Wednesday, 17 Jul 2024
Shen Yun Performing Arts celliste Yuchien Yuan. (Larry Dye/Shen Yun Performing Arts)

Shen Yun: Brengt klanken uit het Hemelse Rijk

Een interview met Shen Yun Performing Arts celliste Yuchien Yuan

Als Yuchien Yuan over muziek en de cello spreekt, is de virtuoos vervuld met rust en dankbaarheid. Muziek is altijd al belangrijk geweest in haar leven.

“Ik houd van de klanken – de levendige lage registers, het bereik. Het is zo mooi dat mijn orkestcollega’s vaak gekscherend zeggen: ‘O, had ik maar cello geleerd'”, zei Yuan.

“In onze moderne wereld, die zo vol zit met lawaai, doet het geluid van de cello je nog steeds stilstaan en luisteren”, mijmerde Yuan. “Als ik speel, ga ik er helemaal in op. Er zijn momenten geweest dat ik depressief was, maar dan ging ik spelen en had ik het gevoel dat zelfs als ik niets in mijn leven had, als ik de cello had, ik oké was.

Yuan ziet niet alleen haar muzikale talent, maar ook de aanwezigheid van muziek in haar leven zelf als een groot geschenk dat God haar heeft gegeven. “Als ik muziek speel, krijg ik de kans om mijn masker af te zetten, het masker dat ik draag in deze menselijke samenleving, en om te laten zien wie ik ben, mijn ware ik. In een cello-optreden kan ik mensen de waarheid, vriendelijkheid en vrijgevigheid laten zien. Muziek is niet alleen een baan of een ambacht, maar een geschenk dat ik graag met de hele wereld wil delen.”

Ze voegde eraan toe: “Door muziek heb ik de kans om een publiek met verschillende achtergronden uit de hele wereld te ontmoeten en met hen te communiceren, mijn gevoelens en inzichten over kunst en cultuur met hen te delen en ook wat schoonheid in de wereld te brengen.”

De volleerde artieste heeft jarenlang in vele voorstellingen op ‘s werelds toplocaties gespeeld met het in New York gevestigde Shen Yun Performing Arts, als onderdeel van het orkest dat met de dansgezelschappen toert. Ze is de hele wereld over geweest en heeft op de grootste podia opgetreden.

“De energie van elk optreden is enorm. Iedereen is omgeven in een veld van pure energie en er zijn geen rommelige, dwalende gedachten. De drukte en chaos van het dagelijkse leven verdwijnt volledig. Het vervaagt en er is niets anders dan de muziek”, zei Yuan. “Ik heb het gevoel dat ik er bijna nog meer profijt van heb dan het publiek.”

Wat muziek kan doen

“Kunst is het streven naar schoonheid”, zei Yuan. “Ik denk dat kunst een heel krachtig medium is, of middel. Het is als een taal in die zin dat je mensen duidelijk kunt laten begrijpen wat je wilt uitdrukken, maar het drukt ook uit wat onbeschrijfelijk is.”

“Er zijn dingen die niet met woorden beschreven of ervaren kunnen worden, maar kunst kan die dingen wel laten zien. Als artiest moet je voortdurend je vaardigheden en bekwaamheden verbeteren en perfectioneren. Het doel is om datgene te laten zien wat niet in woorden kan worden uitgedrukt”, zei Yuan.

“Mooie dingen die het alledaagse overstijgen – dingen die onzichtbaar en ontastbaar zijn – en dat delen met anderen in deze complexe wereld om iets aan hun leven toe te voegen dat een beetje puurder en oprechter is.

“Door meer schoonheid en pure schoonheid toe te voegen aan onze chaotische wereld, denk ik dat onze levens en geesten er ook beter van kunnen worden”, zei ze. “Ik denk dat dat iets prachtigs is wat een artiest kan doen voor de maatschappij.”

Yuan heeft in meer dan 1400 voorstellingen op vijf continenten opgetreden met Shen Yun, het wereldberoemde dans- en muziekgezelschap dat het tot haar missie heeft gemaakt om 5.000 jaar van China’s goddelijk geïnspireerde cultuur te doen herleven, ooit bijna vernietigd door de Chinese Communistische Partij. Het oude China stond bekend als het Hemelse Rijk, een plaats waar de mens en het goddelijke naast elkaar bestonden.

In het orkest is het Yuan’s rol om, door middel van geluid, de scènes op het toneel tot leven te brengen: hemelse paleizen, hemelse rijken, grote keizerlijke hoven van China’s legendarische dynastieën en de uitgestrekte en gevarieerde landschappen van zo’n 50 etnische groepen in heel China.

De traditionele cultuur van China bevat in haar essentie thema’s als de Confucianistische deugden van welwillendheid, rechtschapenheid, fatsoen, wijsheid en trouw en het idee van harmonie tussen hemel, aarde en mensheid. Het is een cultuur die bol staat van filosofie en literatuur en die diepgaand is. De muziek van Shen Yun heeft ook zo’n diepgang nodig.

De klanken uit het Hemelse Rijk

Het orkest van Shen Yun is anders dan alle andere in de zin dat het instrumenten als de pipa (Chinese luit) en de erhu (een twee-snarig strijkinstrument) als vaste onderdelen van het orkest heeft. Chinese klanken en melodieën worden naadloos vermengd met een verder westers orkest en musici die perfect Oost en West harmoniëren.

“Het gaat niet alleen om het imiteren van de toon van Chinese instrumenten, maar om het vastleggen van de essentie van verschillende Chinese etnische stijlen, waaronder Mongools, Yi, Tibetaans, Miao, Dai, en andere etnische minderheden in China”, zei ze. “Je moet hun cultuur en muzikale kenmerken kennen en weten wat elk muziekstuk wil laten horen. Het gaat niet alleen om de oppervlakkige vreugde, woede en verdriet, maar om de bron van die emoties.”

Yuan gaf als voorbeeld een verhalendans uit 2019 over keizer Kangxi uit de Qing-dynastie, de langst regerende keizer in de Chinese geschiedenis, die herinnerd wordt vanwege de vrede en veiligheid tijdens zijn bewind. Met kennis van de periode en van zijn leven begreep ze dat het een periode van welvaart was en hoe de personages aan het hof zich gevoeld moeten hebben. En zo kon ze deze lagen in haar muzikale voorstelling leggen.

“Na zoveel jaren van voorbereiding op deze manier, heb ik ook mijn kennis van de mensenwetenschappen flink verruimd”, zei Yuan. Ze merkte op dat dit weer een ander aspect was dat door haar cello in haar leven werd gebracht en waar ze dankbaar voor is.

Door de figuren uit het verleden te leren kennen, heeft ze ook veel ervaren over hoe de ouden leefden en ze vindt dat de moderne maatschappij nog veel kan leren. “Dingen zoals hun moraal, hun spirituele waarden en het wederzijdse respect dat in de cultuur overheerst. Dit en vele andere dingen zijn echt een goed cultureel erfgoed en de moeite waard om te herontdekken.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (2 december 2021): Shen Yun: Bringing Forth Sounds of the Celestial Empire

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.