Sunday, 23 Jun 2024
De curtain call van Shen Yun New Era Company in het Palais des Congrès de Paris in Parijs, Frankrijk, op 5 mei 2024. (The Epoch Times)

Shen Yun beëindigt 2024 wereldtournee na het publiek op 5 continenten te hebben betoverd

Shen Yun Performing Arts heeft op 12 mei de zeer succesvolle wereldwijde tournee van 2024 afgesloten met een laatste show in Stamford, Connecticut.

Van december 2023 tot mei 2024 reisden de acht gelijkwaardige gezelschappen van het klassieke Chinese dansgezelschap, elk begeleid door een live orkest, over vijf continenten om de schoonheid van authentieke Chinese cultuur te delen met het publiek in meer dan 200 steden.
De voorstelling kreeg overal lofbetuigingen.

Amerikaanse Senator Roger Marshall en zijn vrouw Laina genoten van de avondvoorstelling van Shen Yun in het Kennedy Center Opera House in Washington, D.C., op 31 januari 2024. (Weiyong Zhu/The Epoch Times)

Amerikaanse Senator Roger Marshall (R-Kan.), die de show in Washington D.C. bijwoonde, zei “Shen Yun is één van de mooiste dingen die ik in mijn leven heb gezien”.

De kostuums – de tinten van geel en turquoise en groen – ik heb nog nooit zoiets gezien,” zei hij.
Pat Ryan (D-N.Y.) zei dat Shen Yun een voorstelling is die in alle uithoeken van de wereld gezien zou moeten worden.

“Het was een ongelooflijke show en een eer om hier te zijn,” zei Dhr. Ryan na het zien van Shen Yun in het Kennedy Center Opera House in Washington op 2 februari.

“Deze show zou overal ter wereld [in] elk land te zien moeten zijn.”

Congreslid Pat Ryan (D-N.Y.) geniet van Shen Yun in het Kennedy Center Opera House in Washington, D.C., op 2 februari 2024. (Weiyong Zhu/The Epoch Times)

Bekend als het “Land van het Goddelijke”, vereerde de oude Chinese samenleving haar cultuur als een hemels geschenk. Gedurende duizenden jaren werd de Chinese cultuur doordrenkt met de morele en spirituele leer van het boeddhisme, taoïsme en confucianisme, die gedurende 5000 jaar vorm gaven aan haar waarden en deugden.

Maar na de gewelddadige overname door de communistische partij in 1949 onderging de traditionele Chinese cultuur tientallen jaren van systematische vernietiging.

Het in New York gevestigde Shen Yun werd opgericht in 2006 door vooraanstaande Chinese artiesten die aan de vervolging in hun thuisland ontsnapten, en streeft ernaar om deze goddelijk geïnspireerde cultuur weer in haar pre-communistische glorie te herstellen.

Amerikaans volksvertegenwoordiger Russ Fulcher (R-Idaho) geniet van de avondvoorstelling van Shen Yun in het Morrison Center voor de uitvoerende kunsten in Boise, Idaho, op 2 maart 2024. (NTD)

Deze missie heeft Amerikaans volksvertegenwoordiger Russ Fulcher (R-Idaho) diep geraakt.

“Ik denk dat wij in Amerika China meestal zien als een niet-spirituele natie, maar in werkelijkheid is het heel spiritueel. De [Shen Yun] voorstelling liet dat heel goed zien,” zei hij.

“Het is erg belangrijk voor Amerikanen om dit deel van China te zien, omdat de visie en het begrip van wat we vandaag de dag van China hebben weinig of niets te maken heeft met haar geschiedenis. [We zouden] moeten doen wat we kunnen om deze boodschap door het hele land te verspreiden.”

Prinses Anne De Ligne van Luxemburg, die Shen Yun zag in Reims, Frankrijk, zei dat ze geïnspireerd was door de diepgang en schoonheid.

Prinses Anne De Ligne van Luxemburg zag Shen Yun in de Reims Arena in Frankrijk op 2 april 2024. (NTD)

“Ik vond het buitengewoon,” zei ze. “De choreografie, de dansers, de kleuren en dan de spiritualiteit die erin zit is wat erg belangrijk voor me is.”

BBC presentator Mark Irvine, die Shen Yun voor het eerst zag in Glasgow, Schotland, zei dat de voorstelling “hemels” en “cultureel stimulerend” was.

BBC-presentator Mark Irvine bij Shen Yun Performing Arts in het SEC Armadillo, in Glasgow, op 14 februari 2024. (NTD)

“Je voelt de schoonheid, de emotie, de passie – de passie voor wat er op het podium gebeurt – en de culturele trots,” zei hij. “Ik ben helemaal verliefd op de beweging, de kleur, de flair. Het is gewoon prachtig, … elegantie in eigen persoon.”

Het seizoen 2024 markeerde de meest uitgebreide tournee van Shen Yun tot nu toe. De voorstellingen besloegen 43 Amerikaanse staten en vier Canadese provincies. Daarnaast bezochten de artiesten meer dan 50 Europese steden en 23 steden in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Het gezelschap debuteerde tijdens het seizoen in 21 nieuwe steden over de hele wereld en breidt zo actief haar bereik uit naar een nieuw en divers publiek.

Hiroshi Yano tijdens de Shen Yun Performing Arts voorstelling in het ROHM Theater Kyoto in Kyoto, Japan, op 3 januari 2024. (Wang Wenliang/The Epoch Times)

Hiroshi Yano, een Japanse bedrijfseigenaar die Shen Yun zag na een zware aardbeving in zijn land, zei dat hoewel hij zich diep bewust was van de vergankelijkheid van het leven, de voorstelling hem hoop gaf op een betere toekomst.

“Bij het zien van Shen Yun had ik het gevoel dat ik hoop en licht kon zien in de duisternis en hulpeloosheid. Dit is erg belangrijk voor mensen vandaag de dag,” zei hij. “Het is echt belangrijk voor ons om zo’n voorstelling te zien en er nu energie uit te halen.”

Senior DPP-leider Chang Chun-hung waardeert de achtste voorstelling van Shen Yun New York Performing Arts Company in het Taipei Performing Arts Center in Taipei, Taiwan, op 7 april 2024. (Zhang Yuanzhang/The Epoch Times)

Chang Chun-hung, een senior leider van de Democratische Progressieve Partij van Taiwan, zei nadat hij Shen Yun voor de derde keer had gezien, hij “de essentie van Shen Yun had geabsorbeerd, en [ik] geloof dat de echte impact van de voorstelling nu pas begint”.

“Het zal niet alleen China redden, maar de hele wereld. Ik bewonder het echt,” zei hij. “Ik heb nooit de kans gehad om [de artiesten] te ontmoeten, maar als ik de kans zou krijgen, zou ik me gedwongen voelen om hun advies te vragen over veel zaken.”

Beroemd om hun prachtige technieken en expressieve bewegingen, zijn de Shen Yun artiesten hoog opgeleid in klassieke Chinese dans, een oude kunstvorm die duizenden jaren oud is, zo staat te lezen op de website van het gezelschap.

Vanuit het Chinees vertaald betekent de naam “Shen Yun” “de schoonheid van dansende goddelijke wezens”. De Britse danser, regisseur, choreograaf en acteur Wayne Sleep was diep onder de indruk.

“Veel van de passen, de draaiende sprongen en de bewegingen, ik dacht dat die traditioneel uit het Russische ballet kwamen. Maar we hebben vanavond geleerd dat die sprongen en draaien oorspronkelijk uit China komen,” zei dhr. Sleep, een voormalig danser bij het Britse klassieke balletgezelschap The Royal Ballet.

Wayne Sleep, een voormalig danser bij het Britse klassieke balletgezelschap The Royal Ballet, woonde op 2 februari 2024 Shen Yun Performing Arts bij in Eventim Apollo in Londen, Verenigd Koninkrijk. (Mary Mann/The Epoch Times)

“Het was foutloos. Waar halen ze al die artiesten vandaan? Allemaal met zo’n expressieve bewegingen, en als [ze] een beweging afmaken, dan heeft dat bijna een rimpeleffect op de volgende beweging, het is dus nooit stil,” zei hij.

“En om dat te kunnen doen met 20, 30 mensen op het podium, dat ze allemaal overgaan in de volgende stap, … ik zou willen dat ze dat meer zouden doen bij het Royal Ballet. Het was uniek, en het is iets wat ik helemaal niet had verwacht.”

Emmy-bekroonde TV producer Joshua Bennett bewonderde de op verhalen gebaseerde dansen van Shen Yun en prees de uitmuntende kwaliteit van de voorstelling.

“Ze vertellen een erg visueel verhaal en ik denk dat het feit dat het publiek lachte en er echt van genoot laat zien dat het verhaal overkwam. De ideeën in de dansen en verhalen waren toegankelijk voor het publiek,” zei de heer Bennett na het zien van Shen Yun in het New Jersey Performing Arts Center op 27 april.

“Ik vond de synchroniciteit van de dansers en de kostuums echt prachtig, de manier waarop ze vloeien en bewegen – de combinatie daarvan was echt speciaal.”

Philip Lieberman, bestuurslid van het Nationale Ballet van Canada, woonde Shen Yun Performing Arts bij in het Four Seasons Centre for the Performing Arts in Toronto op 6 april 2024. (Allen Zhou/The Epoch Times)

Philip Lieberman, lid van de raad van bestuur van het Nationale Ballet van Canada, merkte, naast het talent van de artiesten, de diepe betekenissen in de voorstellingen van Shen Yun op.

“De boodschap die Shen Yun de wereld brengt is er één van inclusiviteit, van iets groters, dat ons allemaal samenbrengt. Dat hebben we nu nodig,” zei hij na het zien van Shen Yun in het Four Seasons Centre in Toronto op 6 april.

Naast het presenteren van China’s verschillende dynastieën, regio’s en historische verhalen door middel van klassieke Chinese dans en volksdansen en etnische dansen, bevat Shen Yun ook dansen die verhalen vertellen om de aanhoudende mensenrechtenschendingen in het hedendaagse China onder de aandacht te brengen.

Jindrich Ullrich tijdens de Shen Yun Performing Arts voorstelling in het Congrescentrum van Praag, Tsjechië, op 2 maart 2024. (NTD)

Jindrich Ullrich, oprichter en senior manager van een marktonderzoeksbureau in de Tsjechische Republiek, zei dat hij zijn kinderen had meegenomen naar de Shen Yun voorstelling zodat “ze met hun eigen ogen kunnen zien of een beetje kunnen ervaren wat er op dit moment gebeurt in het communistische China”.

“[De artiesten] geven niet op, en ze nemen het nog steeds op tegen [het communisme.] Communisme is zoals een kanker, en je moet er tegen blijven vechten. Ik geloof dat het goede, zoals we in de show zien, uiteindelijk altijd zal winnen,” zei hij.

Karine en Fred Havas genoten van de avondvoorstelling van Shen Yun in het Palais des Congrès de Paris, Frankrijk, op 27 februari 2024. (Ying Wu/The Epoch Times)

Na het bijwonen van een show in Parijs, Frankrijk, deelde financieel directeur Karine Havas dezelfde gevoelens.

“Met de indrukwekkende salto’s en tuimeltechnieken, veel kleuren en glitter – was de show op zichzelf al heel bijzonder,” zei ze.

“Toch is er ook een diepe boodschap die je kunt begrijpen, een die ik voor de show niet had verwacht. Ik had niet gedacht dat het zo krachtig zou zijn – vol betekenis en schoonheid.”

Guillermo Ortega Ruiz tijdens de Shen Yun Performing Arts voorstelling in Auditorio Nacional in Mexico Stad, Mexico, op 5 mei 2024. (NTD)

In de stad Mexico zei Guillermo Ortega Ruíz, directeur van El Financiero Television, dat hij na het zien van Shen Yun op 5 mei het theater verliet met een “vredige geest en een volle ziel”.

In São Paulo, Brazilië, prees Célia Leão, secretaris van onderwijs voor de gemeente Jaguariúna en een voormalig congreslid, de schoonheid en de “perfectie” in Shen Yun.

“Het is ongelooflijk mooi, delicaat, zacht, maar toch krachtig uitgevoerd en gedurfd. Het spektakel overtuigt ons dat alles mogelijk is,” zei mevrouw Leão, die Shen Yun op 5 mei in het Bradesco Theater zag.

Célia Leão en haar neef, Lucas, bij de Shen Yun Performing Arts voorstelling in het Bradesco Theater in São Paulo, Brazilië, op 5 mei 2024. (Marcos Schotgues/The Epoch Times)

In Berlijn prees orkestleider Christian Fitzner op 21 april de coördinatie tussen de verschillende elementen van Shen Yun.

“De precisie van de coördinatie tussen het podium, de projectie, de choreografie en de muziek was ongelooflijk,” zei de heer Fitzner.

Marcos Peralta met zijn vrouw Fabiana Peralta en hun tweelingkleindochters in het Kennedy Center Opera House in Washington, D.C., op 27 januari 2024. (Sherry Dong/The Epoch Times)

Veel toeschouwers waardeerden de spirituele elementen die in de voorstelling naar voren kwamen.

Marcos Peralta, een senior vice president bij MasterCard, zei dat Shen Yun een zeer rijke en betekenisvolle voorstelling is.

“Dit is één van de beste dingen die ik in lange tijd heb gezien. … Het was geweldig,” zei de heer Peralta na het zien van Shen Yun in Washington, D.C., op 27 januari.

“Ik had zoiets als dit niet verwacht. … Het was echt diep,” zei hij “Ik voelde me meerdere keren verbonden met God tijdens de voorstelling.”

Het Canadese parlementslid Marilyn Gladu woonde de voorstelling van Shen Yun bij in het National Arts Centre in Ottawa, Canada, op 15 april 2024. (NTD)

Het Canadese parlementslid Marilyn Gladu zei dat de vertoning van traditionele cultuur door Shen Yun een bron van trots is voor het Chinese volk.

“Het was geweldig om een voorstelling te zien die God eert,” zei ze, terwijl ze het slotdansstuk beschreef waarin de Schepper uit de hemel neerdaalt om de mensheid van de ondergang te redden.

“Mensen zijn tegenwoordig erg gestrest en hebben veel problemen met hun geestelijke gezondheid. Een beetje meer meditatie, een beetje meer vriendelijkheid voor elkaar – ik denk dat al deze goede dingen ons zullen helpen om naar een betere plek te gaan,” voegde mevrouw Gladu eraan toe.

“Als je [Shen Yun] nog niet gezien hebt, moet je het zien. Het is iets dat je nooit zult vergeten en iets dat je zal helpen om de cultuur van de Chinese mensen, die zo’n groot deel uitmaken van Canada, te begrijpen.”

Lord Philip Alexander Hunt van Kings Heath woonde Shen Yun Performing Arts bij in het International Conference Centre in Birmingham, VK, op 31 december 2023. (NTD)

Philip Hunt, Lord Hunt of Kings Health en lid van het Britse Hogerhuis, zei dat hij het “een hele eer” vond om een Shen Yun voorstelling in Birmingham bij te wonen. Hij zei dat hij “echt verrukt was om zo’n prachtige productie te zien met, natuurlijk, een zeer belangrijke boodschap”.

“Ik denk dat we een productie van de allerhoogste kwaliteit hebben gezien. Ik kan het niet genoeg prijzen. Het was gewoonweg briljant,” zei hij. “Het was echt een voorrecht om hier te zijn en ik ben heel erg dankbaar. Dank jullie wel.”

Nima Gholam Ali Pour tijdens de Shen Yun Performing Arts voorstelling in de Cirkus Arena in Stockholm, Zweden, op 27 maart 2024. (NTD)

Het Zweedse parlementslid Nima Gholam Ali Pour zei dat Shen Yun een “overweldigende ervaring” is.

“Het is een ongelooflijk indrukwekkende show die een vollediger beeld geeft van China als een geheel – anders dan het China van vandaag en de onderdrukking door de Communistische Partij,” zei de heer Gholam Ali Pour na het zien van de voorstelling in Stockholm, Zweden.

Mark Latham, een lid van de New South Wales Wetgevende Raad in Australië, was onder de indruk van het gebruik van Shen Yun’s gepatenteerde geanimeerde achtergrondtechnologie en de interactie met de artiesten op het podium.

Mark Latham, MLC, en zijn partner, Nathalie Matthews, wonen Shen Yun Performing Arts bij in het Capitol Theatre in Sydney, Australië, op 8 maart 2024. (NTD)

“Het is verbazingwekkend om te zien hoe ze van het echte leven naar de animatie overgaan en weer terug van de animatie naar het echte leven. Dat is een prachtige vaardigheid op zich, dus het publiek snakt naar adem van bewondering wanneer dat gebeurt,” zei de heer Latham op 8 maart in het Capitol Theater in Sydney, Australië.

“Het is een prachtige dienst die [Shen Yun] doet voor de wereldgemeenschap.”

In haar 18-jarige geschiedenis heeft Shen Yun wereldwijde lof geoogst voor haar betoverende schoonheid en bezielende voorstellingen. Met elk jaar een gloednieuwe reeks choreografieën en muziekuitvoeringen staat het publiek altijd een verrassing te wachten.

Zoals de ceremoniemeesters van het bedrijf zouden zeggen: “Dat je het één keer gezien hebt, betekent nog niet dat je alles gezien hebt.”

Verslag door Jennifer Tseng.

The Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. We hebben de reacties van het publiek verslaan sinds de oprichting van Shen Yun in 2006.

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 mei 2024): Shen Yun Concludes 2024 Global Tour After Enchanting Audiences Across 5 Continents

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.