Sunday, 23 Jun 2024
Op deze foto, verspreid door het Russische staatsagentschap Spoetnik, wordt de Russische president Vladimir Poetin verwelkomd door Chinese functionarissen bij zijn aankomst op de internationale luchthaven Peking Capital International Airport in Peking op 16 mei 2024. (Alexander Ryumin/POOL/AFP via Getty Images)

Rusland en China bevestigen ‘grenzeloos’ partnerschap tijdens bezoek van Poetin aan Peking

Het bezoek vond plaats op een moment dat Washington en Brussel zich meer en meer zorgen maken over de rol die China speelt bij het helpen van Rusland om zijn defensie-industrie weer op te bouwen.

De Russische president Vladimir Poetin had op 16 mei een ontmoeting met de Chinese communistische leider Xi Jinping en bevestigde opnieuw hun “grenzeloos” partnerschap ondanks de toenemende druk van de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU).

Poetin kwam in de ochtend van 16 mei aan in Peking, waar hij begon aan een tweedaags staatsbezoek op uitnodiging van de leider van de Chinese Communistische Partij (CCP).

Het is de eerste buitenlandse reis van Poetin sinds hij eerder deze maand begon aan zijn nieuwe termijn van zes jaar als president. Poetin is hiermee 24 jaar aan de macht en op weg om een van de langstzittende leiders van Rusland te worden.

Aan het begin van hun ontmoetingen beschreef Poetin de samenwerking van Moskou met Peking in mondiale aangelegenheden als een van de “belangrijkste stabiliserende factoren op het internationale toneel”.

Rusland en China werken samen aan wat Poetin omschreef als een meer rechtvaardige en “democratische wereldorde die de multipolaire realiteit weerspiegelt”, aldus een verklaring van het Kremlin.

Xi beloofde op zijn beurt de relatie met Rusland verder te ontwikkelen, wat de CCP-leider omschreef als een “goede buur, goede vriend, goede partner”, aldus een samenvatting van de ontmoeting die werd vrijgegeven door het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als teken van hun verbondenheid onder Amerikaanse druk hebben de twee autocratische leiders een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze hun “alomvattend strategisch partnerschap” voor “een nieuw tijdperk” uitdiepen na een uitgebreide ontmoeting tussen de twee partijen die eerder op 16 mei plaatsvond, meldde het Chinese staatsmedium Xinhua.

Hun laatste ontmoeting in Peking vond plaats op een moment dat Washington en Brussel zich steeds meer zorgen maken over de rol die de CCP speelt bij het helpen van Rusland om zijn defensie-industrie weer op te bouwen.

Toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in april China bezocht, vertelde hij verslaggevers dat de regering Biden bereid is om passende maatregelen te nemen als de CCP de oorlogsinspanningen van Rusland blijft steunen, zoals het sturen van gereedschapsmachines, micro-elektronica en andere apparatuur die “een wezenlijk effect” hebben tegen Oekraïne.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, uitte eerder soortgelijke bezorgdheid tijdens een gesprek met de CCP-leider en de Franse president Emmanuel Macron. Mevrouw von der Leyen beschreef de oorlog in Oekraïne als een existentiële bedreiging voor Europa en drong er bij Peking op aan om de levering van materiaal voor civiele en militaire doeleinden aan Moskou te beperken.

Tijdens een latere briefing op 16 mei waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de CCP moet kiezen tussen het blijven steunen van Rusland of het onderhouden van een relatie met het Westen.

China kan niet van twee walletjes eten, zei woordvoerder Vedant Patel van het ministerie van Buitenlandse Zaken in antwoord op een vraag van NTD, een zustermediakanaal van The Epoch Times.

Peking kan “niet van twee walletjes eten – wil het goede, verdere, sterkere, diepere relaties met Europa en andere landen aangaan en tegelijkertijd de grootste bedreiging voor de Europese veiligheid in lange tijd blijven voeden”, zei Patel, verwijzend naar de inspanningen van de CCP om de Russische defensie-industrie weer op te bouwen.

Patel herhaalde dat Washington de stappen van Peking op dat front nauwlettend zal volgen en voegde eraan toe dat de Verenigde Staten “zelfstandig passende acties zullen ondernemen via andere multilaterale fora”.

‘De CCP zal haar hulp aan Rusland niet stopzetten’

In deze context zal Poetin de ontmoetingen met Xi en hoge CCP-functionarissen waarschijnlijk gebruiken om zich te verzekeren van aanhoudende steun van Chinese zijde, aldus Cheng Chin-mo, een expert in Rusland en internationale betrekkingen aan de Tamkang Universiteit in Taiwan.

China heeft zich ontpopt als een belangrijke levensader voor de Russische economie in oorlogstijd. De bilaterale handel tussen de twee buurlanden bereikte in 2023 een nieuw record van 240,1 miljard dollar, een stijging van 25 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit Chinese douanegegevens die in januari werden vrijgegeven.

“Poetin zal afhankelijk blijven van de CCP”, vertelde Cheng aan The Epoch Times voorafgaand aan de ontmoeting op 16 mei. “Hij vreest dat China, geconfronteerd met een krimpende economie, zijn relatie met Europa voorrang zal geven boven steun aan Rusland.

Desalniettemin “zal de CCP haar hulp aan Rusland niet stopzetten”, zei Cheng, waarbij hij opmerkte dat Xi de sterke economische banden van China met Rusland heeft verdedigd als zijnde onderdeel van normale handel.

De Russische president Vladimir Poetin woont een ontmoeting bij met de Chinese communistische leider Xi Jinping in Peking op 16 mei 2024. (Mikhail Metzel/Pool/AFP via Getty Images)

Sinds Xi in 2012 aan de macht kwam, hebben de CCP-leider en Poetin elkaar meer dan 40 keer ontmoet. Xi koos Moskou als zijn eerste buitenlandse bestemming sinds het begin van zijn record brekende derde ambtstermijn in maart 2023.

Terwijl de twee regimes hun banden aanhaalden, deden de Russische autoriteiten op 3 mei een inval in de huizen van beoefenaars van de spirituele beoefening Falun Gong.

Waarnemers van buitenaf zeggen dat de relatie tussen China en Rusland eenzijdig is, in het voordeel van de CCP.

“China lijkt de grootste begunstigde te zijn van deze oorlog in Europa”, vertelde Chung Chih-tung, een expert in Europese veiligheid aan het Taiwanese staatsgesubsidieerde Institute for National Defense and Security Research, op 14 mei aan The Epoch Times.

“China greep deze kans en kocht olie, aardgas en aanverwante grondstoffen van Rusland tegen lage prijzen, om ze vervolgens te bewerken en te exporteren.

“Aan de andere kant, toen Rusland geconfronteerd werd met sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie, profiteerde China van zijn markt door een groot aantal in China gemaakte producten naar Rusland te exporteren.”

De heer Chung noemde passagiersvoertuigen als voorbeeld en zei dat “nadat de toevoer van Amerikaanse en Europese fabrikanten werd stopgezet, Chinese voertuigen de enige optie werden voor Rusland”.

Rusland is de grootste importeur van Chinese auto’s geworden, met meer dan 840.000 Chinese voertuigen die in de eerste 11 maanden van 2023 naar Rusland zijn geëxporteerd, volgens de China Association of Automobile Manufacturers.

“Het is duidelijk dat de oneerlijke handelspraktijken van China niet alleen beperkt zijn tot de Amerikaanse en Europese markten. Het is niet anders met Rusland,” zei Chung. “Toch blijft Rusland zwijgen.”

Jackson Richman en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 mei 2024): Russia, China Reaffirm ‘No Limit’ Partnership During Putin’s Visit to Beijing

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.