Thursday, 18 Jul 2024
Saito Yoshiko tijdens de Shen Yun Performing Arts voorstelling in het Nagoya Congress Center op 22 december 2023. (Lu Yong/De Epoch Times)

Shen Yun betovert Japans publiek met openingsvoorstelling van het seizoen

NAGOYA, Japan – Shen Yun Performing Arts opende haar seizoen 2024 met een voorstelling op 22 december in het Japanse Nagoya, waar het publiek genoot van de opzwepende vertoning van de Chinese cultuur via de kunst door het klassieke Chinese dansgezelschap.

“Het was echt geweldig,” zei Saito Yoshiko, directeur van een gezondheids- en schoonheidsbedrijf.

Mevrouw Saito zei dat ze Shen Yun al lang had willen zien en dat ze blij was dat ze eindelijk de kans kreeg om de voorstelling bij te wonen.

“Elke artiest was uitmuntend. Ze brachten de grootsheid van hun eigen nationale cultuur tot uitdrukking. Ik denk dat dit erg belangrijk is voor elk land,” zei ze.

Shen Yun is gevestigd in New York, waar het artistieke vrijheid geniet, en is toegewijd aan het doen herleven van China’s 5000 jaar traditie en cultuur.

De traditie en cultuur worden voornamelijk doorgegeven aan het publiek door middel van klassieke Chinese dans, een van de meest expressieve dansvormen ter wereld, waardoor legenden, anekdotes uit de geschiedenis en verhalen uit de moderne tijd verteld kunnen worden.

“Ik hoop oprecht dat deze grootse traditie altijd zal worden gekoesterd,” zei mevrouw Saito.

Ze was ook onder de indruk van Shen Yun’s orkest dat naadloos een klassiek westers ensemble en traditionele Chinese instrumenten combineert.

“De prestatie van het orkest is ook verbazingwekkend. Kortom, de kwaliteit van de voorstelling is echt hoog. Alle artiesten … moeten erg hard getraind hebben,” zei ze.

Mevrouw Saito zei dat de inspanningen van Shen Yun om de Chinese cultuur nieuw leven in te blazen mensen meer bewust maakt van hun eigen geschiedenis en traditie, en dit is waardevol voor het Japanse volk.

“Geschiedenis wordt gepresenteerd in de voorstelling. Ieder van ons zou aandacht moeten besteden aan de geschiedenis en hopen dat de jongere generatie het kan blijven doorgeven,” zei ze. “Wat er ook gebeurt, je moet van je eigen natie en cultuur houden. Dit zijn zeer waardevolle boodschappen.”

Traditionele cultuur koesteren

Okuda Yoshiki tijdens de Shen Yun Performing Arts voorstelling in het Nagoya Congress Center op 22 december 2023. (Wang Wenliang/De Epoch Times)

Shen Yun werd opgericht in 2006 toen vooraanstaande artiesten van over de hele wereld samenkwamen met het gemeenschappelijke doel om een blik te werpen op hoe China was voor het communisme.

Okuda Yoshiki, die eigenaar is van een accountantskantoor, zei dat hij blij was om terug te kunnen komen en zijn familie mee te nemen om Shen Yun samen te ervaren.

Hij had veel lof voor het Shen Yun orkest.

“Oosterse en Westerse muziekinstrumenten gaan goed samen. Ik denk dat ze heel natuurlijk en slim samengaan. Het geluid van de pipa is erg karakteristiek, en het geluid van de erhu is ook erg levendig, waardoor mensen het gevoel krijgen dat ze in China zijn. … De muziek en de dans passen ook heel goed bij elkaar,” zei hij.

“Ik hoop dat dit soort voorstellingen zo snel mogelijk in China kunnen worden opgevoerd. We moeten de [traditionele] cultuur koesteren,” zei Okuda.

Meneer Okuda zinspeelt op het feit dat Shen Yun niet gezien kan worden in China. De Chinese Communistische Partij heeft de voorstellingen verboden vanwege Shen Yun’s presentaties van traditionele cultuur. Het regime heeft tientallen jaren besteed aan het ontmantelen van de eeuwenoude tradities, gebaseerd op boeddhistische en taoïstische leerstellingen, die het land ooit zijn unieke kwaliteiten gaven.

‘De voorstelling is geweldig’

Akiyama Takae en Akiyama Kazue tijdens de Shen Yun Performing Arts voorstelling in het Nagoya Congress Center op 22 december 2023. (Niu Bin/De Epoch Times)

Akiyama Takae, directeur van Nagoya Central Dental Hospital, was erg blij dat hij de kans kreeg om Shen Yun te zien.

“De voorstelling is geweldig,” zei meneer Akiyama. “De fysieke vaardigheden van de artiesten en het gebruik van kleuren waren uitstekend, wat een diepe indruk op me achterliet.”

Hij was ook onder de indruk van Shen Yun’s gepatenteerde digitale achtergronden, die het podium eindeloos verlengen en de dansers in staat stellen om overal ter wereld heen te gaan, en verder.

“Ik was diep onder de indruk van de visuele effecten, voortreffelijke creativiteit en de uitmuntende training van de artiesten,” zei hij. “De achtergrondbeelden en de dansbewegingen werkten perfect samen.”

Wat betreft de begeleiding door het symfonieorkest van Shen Yun: “De muziek is erg goed, en het voelt geweldig om rechtstreeks live muziek te horen. De scènes zijn erg levendig en de begeleidende muziek vloeit soepel in de oren.”

Akiyama’s vrouw, Akiyama Kazue, bewonderde Shen Yun ook. Ze zei dat ze veel bekende voorstellingen over de hele wereld had gezien, maar dat de voorstelling van Shen Yun haar bijzonder verraste en plezier bracht.

“De algehele kwaliteit van de voorstelling was erg hoog, … erg voortreffelijk, ik was diep ontroerd,” zei ze.

Het moment dat het doek opging “raakte de harten van de mensen, niet alleen visueel, maar ook fysiek”.

“Het was alsof je omringd werd door muziek. Het was een heel mooi gevoel en het ontroerde me diep,” zei ze.

Volgens de website van Shen Yun “mengt het orkest naadloos de grootsheid van een westers orkest met de etherische schoonheid van Chinese melodieën, het enorme emotionele bereik van de muziek vangt echt de diepte van de menselijke ervaring”.

En het dansen raakte haar ook. Mevrouw Akiyama voelde zich zelfs beter nadat ze naar de dansen van Shen Yun had gekeken.

“Alle dansers waren erg gecoördineerd en vol energie. De jeugdige vitaliteit leek iedereen te raken. Ik voelde de kracht van de jeugd en mijn stemming was helemaal verlicht,” zei ze.

Rapportage door NTD, Wang Wenliang en Niu Bin.

The Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. We hebben de reacties van het publiek verslaan sinds de oprichting van Shen Yun in 2006.

Gepubliceerd door The Epoch Times (22 december 2023): Shen Yun Enchants Japanese Audience With Opening Performance of the Season

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.