Wednesday, 17 Apr 2024
De kerk van Wies ligt langs de Romantische Strasse, een populaire route tussen de Duitse steden Würzburg en Füssen. De witte kerk met zachte, afgeronde hoeken past harmonieus in het landschap en straalt een rustig karakter uit. (Frank Lambert/Shutterstock)

Rococo perfectie: De bedevaartskerk van Wies

In deze aflevering van 'Groter dan het leven: Architectuur door de eeuwen heen' zien we hoe een kleine Beierse kerk de schoonheid van rococo-architectuur weergeeft.

De Beierse kerk van Wies (“Wieskirche” in het Duits), een bedevaartsoord sinds de 18e eeuw in Zuid-Duitsland aan de voet van de Alpen, is een meesterwerk van rococo-architectuur, een stijl die ontstond tijdens de late barok. De kerk werd ontworpen en gedecoreerd door de broers Dominikus en Johann Baptist Zimmerman.

De kerk van Wies is ontstaan na een wonderbaarlijke verschijning in 1738. Er wordt gezegd dat een plaatselijke boerin tranen zag in de ogen van een houten Christusfiguur. Met een toestroom van bezoekers gaf de abt van Steingaden Dominikus Zimmermann de opdracht om een prachtig heiligdom voor de “Gegeselde Heiland” te ontwerpen.

De bouw vond plaats tussen 1745 en 1754. Binnen het eerste jaar was het gebouw al 12 meter hoog en had het een U-vormig grondplan met de abtwoning in het zuiden, het bedevaartsoord in het noorden en het koor met toren en sacristie (ruimte achter het altaar) in het oosten.

Hoewel de buitenkant van de kerk misschien niet bijzonder indrukwekkend lijkt, is het rococo-interieur versierd met fresco’s en pleisterwerk van de Wessobrunner School en heeft het een prachtig trompe-l’oeil (Franse uitdrukking voor “het oog bedotten”) plafond.

Het interieur heeft een ovale plattegrond met een halfronde narthex of ingang. Dubbele zuilen met acht pijlers (dragende zuilen die aan de muren zijn bevestigd) ondersteunen de gedetailleerde kroonlijst en het gewelf. Rococomotieven en een delicaat plafondfresco geschilderd door Johann Baptist Zimmermann sieren het plafond. (marcobrivio.photography/Shutterstock)
Een van de hoogtepunten van de kerk is de gebogen orgelzolder, rijkelijk versierd met goud. Het wordt omlijst door witte vergulde pilaren en stucwerkversieringen. Boven het instrument stelt een fresco van J.B. Zimmermann engelen voor die zweven in een blauwe wolkenlucht en de deur naar de eeuwigheid omringen. De levendige kleuren van het fresco brengen de gebeeldhouwde details naar voren en geven de kerk een helder en luchtig gevoel. (volkova natalia/Shutterstock)
De kerk van Wies is het beroemdst om zijn prachtige plafond. Het fresco is een optische illusie die bekend staat als “trompe-l’oeil”, wat letterlijk “het oog bedotten” betekent in het oorspronkelijke Frans. Hier lijkt het alsof het plafond zich opent naar een iriserende hemel, met vliegende engelen. Het fresco toont de herrezen Christus en de deur naar het eeuwige leven. (Pabkov/Shutterstock)
Een ander hoogtepunt is het twee verdiepingen tellende pelgrimsaltaar in het koor (het gebied rond het hoofdaltaar) met het houten Christusbeeld. Gouden versieringen, uitgebreid pleisterwerk en levendige kleuren brengen de gebeeldhouwde details naar voren. Deze overvloed aan motieven en kleuren speelt ook met licht, waardoor de kerk groter lijkt dan hij is. (Pratchaya.Lee/Shutterstock)
Aan de oostkant van de kerk staat een altaar met religieuze iconografie omlijst door gepleisterde zuilen, verguldsel en delicate beelden. Het wordt omringd door hoge ramen, witte zuilen, elegante vormen en pastelkleuren. Het ontwerp van de kerk verenigt alle kunstvormen en technieken – architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, pleisterwerk en houtsnijwerk. (Pabkov/Shutterstock)
De kerk wordt vaak de “Kerk in de Weide” genoemd vanwege de idyllische landelijke omgeving. De buitenkant van de kerk is vanaf een zijweg gezien vrij eenvoudig. Links is het koor met een toren en een sacristie. (Charles McNeeley/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 januari 2024): Rococo Perfection: The Pilgrimage Church of Wies

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.