Friday, 19 Apr 2024

Shen Yun gaat digitaal met ‘Shen Yun Creations’

Jarenlang vroegen fans van de wereldberoemde, in New York gevestigde Shen Yun Performing Arts waar zij opnames van de voorstellingen konden kopen. En of Shen Yun zou willen overwegen haar inhoud online beschikbaar te maken. Naast de opnames van het Shen Yun Orkest, die slechts een paar van de originele stukken uit de voorstellingen bevatten, was het onmogelijk om Shen Yun anders dan in levende lijve te ervaren.

Toen sloeg de pandemie toe.

Overal ter wereld werden de ontmoetingsplaatsen één voor één gesloten. De seizoenen van de zeven rondreizende gezelschappen van het klassieke Chinese dansgezelschap kwamen onmiddellijk tot stilstand. Weken werden maanden en het duurde bijna anderhalf jaar voordat het gezelschap weer op het podium zou optreden. Duizenden mensen die kaartjes hadden gekocht voor het seizoen 2020 hielden hun kaartjes twee jaar lang bij zich, hopend op hun kans om Shen Yun in actie te zien als de pandemie voorbij was.

De artiesten hebben in die tijd niet stilgezeten. Ze bleven creëren en begonnen meer en meer inhoud online uit te brengen. Vorig jaar kondigde het gezelschap Shen Yun Creations aan, een video-abonnementenwebsite met artiestenprofielen en interviews, educatieve video’s, opnames van dansen uit vorige seizoenen, een kijkje in het dagelijks leven van de artiesten terwijl ze dit seizoen blijven toeren en operettes en bel canto vocale uitvoeringen.

D.F., artistiek directeur van Shen Yun Performing Arts, opent de site met een verklaring:

“Shen Yun Performing Arts is ‘s werelds meest vooraanstaande klassieke Chinese dans- en muziekgezelschap. Shen Yun Performing Arts, gevestigd in New York, laat China’s authentieke vijfduizend jaar oude, goddelijk geïnspireerde cultuur herleven en voortleven. Het doet dit door middel van klassieke Chinese dans, etnische dans, dansverhalen, orkestrale begeleiding, evenals instrumentale en vocale solo’s.”

“Sinds de oprichting in 2006 heeft Shen Yun opgetreden in de meest prestigieuze theaters over de hele wereld, waar zij enorm veel bijval en bewondering van het publiek kreeg. En om tegemoet te komen aan de grote vraag van het publiek over de hele wereld, presenteren wij nu Shen Yun Creations aan u.”

Het online project is een succes. Zelfs toen Shen Yun opnieuw begon met haar wereldwijde tourschema – het seizoen van dit jaar begon in de herfst en eindigt in juli, een aantal maanden langer dan het gebruikelijke tourneeseizoen – zijn de artiesten actiever dan ooit geweest op hun nieuwe online platform.

Een kijkje bij Shen Yun Creations

De door Shen Yun ontwikkelde dansmethode wordt in detail getoond in video’s op de website. Meer in het bijzonder is er in de traditionele Chinese kunst- en cultuurkringen een term die “lichaam leidt de handen” (“shen dai shou”) wordt genoemd, die als het toppunt van danstechniek wordt beschouwd, maar ook wordt gebruikt in vergelijkbare fysieke kunsten, zoals operadans en vechtsporten.

Veel van de 5.000 jaar Chinese beschaving is verloren gegaan sinds het communistische regime de macht overnam in de vorige eeuw, maar dansscholen in heel China spreken nog steeds over “shen dai shou.” Toch is geen van hen in staat geweest het te onderwijzen.

Maar Shen Yun, een Amerikaans gezelschap dat grotendeels is opgericht door artiesten die China zijn ontvlucht op zoek naar vrijheid, heeft “shen dai shou” in zoverre ontwikkeld dat zij in staat zijn geweest de methode in hun pedagogie te integreren, en is het een basisvereiste geworden voor elke danser van het gezelschap.

Deze methode is zo begeerd dat in de meest recente internationale NTD klassieke Chinese danscompetitie, dansers uit Taiwan zeiden dat ze de reis naar Upstate New York hadden gemaakt om deel te nemen aan de competitie, voornamelijk om “shen dai shou” te leren van de andere deelnemers die afkomstig waren van Shen Yun en haar academie Fei Tian.

Op Shen Yun Creations demonstreren de artiesten deze “verloren methode” in een serie uitgebreide video’s waarin ze klassieke Chinese dansreeksen voor beginners, half gevorderden en gevorderden demonstreren.

(Shen Yun Creations)

De Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. Wij hebben de reacties van het publiek gevolgd sinds de oprichting van Shen Yun in 2006.

 Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (28 april 2022): Shen Yun Goes Digital With ‘Shen Yun Creations’

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.