten van hun spionageballon. Ook nu beginnen ze hard te praten, omdat we dichter bij de oorsprong van COVID en hun verantwoordelijkheid daarin komen, en dat is wanneer ze bang beginnen te worden,” voegde Cammack eraan toe.

“Dus deze stoere praat is niets meer dan een dekmantel omdat ze buitengewoon bang zijn dat de waarheid naar buiten zal komen.”

Xi Jinping

Los daarvan veroordeelde de Chinese leider Xi Jinping dinsdag ook wat hij noemde de door de VS geleide “onderdrukking” van China.

“Westerse landen hebben onder leiding van de Verenigde Staten China ronduit ingesloten en onderdrukt”, zei Xi in een toespraak tijdens een jaarlijks congres van de Communistische Partij in Peking.

In reactie op de opmerkingen van Xi zei Warner dat de Verenigde Staten en China met elkaar concurreren, ook al zijn de economieën van de twee naties “onverbiddelijk met elkaar verbonden”.

“Hun regering liegt dagelijks”, zei Thune in reactie op de opmerkingen van Xi. “De boodschap is ja, we hebben een symbiotische relatie met China als het gaat om onze twee economieën. Maar dat moet op een open, transparante manier gebeuren, waarbij wij de mogelijkheid hebben om te bepalen of zij zich al dan niet aan de regels houden.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 maart 2023): Bipartisan Lawmakers Dismiss China’s Threat of ‘Catastrophic’ Conflict

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.