Saturday, 20 Apr 2024
Shen Yun Performing Arts' opent hun seizoen 2023 in Miaoli, Taiwan, in het Miaobei Art Center op 24 februari. (Annie Gong/De Epoch Times)

Shen Yun begint Taiwanese tournee met volledig uitverkochte voorstelling

MIAOLI, Taiwan – Met het galmende geluid van de gong gingen de gordijnen open van de eerste voorstelling van Shen Yun Performing Arts van hun seizoen 2023 in Miaoli, Taiwan, in het Miaobei Art Center op 24 februari.

Het publiek bestond uit toeschouwers die zelfs vanuit Zuidoost-Aziatische landen zoals Singapore en Vietnam waren afgereisd. Er waren meer dan 200 mensen uit Vietnam overgevlogen om de voorstelling van Shen Yun te kunnen zien. Aan het einde van de voorstelling ging het gordijn tot twee keer toe opnieuw open na een staande ovatie en een donderend applaus van het publiek.

Het in New York gevestigde Shen Yun is ‘s werelds meest vooraanstaande klassieke Chinese dansgezelschap, en heeft al jaren toegewijde fans in Taiwan, zoals blijkt uit het feit dat de kaartjes voor de voorstellingen in Miaoli al begin februari waren uitverkocht, en kaartjes voor de voorstellingen in Kaohsiung en Changhua zijn nog moeilijk te krijgen. Hoogwaardigheidbekleders uit nabijgelegen steden en provincies stuurden bloemen om Shen Yun een succesvolle reeks optredens toe te wensen.

Vijfde voorstelling

“Ik sta elke keer versteld als ik Shen Yun zie,” zei politicus Hsu Ting-chen, die Shen Yun voor de vijfde keer zag. “Het verrijkt mijn hart en ziel telkens weer.”

“Naast het bijbrengen van loyaliteit en vroomheid, presenteert [Shen Yun] ook een traditionele cultuur met een sterk gevoel voor morele integriteit en rechtvaardigheid,” zei Hsu. “Ik hoop dat de voorstelling ook in China te zien zal zijn, en dat meer Chinese mensen er kennis van zullen nemen.”

Meneer Hsu zei dat hij het erg belangrijk vond dat Shen Yun de vervolging van Falun Dafa in haar programma opnam. Deze spirituele beoefenaars leven volgens de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid – en daarvoor worden ze ernstig vervolgd door de Chinese Communistische Partij.

Hsu Ting-chen genoot ervan om Shen Yun voor de vijfde keer te zien, op 24 februari 2023. (Annie Gong/De Epoch Times)

“Er zijn genoeg bewijzen dat de orgaanoogst die in het hedendaagse stuk wordt uitgebeeld werkelijk plaatsvindt,” zei hij. “Ik weet zeker dat het nog steeds gaande is. De Chinese Communistische Partij is slecht en doet onvoorstelbare dingen, de ene nog gemener dan de andere.”

Hsu gelooft dat “de boosaardige regering iets is waar we samen tegen moeten vechten. Als niemand iets zegt, staat dat gelijk aan het toestaan van hun bestaan als bedreiging voor de mensheid.”

“Neem Shen Yun als voorbeeld. Behalve dat meer mensen de schoonheid van klassieke Chinese dans kunnen bewonderen, is het ook een stem voor gerechtigheid.”

“Er wordt momenteel gesuggereerd dat er oorlog komt,” zei Mr. Hsu. “We moeten wakker worden en beseffen dat het te laat zou zijn voor spijt als we op een dag onder communistisch bewind zouden vallen. Daarom doe ik een oproep aan mijn democratische landgenoten om een stem voor gerechtigheid te zijn en zich te verenigen!

Afgereisd vanuit Vietnam

De Vietnamese juwelenontwerper LONG vloog van Vietnam naar Taiwan alleen maar om Shen Yun te kunnen zien. Hij had Shen Yun al eens in Canada gezien toen hij 15 was, en was erg ontroerd nadat hij het opnieuw kon ervaren.

“Ik heb het geluk aan mijn zijde,” zei LONG. “Ik ben diep ontroerd.”

De Vietnamese juwelenontwerper LONG en een vriend genoten van Shen Yun op 24 februari 2023. (Chen Yuyan/De Epoch Times)

LONG zei dat hij tot tranen toe ontroerd was door het geloof van Falun Dafa beoefenaars die op het podium werden gepresenteerd. Hij zei dat hij zijn moeder dankbaar was, die hem had aangemoedigd om naar de voorstelling te komen kijken.

“De mensheid heeft geloof en religie nodig om rechtvaardig te leven,” zei LONG. “Deze voorstelling is de beste manier voor de wereld om de waarheid over Falun Dafa te leren kennen. De traditionele cultuur, de dans en de betekenis achter het verhaal komen perfect samen.”

“Mensen moeten verenigd worden, en een rechtvaardig geloof is de enige manier om de mensheid te verenigen,” zei LONG.

‘Het nam werkelijk mijn adem weg’: zegt Influencer

Ho Chih-ning, een bekende influencer uit Hsinchu, prees Shen Yun voor haar onbeschrijflijke schoonheid.

“Het nam werkelijk mijn adem weg,” zei ze. “De muziek klonk zo natuurlijk; het klonk niet alsof het geforceerd probeerde aan te sluiten bij het verhaal, waardoor het echt deel uitmaakte van het verhaal zelf.”

“Dat ze elk jaar een nieuwe choreografie en nieuwe muziek hebben, laat zien hoeveel hart ze erin gestoken hebben,” zei mevrouw Ho.

Mevrouw Ho prees ook de erhu solo. Een erhu is een traditioneel Chinees tweesnarig instrument. “Ik luisterde naar [de solo] met mijn ogen dicht. Ik wilde mijn oren de muziek van de erhu echt laten ervaren.”

Ho Chih-ning genoot van de openingsvoorstelling van Shen Yun in Taiwan op 24 februari 2023. (Annie Gong/De Epoch Times)

Als iemand met aanzienlijke online invloed, zei mevrouw Ho: “Ik denk dat wij als mensen zijn zoals de traditionele cultuur – goedheid moet worden bewaard en doorgegeven. We moeten mensen dienen met oprechtheid, en veel moet worden getolereerd en geaccepteerd met een open hart.”

Hoop dat Shen Yun zal kunnen optreden in Singapore

Chang Hui-ju, de algemeen directeur van de Taiwanese tak van een marketingbedrijf, komt uit Singapore. Ze was uitgenodigd door haar vriend Lin Chin-wen om Shen Yun te zien. Nadat ze de voorstelling voor de eerste keer had gezien, zei ze dat ze hoopte dat Shen Yun ook in Singapore zou optreden.

Meneer Lin was zowel verrast als verrukt door de manier waarop Shen Yun de waarheid over de vervolging door de Chinese Communistische Partij van volgelingen van Falun Dafa – een spirituele praktijk die de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid onderwijst – uitbeeldde in één van haar verhaaldansen die zich in de moderne tijd afspelen.

“De voorstelling was zeer gedurfd om bepaalde gevoelige onderwerpen aan het publiek voor te leggen. Ik ben niet van het Chinese vasteland en zie soms nieuws over China in het buitenland. Ik had niet verwacht dat Shen Yun de waarheid met zoveel passie zou presenteren!”

“Ik hoop dat meer mensen geïnteresseerd raken en over deze dingen leren door deze voorstelling,” voegde mevrouw Chang toe. “Elk land heeft recht op vrijheid van religie. Shen Yun kan mensen inspireren om te zoeken naar de waarheid en naar dingen die ze eerder niet wisten, zoals de vervolging van Falun Dafa.”

Mevrouw Chang legde uit dat zij en meneer Lin christenen zijn. “Als christenen staan we voor veel dingen open en zouden we een vrije en democratische instelling moeten hebben.”

“In elke religie ligt de hoop in het eigen zelf,” zei mevrouw Chang. “Wij zien veel van dit soort verhalen overzee en geloven dat de Chinese bevolking [op het vasteland] wordt onderdrukt. Daarom zijn we ook gekomen om [Shen Yun] te steunen.”

“Mensen hebben hoog opgespeeld over deze voorstelling, dus kwamen we speciaal om het te zien. Jarenlang hadden we de kans niet, omdat er geen voorstellingen waren in Singapore.” Verwijzend naar meneer Lin legde mevrouw Chang uit dat hij binnenkort naar Singapore zou terugkeren, dus reisden ze vanuit Taipei om de voorstelling te zien.

“Het was eigenlijk best moeilijk voor mij om kaartjes te krijgen,” zei mevrouw Chang. “Ik had het geluk dat ik hier in Miaoli kaartjes kon kopen. Het is een uitverkochte voorstelling, dus ik denk dat [Shen Yun] hier veel invloed heeft. Alleen al de eerste helft van de voorstelling was uitstekend. De voorstelling bevat veel moeilijke technieken en presenteert de culturen. De kostuums en het ontwerp van het podium, evenals de geanimeerde achtergrond zijn allemaal prachtig.”

“Zelfs als je nog nooit klassieke Chinese dans hebt gezien, zijn het verhalen die het publiek kan begrijpen.” Mevrouw Chang prees Shen Yun voor het verspreiden van culturele waarden. Ze zei dat de voorstelling “andere landen in staat stelt om te leren over de Chinese cultuur. Dit is een geweldige manier om over cultuur te leren.”

“Vergeleken met andere theatervoorstellingen heeft Shen Yun de traditionele cultuur in evenwicht gebracht met humor.” Mevrouw Ho raadde de voorstelling aan voor jonge mensen en zei: “Kom het zelf ervaren in het theater. Dit is een zeer geweldige voorstelling!”

De Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. We hebben de reacties van het publiek verslaan sinds de start van Shen Yun in 2006.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (23 februari 2023): Shen Yun Begins Taiwan Tour With Full-House Performance

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.