Wednesday, 17 Apr 2024
Shen Yun gordijn oproep bij de matinee voorstelling in het Belk Theater in het Blumenthal Performing Arts Center op 4 maart 2023. (The Epoch Times)

Shen Yun, een zegen voor de wereld van de podiumkunsten

De kunst is een sector die bijzonder moeilijk te kraken is, en de pandemie heeft het voor uitvoerende kunstgezelschappen alleen maar moeilijker gemaakt om te gedijen. Volgens nationale enquêtes zijn veel kunstorganisaties nog niet terug op het activiteitenniveau van voor de pandemie.

Maar één gezelschap heeft een opmerkelijk verhaal.

Nadat Shen Yun Performing Arts in maart zijn wereldwijde tournee van 2020 had afgebroken, keerde het in de zomer van 2021 terug op tournee, lang voordat veel andere kunstgezelschappen dat deden. Het betekende een sprankje hoop, zowel voor het publiek als voor de podiumkunstengemeenschap.

Tegen de herfst van 2021 had Shen Yun de voorstellingen wereldwijd hervat, en het lopende seizoen 2022-2023 is het grootste ooit, met ‘s werelds belangrijkste klassieke Chinese dansgezelschap dat met zijn acht rondreizende groepen 200 steden over de hele wereld zal bezoeken. Gedurende een half jaar worden elke maand meer dan 150 voorstellingen gehouden, en de vraag groeit alleen maar.

Zelfs voor de pandemie was Shen Yun een soort van wonder in de industrie. Gewoonlijk vertrouwen deze gezelschappen—die balletten, opera’s en orkestvoorstellingen presenteren—op oude kastanjes (denk aan “De Notenkraker” en de Vijfde van Beethoven) om de helft van het publiek binnen te halen, en van de inkomsten wordt doorgaans verwacht dat zij slechts de helft van het budget van het gezelschap dekken, terwijl de rest afkomstig is van particuliere, stichtings- of overheidsfondsen.

Een ongewoon geval, de overgrote meerderheid van het budget van Shen Yun wordt gedekt door inkomsten. Mike Wang, één van de vertegenwoordigers van Shen Yun, bevestigde in een interview dat het in New York gevestigde gezelschap geen overheidssubsidies en weinig donaties ontvangt.

Dit alles is des te verrassender omdat de producties van Shen Yun, volgens sommige maatstaven, extravagant zijn.

Ten eerste is er de enorme omvang van de dansgroepen. Elk van de acht gezelschappen bestaat uit ongeveer 80 mensen, inclusief de dansers, de muzikanten van een volledig orkest, en de crew. En elk seizoen vereist veel reizen.

Dan is er nog het feit dat Shen Yun elk jaar een geheel nieuw programma brengt, wat betekent dat er ongeveer een dozijn nieuwe dansen gechoreografeerd moeten worden, samen met nieuwe couture kostuums, nieuwe muziekcomposities en nieuwe decors om elk stuk te begeleiden.

Tegenwoordig worden premières van nieuwe choreografieën of composities meestal met veel fanfare voorbereid, en het publiek verwacht niet meer dan één of twee per seizoen van een podiumkunstengroep. De aanpak van Shen Yun is atypisch en legt de lat hoger voor wat een groep artiesten kan bereiken.

“We maken elk jaar een nieuwe productie. We blijven onze technologie verbeteren, onze choreografie, onze kostuums, de verhaallijn, de muziek, alles. De productiekosten zijn extreem hoog,” zei Wang. “Is het het waard? Voor ons wel.

“Dat is echte kunst, en het komt ten goede aan veel mensen.” De normen van Shen Yun zijn over de hele linie hoog, gedeeltelijk omdat de artiesten weten hoeveel invloed ze op het publiek kunnen hebben, zei hij. Het gezelschap heeft in de loop der jaren talloze recensies ontvangen en gelezen van mensen die verheffende, zelfs transformerende ervaringen hebben gehad bij het zien van Shen Yun’s voorstellingen.

“Het is onze inspanning waard, want we blijven verbeteren, we blijven de grenzen van de podiumkunsten verleggen, en het komt ten goede aan ons publiek en de podiumkunstenwereld,” zei hij.

Daarom wordt elk beetje steun met dankbaarheid ontvangen. Wang zei dat een handvol theaters hun huurkosten konden beperken of een lage vaste vergoeding en redelijke arbeidskosten konden geven, wat ertoe bijdroeg dat Shen Yun meer dan een maand kon optreden in steden in Zuid-Californië. Deze gevallen waren eigenlijk wederzijds voordelig; een paar jaar geleden deelde een theater in het Verenigd Koninkrijk gegevens waaruit bleek dat 66 procent van de bezoekers nieuwe theaterbezoekers waren, zei Wang.

“We halen nieuw publiek binnen, mensen die nooit naar het theater kwamen. Dat is ook een manier om grenzen te verleggen,” zei hij.

Shen Yun Performing Arts voert een etnische Chinese dans uit in 2019. (Shen Yun Performing Arts)

Het bereiken van de amerikaanse droom

Velen beschouwen Shen Yun daarom als een klassiek Amerikaans succesverhaal.

De missie van dit muziek- en dansgezelschap is om 5.000 jaar Chinese beschaving te doen herleven, maar ironisch genoeg is de show helemaal niet in China te zien.

In 2006 vormde een groep vooraanstaande artiesten uit China Shen Yun in New York. Velen van hen waren dissidenten die vanwege hun geloof werden vervolgd door de Chinese Communistische Partij en hun toevlucht zochten tot vrijheid van geloof en meningsuiting in het buitenland.

Sindsdien zijn miljoenen getuige geweest van deze heropleving van een goddelijk geïnspireerde cultuur, en Shen Yun is over de hele wereld warm onthaald.

Carlos Veitía, directeur van het Eduardo Brito Nationaal Theater, zag Shen Yun toen het werd opgevoerd in het Eduardo Brito Nationaal Theater in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek, in februari van dit jaar.

“Voor mij is dit een schitterend moment binnen mijn management in het theater, omdat [Shen Yun] een dansgezelschap is dat gelooft in deugden, in discipline, in het verheffen van de menselijke geest, waar alle landen, alle culturen naar moeten kijken,” zei hij. “Het Nationale Theater zal altijd openstaan voor iedereen die met kunst komt, om de waarheid erover te vertellen.

“Het is een cultuur zo enorm en zo oud. Het is een kostbaar gezelschap … van zeer goed getrainde dansers.”

Macarena López, directeur van Espacio Cartuja Center CITE—het theater dat Shen Yun ontving in Sevilla, Spanje—zei dat ze werd vervoerd naar een wereld van “sublieme schoonheid” toen ze op 8 maart naar de voorstelling keek.

“Wat we hier vandaag van de dansers hebben is een show van de hoogste categorie. Ik zeg je, het orkest, het geluid dat het heeft, is iets magisch,” zei ze.

Harry Haourari, assistent-directeur operaties van het Lincoln Center, zag de voorstelling vorig jaar met zijn dochter in New York City.

“Ik vind het prachtig! Het is prachtig. Ik geef het een 10!” zei hij. “Ik hou van de productie, de choreografie. De cultuur waarover ik moest leren was absoluut ongelooflijk!

“Ik hou echt van het live orkest, vooral dat moment waarop ze de dirigent en alle anderen introduceerden. Er gaat niets boven muziek met een live orkest. Ik geloof dat muziek helend is—als je het diep in je hart opneemt en luistert, is het echt helend.”

Onder de commentaren van het publiek bevinden zich elk jaar mensen uit de kunstwereld, die hun bewondering en inspiratie—en zelfs hoop—uitspreken over de komst van een gouden eeuw in de kunst.

De Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 maart 2023): Shen Yun a Boon to the Performing Arts World

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.