Wednesday, 12 Jun 2024
François Cavard genoot van Shen Yun's matinee voorstelling in het War Memorial Opera House, in San Francisco, op 7 januari 2024. (NTD)

Shen Yun is de ‘beste promotor van de ware ziel van China’, zegt mensenrechtenactivist

SAN FRANCISCO – Mensenrechtenactivist en burgerrechtenverdediger François Cavard genoot met volle teugen van de matinee van Shen Yun op 7 januari in het War Memorial Opera House. Hij was erg onder de indruk van de kwaliteit van de voorstelling en vond dat de artiesten “extreem, extreem dapper” waren.

“Het vereist veel kracht en toewijding om je kunst te uiten tegen zo’n machtig regime als de Chinese [communistische leiders],” zei hij.

In het verleden zette Cavard de TV uit wanneer hij iets over China zag, omdat hij wist dat het propaganda was van de communistische partij. Shen Yun stelde hem in staat om in contact te komen met de authentieke Chinese cultuur.

“Ik bewonder [Shen Yun] heel erg, en ik ben dankbaar omdat ze ons, net als de rest van de wereldburgers, de echte traditie, de echte natuur en de echte ziel van het Chinese volk laten zien,” zei hij, eraan toevoegend dat hij hield van het goddelijke element in de show.

Magda en François Cavard, met hun kleindochter, bij Shen Yun Performing Arts in San Francisco op 7 januari 2024. (Steve Ispas/De Epoch Times)

“We brachten onze kleindochter hierheen omdat [spiritualiteit] iets is waar kinderen niet mee verbonden worden, maar dat is waar het om draait tussen mensen – het gaat over geest, over goed zijn, over respect en vasthouden aan je tradities, waar je in gelooft en waar je voor vecht.”

Shen Yun is gevestigd in New York en werd in 2006 opgericht door een groep vooraanstaande Chinese artiesten die gevlucht waren voor de vervolging van de communistische partij.

Onder het gewelddadige bewind van het regime werd China’s 5000 jaar traditionele cultuur vernietigd en verspreidde het atheïsme zich ongebreideld. Toch waren Chinese mensen duizenden jaren lang erg spiritueel en geloofden ze dat hun cultuur een geschenk van de hemel was.

Shen Yun is nu toegewijd om deze tradities nieuw leven in te blazen en de wereld door middel van dans en muziek de schoonheid van het China van voor het communisme te laten zien.

Shen Yun “is de beste promotor van de ware ziel van China en waar het Chinese volk echt van gemaakt is – niet van dat corrupte, gewelddadige en destructieve regime,” verklaarde de heer Cavard.

“[De artiesten] vergeten niet wat er in China gebeurt, maar ze vergeten ook niet dat er vreugde, kleur, muziek en waardigheid in het leven is. Er is schoonheid in de kunst.”

Hij vond het ook “prachtig” hoe Shen Yun klassieke kunst mengde met de geanimeerde achtergrond.

Volgens de website werkt de gepatenteerde 3D digitale technologie van Shen Yun samen met de artiesten om “het podium uit te breiden naar oneindige sferen” en brengt het “verhalen zonder grenzen” naar het publiek.

Bij het verlaten van het theater zei de heer Cavard dat hij een gevoel van energie en enthousiasme voelde.

“Ik heb vertrouwen en ik wil alles blijven doen wat nodig is om die regimes ten val te brengen die ons onze oorsprong en tradities proberen te doen vergeten en onze identiteit proberen te stelen,” zei hij.

“Dit zijn extreem nobele en artistieke rebellen tegen een wreed en zeer destructief regime. Nu ik de kans heb gekregen om de cultuur hier te zien, wordt het voor mij een nog grotere droom om China te bezoeken en om de echte mensen te zien en met hen te delen.”

Als hij de kans zou krijgen om met de artiesten te spreken, zou de heer Cavard hen willen zeggen “blijf doorgaan.”

“Ik erken hoe moedig en nobel het is om tegen zo’n machtig, corrupt en destructief regime te vechten door middel van kunst – het brengt je hogerop. We zien de show en we verbinden ons met je ziel, we voelen je pijn, maar tegelijkertijd bewonderen we je moed. Als activist word ik gevoed door jouw voorbeeld. Je vecht met je hart en dat is prachtig,” zei hij.

“Het is een prachtig voorbeeld omdat we soms ons geduld verliezen en denken dat geweld misschien [het antwoord is,] maar jij zegt ons: ‘Nee, nee, nee.’ Geef nooit je ziel op, je schoonheid, je kunst en je nobelheid.”

Verslaggeving door Steve Ispas, NTD, en Jennifer Tseng.

The Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. We hebben verslag uitgebracht van de reacties van het publiek sinds de oprichting van Shen Yun in 2006.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 januari 2024): Shen Yun Is the ‘Best Promoter of the True Soul of China,’ Says Human Rights Activist

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.