Sunday, 16 Jun 2024
Een bemanningslid bereidt een graananalyse voor bij een controle door leden van het Joint Coordination Center (JCC) aan boord van het onder Barbados-vlag varende schip "Nord Vind" dat uit Oekraïne komt, geladen is met graan en voor anker ligt in Istanbul, op 11 oktober 2022. (Yasin Akgul/AFP via Getty Images)

Rusland beëindigt graandeal na aanval, en wijst met vinger naar VK

Rusland heeft aangekondigd zich terug te trekken uit een door de VN gesloten akkoord met Kiev, dat de veilige verscheping van graan uit Oekraïne via de Zwarte Zee moest garanderen.

De maatregel is een reactie op een aanval op Russische marineschepen in de Krimhaven Sevastopol, waarvoor Moskou Oekraïense troepen verantwoordelijk heeft gesteld die zouden hebben samengewerkt met Britse militaire “deskundigen”.

“Rekening houdend met de terreurdaad die door het regime in Kiev is gepleegd met medewerking van Britse experts … schort Rusland zijn deelname aan de overeenkomsten inzake de uitvoer van landbouwproducten uit Oekraïense havens op”, aldus het Russische ministerie van Defensie in een verklaring.

In de vroege uren van 29 oktober zouden Russische marineschepen in de haven van Sevastopol, waar de Russische vloot voor de Zwarte Zee haar hoofdkwartier heeft, zwaar zijn aangevallen door meerdere lucht- en waterdrones. Volgens Russische bronnen werd een mijnenveger licht beschadigd bij de aanval, hoewel er geen slachtoffers werden gemeld.

Het onder Sierra Leonse vlag varende vrachtschip Razoni, met Oekraïens graan aan boord, in de Zwarte Zee bij Kilyos, nabij Istanbul, Turkije, op 2 augustus 2022. (Yoruk Isik/Reuters)

Later diezelfde dag kondigde Moskou abrupt zijn terugtrekking aan uit het door de VN tot stand gekomen graandeal.

“Rusland kan de veiligheid van de civiele vrachtschepen niet garanderen en schort vanaf vandaag de uitvoering van de graandeal voor onbepaalde tijd op”, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sinds de overeenkomst in juli van kracht ging, is naar verluidt meer dan 9 miljoen ton Oekraïense tarwe uitgevoerd naar verschillende afnemers in het buitenland. Volgens de VN heeft de regeling ertoe bijgedragen dat de internationale voedselprijzen sinds het hoogtepunt in maart met ongeveer 15% zijn gedaald.

Als gevolg van de terugtrekking van Rusland uit de overeenkomst kunnen nu meer dan 200 vrachtschepen Oekraïne niet meer verlaten, aldus het Oekraïense ministerie van Infrastructuur op 30 oktober.

Op dezelfde dag riep de NAVO de Russische president Vladimir Poetin op het initiatief nieuw leven in te blazen en “te stoppen met het bewapenen van voedsel”.

In antwoord op beweringen dat de opschorting van de overeenkomst tot voedseltekorten zou leiden, zei de Russische minister van Landbouw, Dmitry Patrushev, dat Moskou bereid was om met de hulp van Turkije de komende vier maanden 500.000 ton gratis tarwe aan de arme landen te leveren.

Op 31 oktober zei het Turkse ministerie van Defensie dat Hulusi Akar, het hoofd van Defensie, dringende gesprekken had gevoerd met zijn Russische en Oekraïense collega’s in de hoop de vastgelopen graandeal weer nieuw leven in te blazen.

‘Epische schaal’

Ondertussen hebben functionarissen in Kiev de eventuele betrokkenheid van Oekraïne bij de aanval op Sevastopol bevestigd noch ontkend.

Andriy Yermak, stafchef van de Oekraïense president, beschuldigde Rusland ervan “fictieve terroristische aanvallen op zijn eigen installaties” uit te voeren.

Maar Moskou houdt vol dat Oekraïense troepen, met Britse hulp, de aanval op zijn Zwarte Zeevloot hebben uitgevoerd.

“De voorbereiding van deze terroristische daad, en de training van militairen van het Oekraïense 73e Speciale Eenheid voor Marineoperaties, werd uitgevoerd onder leiding van Britse deskundigen in de [Zuid-Oekraïense] stad Ochakiv”, aldus het Russische ministerie van Defensie.

Een opmerkelijke escalatie is dat het ministerie ook beweerde dat dezelfde eenheid van “Britse deskundigen” verantwoordelijk was voor de brutale aanval op de Nord Stream-gaspijpleiding, die de gasvelden in Rusland met Noord-Europa verbindt.

“Volgens de beschikbare informatie namen leden van deze Britse marine-eenheid deel aan de planning, voorbereiding en uitvoering van de terroristische aanval in de Oostzee op 26 september van dit jaar, waarbij de Nord Stream 1 en Nord Stream 2 gaspijpleidingen werden opgeblazen”, aldus het ministerie.

Er werd geen bewijs geleverd voor deze beweringen. Evenmin ging het nader in op de “informatie” die het beweerde te bezitten in verband met de aanval van vorige maand.

Britse functionarissen ontkennen de beweringen van Moskou met klem.

Eind september werd de strategische pijpleiding doelbewust opgeblazen in Zweedse en Deense wateren, wat leidde tot een golf van beschuldigingen tussen Europese hoofdsteden en Moskou. De laatste heeft sterk gezinspeeld op westerse betrokkenheid, maar heeft tot nu toe afgezien van een expliciete beschuldiging.

Op 14 oktober stopte Zweden abrupt een gezamenlijk onderzoek dat het samen met Denemarken en Duitsland deed naar de sabotage, met als argument “nationale veiligheid”.

Een week later zei een woordvoerder van het Kremlin cryptisch dat de “waarheid” over het Nord Stream incident de Europeanen zou “verrassen” als het ooit openbaar zou worden gemaakt.

Moskou heeft naar verluidt om een vergadering van de VN-Veiligheidsraad op 31 oktober gevraagd om de beschuldigingen te kunnen bespreken.

Reuters en Associated Press hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (31 oktober 2022): Russia Halts Black Sea Grain Deal after Attack, Points Finger at UK

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.