Sunday, 19 May 2024
Natalya Minenkova doet de Falun Gong meditatie in het Dendropark in Moskou, Rusland, op 5 juli 2022. (De Epoch Times)

Rusland houdt Falun Gong-beoefenaar 2 maanden gevangen

Rusland sluit zich aan bij communistisch China als het enige land buiten China waar een rechter een burger heeft laten opsluiten enkel en alleen omdat hij mediteerde.

Een rechtbank in Moskou heeft op 4 mei besloten om een Falun Gong-beoefenaar twee maanden vast te houden vanwege haar geloof, terwijl er een onderzoek loopt. Dit is de eerste beslissing van deze aard in Rusland nu het steeds meer neigt naar het communistische China.

Natalya Minenkova, 46 jaar, zal tot 27 juni vastgehouden worden op grond van een controversiële wet tegen “het uitvoeren van activiteiten van een ongewenste organisatie”, oordeelde de districtsrechtbank Tushinsky in Moskou. Op de lijst van “ongewenste organisaties” staan onder andere onafhankelijke media, journalistieke groepen en Amerikaanse en Europese denktanks.

In de korte samenvatting van de zaak die is vrijgegeven door de Russische politie, wordt Minenkova beschuldigd van het illegaal organiseren van de activiteiten van het ‘Centrum voor Spirituele en Fysieke Verbetering Falun Dafa’. Het centrum is echter niet een van de organisaties die door het Russische Ministerie van Justitie op de lijst werden gezet.

De rechtbank van het district Tushinsky in Moskou, Rusland, op 4 mei 2024.

De hoorzitting vond plaats nadat de politie een inval had gedaan in de huizen van vijf beoefenaars van de meditatiediscipline, die in China sinds 1999 meedogenloos wordt vervolgd. Eén man werd vrijgelaten en mevr. Minenkova is een van de vier mensen die momenteel nog wordt vastgehouden. De politie ondervroeg Minenkova en twee anderen, maar besloot om Minenkova vast te houden tot haar verschijning voor de rechtbank op 4 mei.

“Door de gevangenneming van mevr. Minenkova, voegt Rusland zich bij communistisch China als het enige land buiten China waar een rechter een burger heeft opgesloten, enkel omdat hij mediteert en ernaar streeft om te leven volgens de leer van Falun Gong, waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid,” vertelde Levi Browde, uitvoerend directeur van het Falun Dafa Informatiecentrum, aan The Epoch Times. “Deze schandelijke daad holt de vrijheden in Rusland verder uit en toont de groeiende en verontrustende banden van Rusland met het communistische regime in China.”

In China beoefenden in de jaren 1990 naar schatting 70 tot 100 miljoen mensen Falun Gong. Velen van hen schreven dit toe aan het verbeteren van hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het Chinese regime zag deze populariteit als een bedreiging en begon in 1999 een campagne om het geloof systematisch uit te roeien, wat heeft geleid tot misstanden zoals slavenarbeid en zelfs gedwongen orgaanoogst bij gedetineerde beoefenaars.

Ondertussen zoekt Moskou ook toenadering tot China, waarbij het hoopt op de militaire steun van China in de oorlog in Oekraïne. De Russische leider Vladimir Poetin zei dat hij deze maand een bezoek zal brengen aan China, het meest recente teken van vriendschap tussen de landen sinds ze kort voor de invasie een “partnerschap zonder grenzen” afkondigden.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei op zaterdag 4 mei, toen hem gevraagd werd naar de uitspraak van de rechtbank, dat het “voor mij geen verrassing is dat Rusland zich schuldig maakt aan repressief gedrag tegen allerlei soorten mensen, of het nu gaat om kwesties met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid, de vrijheid van vereniging of de vrijheid van godsdienst.”

Sullivan, die sprak in een panel op het FT Weekend Festival, wees ook op de toegenomen banden tussen Rusland en China.

“Rusland vertrouwt in toenemende mate op China voor veel dingen, vooral omdat ze andere partners zijn kwijtgeraakt, economisch, technologisch en anderszins. Dit is dus een relatie die we nauwlettend en zorgvuldig in de gaten houden,” zei hij.

De trend baart ook Amerikaans volksvertegenwoordiger Tom Tiffany (R- Wis.) zorgen.

“Het is geen geheim dat een van de belangrijkste exportproducten van de CCP onderdrukking is, en dat is zeer verontrustend,” vertelde hij aan The Epoch Times.

‘Vals afgeschilderd’

De openbare aanklagers begonnen op 27 april, een week voor de inval, een strafrechtelijk onderzoek tegen mevr. Minenkova, zo blijkt uit verslagen van de rechtbank die door The Epoch Times zijn verkregen. In deze verslagen beschuldigden ze haar van het plegen van een “ernstig misdrijf tegen de grondwettelijke orde en de veiligheid van de staat”, waarbij ze opmerkten dat ze Falun Gong-gerelateerde bijeenkomsten had georganiseerd en literatuur over Falun Gong had verspreid.

Falun Gong beoefenaars roepen op tot het beëindigen van de vervolging van de spirituele groep in China, tijdens een evenement op Capitol Hill op 20 juli 2023 ter gelegenheid van 24 jaar vervolging. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Dhr. Browde voerde aan dat dergelijke activiteiten geen misdaad vormen.

“Wat mevr. Minenkova deed was meditatiemuziek afspelen in een park en anderen begeleiden om de meditatieoefeningen te doen, terwijl ze lezingen van spirituele teksten organiseerde in haar huis, allemaal als vrijwilliger omdat ze de voordelen die ze kreeg van het beoefenen van Falun Dafa met anderen wilde delen”. Verklaarde dhr. Browde. “Falun Gong is noch een ‘sekte’ noch is mevrouw Minenkova een ‘leider’, hetgeen duidelijk maakt dat deze zaak volledig verkeerd wordt afgeschilderd door de Russische staatsmedia.”

Bij de ondervraging van één van de twee getuigen voor de rechtszaak vroeg een onderzoeker naar de grootte van de groep in Rusland, de belangrijkste boeken van Falun Gong en of ze Falun Gong evenementen in het buitenland hadden bijgewoond.

Mensen die bekend zijn met mevr. Minenkova beschrijven haar als vriendelijk, altijd glimlachend, en bereid om anderen te helpen. Nadat ze in 2010 Falun Gong begon te beoefenen, stopte ze met drinken en roken. Ze begon met de beoefening nadat ze het slechte gezichtsvermogen van haar moeder zag verbeteren nadat haar moeder met de beoefening van Falun Gong was begonnen.

Op vrijdag 3 mei vertelde een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis aan NTD, een zustermediakanaal van The Epoch Times: “We maken ons hier zorgen over, of dit nu in China of Rusland of elders in de wereld gebeurt.”

In het laatste mensenrechtenverslag zegt het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland “misbruik heeft gemaakt van antiterrorisme- en anti-extremismewetten, evenals van andere maatregelen” door achter de regionale Falun Gong vereniging en zeven aan Falun Gong gelieerde non-profitorganisaties aan te gaan “zonder geloofwaardig bewijs van gewelddadige acties of bedoelingen”, waardoor de activiteiten van de groepen effectief worden verboden en de beoefenaars ervan worden mishandeld.

Gepubliceerd door The Epoch Times (4 mei 2024): Russia Detains Falun Gong Practitioner for 2 Months in Jail

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.