Sunday, 16 Jun 2024
Senator Josh Hawley (R-Mo.) spreekt tijdens een vergadering van het Senaat Judiciary Committee op Capitol Hill in Washington, op 4 april 2022. (Win McNamee/Getty Images)

Senaat neemt unaniem wetsvoorstel aan om COVID-19 Wuhan Lab Leak Information te declassificeren

Het Amerikaanse Senaat heeft op 1 maart unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat de regering Biden verplicht om inlichtingen over de oorsprong van COVID-19 openbaar te maken.

Senator Sherrod Brown (D-Ohio) verzocht om unanieme instemming met het wetsvoorstel, hetgeen “zonder bezwaar” werd verleend. Unanieme toestemming maakt het mogelijk een wetsvoorstel aan te nemen zonder een geregistreerde stemming als geen enkele senator bezwaar maakt.

Het wetsvoorstel, bekend als de COVID-19 Origin Act van 2023, is specifiek bedoeld om de mogelijkheid te onderzoeken dat het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt, is gelekt uit een laboratorium in Wuhan, China.

Sens. Mike Braun (R-Ind.) en Josh Hawley (R-Mo.) hebben het wetsvoorstel maandag opnieuw ingediend nadat het ministerie van Energie (DOE) een geheim inlichtingenrapport had verstrekt aan het Witte Huis en bepaalde leden van het Congres, waarin werd geconcludeerd dat de COVID-19 pandemie hoogstwaarschijnlijk is ontstaan door een lek in een laboratorium. De FBI was eerder tot een soortgelijke conclusie gekomen.

“Vanavond heeft de Senaat unaniem mijn wetsvoorstel aangenomen om alle informatie die de regering heeft over de oorsprong van #covid te declassificeren. Laat de mensen de waarheid zien!” schreef Hawley op Twitter.

In verdere opmerkingen tijdens een optreden op Fox News’ “Jesse Watters Primetime,” haalde Hawley het belang aan van transparantie en verantwoording om het publiek de oorsprong van de pandemie te laten begrijpen.

Hawley vertelde Watters dat het wetsvoorstel moet worden aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, “en dan kunnen we dit voor elkaar krijgen.” De Senaat nam in 2021 unaniem een soortgelijke wet aan, maar de Democraten controleerden toen het Huis. Republikeinen kregen in januari een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel zou vereisen dat directeur van de Nationale Inlichtingendienst Avril Haines de informatie in het bezit van de Amerikaanse regering over de meest waarschijnlijke oorsprong van COVID-19 vrijgeeft.

“Luister, het Amerikaanse volk—het is hoog tijd—laten we hen tonen wat de regering heeft. Laat iedereen het zelf zien. Laat iedereen het lezen,” aldus Hawley Fox News na de stemming.

Braun verklaarde ook dat de motie unaniem was aangenomen en riep het Huis op het wetsvoorstel aan te nemen.

“Het Huis moet deze wet aannemen om het Amerikaanse volk de feiten te laten zien! President Biden kan dit niet negeren: tijd om Amerikanen zelf te laten beslissen,” schreef hij op Twitter.

Deze luchtfoto toont het P4-laboratorium (L) op de campus van het Wuhan Institute of Virology in Wuhan in de Chinese provincie Hubei in centraal China op 13 mei 2020. (Hector Retamal /AFP via Getty Images)

‘Sceptici staan in hun recht’

Hawley uitte maandag zijn bezorgdheid over het gebrek aan transparantie over de oorsprong van de pandemie en zei dat “bijna drie jaar lang” degenen die de theorie van het Wuhan-lab in twijfel trokken “het zwijgen is opgelegd en als samenzweringstheoreticus zijn bestempeld”.

Het rapport van het DOE ondersteunt echter de vaak bekritiseerde hypothesen dat het virus is ontstaan bij het Wuhan Institute of Virology, dat vlakbij een natte markt ligt die algemeen wordt beschouwd als het beginpunt van de pandemie.

“Nu zijn deze voorzichtige sceptici gerechtvaardigd,” zei Hawley in een verklaring. “De Biden administratie moet onmiddellijk alle rapporten over de oorsprong van COVID-19 en het Wuhan Instituut voor Virologie openbaar maken. Het Amerikaanse volk verdient de waarheid te weten.”

Braun bekritiseerde de regering Biden ook voor haar houding tegenover de theorie van het laboratoriumlek.

“De regering Biden heeft de laboratoriumlek-theorie vanaf het begin een complottheorie genoemd, en is pas publiekelijk gaan toegeven dat ze fout zaten toen het bewijs overweldigend werd,” zei Braun in een verklaring.

Braun zei dat de Biden-administratie informatie over de oorsprong van COVID-19 geheim had gehouden, ondanks dat een eerdere versie van dit wetsvoorstel in 2021 unaniem door de Senaat was goedgekeurd.

“Het Amerikaanse volk verdient transparantie, vrij van regeringscensoren of mediaspinsels. Het is tijd om alles wat we weten over de oorsprong van COVID en het Wuhan Instituut voor Virologie te declassificeren, nu,” zei hij.

FBI bevestigt waarschijnlijke lab incident

FBI-directeur Christopher Wray heeft dinsdag bevestigd dat het bureau heeft vastgesteld dat de COVID-19 pandemie waarschijnlijk het gevolg is van een laboratoriumincident in Wuhan, China.

“De FBI schat al geruime tijd in dat de pandemie hoogstwaarschijnlijk is ontstaan door een mogelijk laboratoriumincident in Wuhan”, zei Wray dinsdag laat in een interview tegen Fox News-presentator Bret Baier.

“Hier heb je het over een potentieel lek uit een door de Chinese regering gecontroleerd lab dat miljoenen Amerikanen heeft gedood,” voegde hij eraan toe.

Hij merkte echter op dat veel details over de oorsprong van de pandemie geheim blijven.

Wray zei ook dat het Chinese communistische regime zich bemoeit met Amerikaanse en internationale inspanningen om de oorsprong van de pandemie te onderzoeken.

“De Chinese regering lijkt mij haar best te doen om het werk dat wij doen en het werk dat onze Amerikaanse regering en naaste buitenlandse partners doen, te dwarsbomen en te verdoezelen”, zei hij. “En dat is jammer voor iedereen.”

Volgens een rapport van het Office of the Director of National Intelligence is de inlichtingengemeenschap (IC) verdeeld over de meest waarschijnlijke oorsprong van COVID-19. Ze zijn het echter allemaal eens over twee meest plausibele scenario’s: natuurlijke blootstelling aan een besmet dier of een incident in een laboratorium.

Vier IC-elementen en de National Intelligence Council stellen met “laag vertrouwen” vast dat de eerste SARS-CoV-2 infectie hoogstwaarschijnlijk werd veroorzaakt door natuurlijke blootstelling aan een dier dat ermee besmet was of aan een verwant progenitor-virus, aldus het rapport.

Eén IC-element schat met matig vertrouwen in dat de eerste menselijke infectie hoogstwaarschijnlijk het gevolg is van een laboratoriumgerelateerd incident.

Ondertussen willen analisten van drie IC-elementen meer informatie voordat zij hun oordeel geven; sommigen neigen naar een natuurlijke oorsprong, anderen naar een laboratoriumoorsprong, en sommigen staan open voor beide theorieën.

Het Chinese regime heeft de mogelijkheid van een laboratoriumlek lang verworpen door te zeggen dat de oorsprong van het virus “niet moet worden gepolitiseerd”. De pogingen om de theorie te onderdrukken omvatten onlangs ook het waarschuwen van Elon Musk, miljardair en eigenaar van Twitter, Tesla en SpaceX, om het rapport over het laboratoriumlek niet te delen.

Gepubliceerd door The Epoch Times ( 2 maart 2023): Senate Unanimously Passes Bill to Declassify COVID-19 Wuhan Lab Leak Intelligence

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.