Saturday, 25 May 2024
Een raket lanceert vanuit een raketsysteem als onderdeel van een test met intercontinentale ballistische raketten vanaf de Plesetsk faciliteit in het noordwesten van Rusland op 9 dec. 2020. (Persdienst van het Russische ministerie van Defensie via AP)

Rusland waarschuwt dat 5 kernmachten van de wereld in een “rechtstreeks gewapend conflict” dreigen te raken

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei te vrezen dat vijf erkende kernmachten van de wereld “op de rand van een direct gewapend conflict staan”. Moskou waarschuwt voor een catastrofale afloop en benadrukt dat het vermijden van een botsing de hoogste prioriteit heeft.

De verklaring van het Kremlin van 2 november beschuldigde de Westerse mogendheden ervan “provocaties met massavernietigingswapens aan te moedigen” en drong er bij het Westen op aan te stoppen of “catastrofale gevolgen” tegemoet te zien.

Westerse mogendheden hebben Moskou er daarentegen van beschuldigd herhaaldelijk te hebben gedreigd kernwapens te gebruiken naarmate zijn invasie in Oekraïne op tegenslagen stuitte en om Kiev onder druk te zetten om concessies te aanvaarden.

Het Kremlin heeft Kiev er onlangs van beschuldigd een radioactieve “vuile bom” te willen gebruiken, hetgeen de Oekraïense autoriteiten hebben ontkend.

‘Onvoorspelbare en gevaarlijke gevolgen’

Na een Oekraïense aanval op de Russische Zwarte Zeevloot in de Krim vorige week, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag een verklaring uitgegeven waarin het Verenigd Koninkrijk wordt gewaarschuwd voor “onvoorspelbare en gevaarlijke gevolgen”, nadat het eerder Londen ervan had beschuldigd Kiev te hebben geholpen bij de orkestratie van een drone-aanval op zijn schepen in de haven van Sevastopol.

“Dergelijke confronterende acties van de Britten vormen het gevaar van een escalatie en kunnen leiden tot onvoorspelbare en gevaarlijke gevolgen”, aldus het ministerie in een verklaring.

Het Verenigd Koninkrijk, dat Rusland er ook van heeft beschuldigd betrokken te zijn bij de explosies in de Nord Stream-pijpleiding in september, is één van de vijf grootste kernmachten ter wereld.

Ondertussen zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in de verklaring van 2 november dat het vermijden van een gewapend conflict tussen kernmachten een belangrijke doelstelling is temidden van de oplopende spanningen over het conflict in Oekraïne.

“Wij zijn er sterk van overtuigd dat in de huidige gecompliceerde en turbulente situatie, veroorzaakt door onverantwoordelijke en onbeschaamde acties gericht op het ondermijnen van onze nationale veiligheid, de meest onmiddellijke taak erin bestaat elke militaire botsing van kernmachten te vermijden,” verklaarde het ministerie.

Kernoorlog kan niet worden gewonnen’

Het Kremlin voegde eraan toe dat het blijft vasthouden aan een gezamenlijke verklaring van januari, waarin China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten beloofden alles in het werk te stellen om een nucleair conflict te voorkomen.

“Wij bevestigen dat een kernoorlog niet kan worden gewonnen en nooit mag worden gevoerd,” luidt de gezamenlijke verklaring van januari. “Aangezien het gebruik van kernwapens verstrekkende gevolgen zou hebben, bevestigen wij ook dat kernwapens, zolang zij blijven bestaan, defensieve doeleinden moeten dienen, agressie moeten afschrikken en oorlog moeten voorkomen.”

Op dezelfde dag dat het Kremlin waarschuwde dat de vijf kernmachten op de rand van een gewapend conflict staan, zei het Pentagon dat de Verenigde Staten geen tekenen hebben gezien dat Rusland zich voorbereidt op het gebruik van kernwapens.

Tegelijkertijd hekelde Pentagon-woordvoerder John Kirby de retoriek van Rusland over het mogelijke gebruik van kernwapens.

“We zijn vanaf het begin duidelijk geweest dat de opmerkingen van Rusland over het mogelijke gebruik van kernwapens zeer verontrustend zijn en we nemen ze serieus,” zei Kirby. “We blijven dit zo goed mogelijk volgen, maar zien geen aanwijzingen dat Rusland voorbereidingen treft voor een dergelijk gebruik.”

Tijdens wat hij een “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt, heeft de Russische president Vladimir Poetin herhaaldelijk gezinspeeld op de mogelijkheid van een nucleaire aanval, terwijl functionarissen van het Kremlin herhaaldelijk hebben gezegd dat de Russische militaire doctrine het gebruik van kernwapens toestaat als de territoriale integriteit van het land wordt bedreigd.

Moskou heeft geprobeerd zijn acties in Oekraïne als preventief af te schilderen door het Westen ervan te beschuldigen dat het Oekraïne als militair bolwerk tegen Rusland wil opzetten, hetgeen door de NAVO en Kiev wordt ontkend.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (4 november 2022): Russia Warns That the World’s 5 Nuclear Powers Are on Brink of ‘Direct Armed Conflict’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.