Sunday, 19 May 2024
Tesla CEO Elon Musk verlaat het lokale kantoor van het bedrijf in Washington, op 27 januari 2023. (Jonathan Ernst/Reuters)

‘RIP Cancel Culture,’ zegt Musk, nadat Joe Rogan beweert dat mensen niet ‘bang’ zijn om zich nu op Twitter te uiten

Er is een einde gekomen aan de Cancel-cultuur op Twitter, verklaarde Elon Musk, als reactie op een discussie tussen podcasthost Joe Rogan en journalist Matt Taibbi die hielp bij de publicatie van het “Twitter files” exposé.

“RIP Cancel-cultuur, je zult niet gemist worden,” verklaarde Musk in een tweet op 14 februari. In de podcast over “Twitter 2.0 en de val van de Cancel-cultuur,” stelde Rogan dat het platform onder Musk meer pro-vrijheid van meningsuiting is geworden. “Nu zijn mensen niet meer bang om zich uit te spreken op Twitter, want je ziet zoveel pushback. Als iemand nu iets typt op Twitter, en het is belachelijk, zijn mensen niet bang om er achteraan te gaan,” zei hij.

“Ze zijn niet bang om hun account te verliezen, wat voorheen wel het geval was, en dat is, denk ik, een van de interessantere dingen van Elon Musk die Twitter heeft gekocht, dat je een veel krachtiger debat ziet.”

Taibbi deelde het gevoel ook. Zijn “Twitter files” onthulde dat het prominente socialemediabedrijf vóór de overname door Musk samen met overheidsinstanties censuur uitoefende.

“Ik hoop dat dat een van de resultaten is [van de overname van Twitter door Musk]. Het oude Twitter was gewoon een slijpsteen van officiële berichtgeving waar als je iets zei dat een micrometer buiten de verhaallijn lag, je kon verwachten dat je door al die mensen werd aangevallen,” verklaarde hij in de podcast.

“Je wilde je uiteindelijk niet druk maken. Dus, je zou niets zeggen … Ik hoop dat mensen zich nu aangemoedigd voelen om meer te zeggen.”

Musk en Cancel-cultuur

In de podcast wees Rogan er ook op dat pogingen om iemand te annuleren omgekeerd een voordeel kunnen zijn. Vorig jaar, toen hij het doelwit was van Cancel-cultuur activisten in een zaak rond het audio streaming platform Spotify, kreeg hij er in een maand tijd twee miljoen abonnees bij, stelde Rogan.

Destijds werd Rogan beschuldigd van het verspreiden van COVID-19-desinformatie in een aflevering, hoewel de partijen die hij had uitgenodigd voor discussie zeer geloofwaardige personen waren met een medische achtergrond – cardioloog Peter McCullough en mRNA-vaccin medewerker Robert Malone.

Ondertussen is Musks verklaring over het beëindigen van de Cancel-cultuur niet iets nieuws. De tycoon had al eerder zijn afkeer van dergelijk ideologisch extremisme aangegeven. Op 1 dec. schreef hij in een tweet dat “de cancel-cultuur moet worden opgeheven” in reactie op een andere video van CNBC waarin de Cancel-cultuur werd besproken.

In de video sprak gastheer Joe Kernen over de kritiek die Musk had gekregen na de aankoop van Twitter. De gast in de show, Arthur Brooks, voorzitter van het American Enterprise Institute (AEI), merkte op dat activisten bedrijven en burgers proberen te pesten door te proberen hun cultuurstandpunt op te leggen aan de bredere bevolking.

“We haten elkaar niet in dit land. Ik heb de gegevens, Joe. Drieënnegentig procent van de Amerikanen zegt te haten hoe verdeeld we als land zijn geworden. Die andere 7 procent die het niet haat, dat zijn de activisten die zeggen dat als je een Tesla koopt, dat op een of andere manier betekent dat je gelooft in haatzaaien. Het is volkomen absurd en het is totale intimidatie,” zei Brooks.

Cancel-cultuur censuur in de Verenigde Staten

Uit een enquête van het CATO Institute bleek dat 62 procent van de Amerikanen bang is om hun politieke mening te delen. Uit een ander onderzoek, uitgevoerd onder meer dan 37.000 studenten van 159 hogescholen, bleek dat 80 procent van de studenten toegaf “soms” aan zelfcensuur te doen.

Volgens David Bernstein, oprichter en CEO van het Jewish Institute for Liberal Values, censureren Amerikanen momenteel veel meer dan tijdens het McCarthy-tijdperk in het begin van de jaren vijftig.

Een belangrijke drijfveer voor zelfcensuur is de angst om verstoten te worden omdat men zich verzet tegen sociale rechtvaardigheidsideologieën, zei hij in een interview met het programma American Thought Leaders van EpochTV in december. Bernstein benadrukte dat alle ideeën besproken moeten worden.

“We moeten ideeën openbaar maken, in de schijnwerpers zetten, kritisch bekijken, zodat we weten wanneer we het mis hebben. Tegelijkertijd “hebben we mensen nodig die beter in staat zijn complexe ideeën te doorgronden en uit te zoeken wat rechtmatig is en wat niet.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 februari 2023): ‘RIP Cancel Culture,’ Says Musk, as Joe Rogan Claims People Not ‘Scared’ to Express Themselves on Twitter Now

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.