Friday, 19 Apr 2024

Shen Yun Performing Arts sluit wereldtournee 2023 af met lof en waardering van publiek

GUADALAJARA, Mexico—Op 10 mei sloot Shen Yun Performing Arts haar laatste show van het seizoen 2023 af in Conjunto Santander Artes Escenicas in Mexico.

Van december 2022 tot mei 2023 reisden de acht even grote gezelschappen van Shen Yun over vijf continenten om wereldwijd de schoonheid van de traditionele Chinese cultuur te brengen.

De artiesten werden overweldigend verwelkomd en toegejuicht in de bijna 200 steden die zij bezochten.

Paul Baumbach, Delaware State Representative (R), met Shen Yun dirigent Ying Chen in het Miller Theatre, in Philadelphia, op de avond van 13 april 2023. (NTD)

“[De show] gaf je warmte van binnen als je ernaar keek,” zei Delaware staatsvertegenwoordiger Paul Baumbach. “Wanneer je verheffende ervaringen hebt zoals de voorstelling van Shen Yun, helpt het je herinneren dat er zoveel goeds is in het leven.”

Hij was verbaasd over “de atletiek en de vaardigheid [van de artiesten] die voortkwamen uit een leven van studie, devotie en toewijding.”

“Het was geweldig om naar te kijken en gewoonweg ontzagwekkend.”

Shen Yun dansers zijn hoog opgeleid in klassieke Chinese dans. Het dateert van duizenden jaren geleden en is één van de meest atletische en expressieve kunstvormen ter wereld.

De Taiwanese dansleraar Weiwei Huang was tot tranen toe geroerd toen ze in het publiek naar Shen Yun zat te kijken.

Dansleraar Weiwen Huang woonde de matinee van Shen Yun bij in de Tainan Cultural Center Performing Hall, in Taiwan, op 10 maart 2023. (Annie Gong/De Epoch Times)

“Hun dansvaardigheden zijn van zo’n hoog kaliber, en ze waren zo synchroon. Dat is iets wat wij dansers allemaal voortdurend nastreven, maar niet kunnen bereiken. Ik wil van hen leren,” zei ze.

Shen Yun “is een uitdrukking van de essentie en het hart van zoveel artiesten—het goddelijke moet hen helpen. Zij overstijgen de menselijke wereld.”

Dit gevoel werd herhaald door Bollywood choreograaf Honey Kalaria, die een voorstelling bijwoonde in London’s Eventim Apollo.

“Het geeft het publiek zoveel plezier om de sierlijkheid te zien. Het is alsof ze zweven … Ze waren absoluut fenomenaal. 11 uit 10.”

Honey Kalaria genoot van Shen Yun in het Eventim Apollo, in Londen, op de avond van 20 april 2023. (NTD)

Voormalig vice-premier van Nieuw-Zeeland Winston Peters was bij een Shen Yun voorstelling in Auckland. Hij hield van elk aspect ervan. De voorstelling was “briljant … buitengewoon, [en] professioneel gedaan,” zei hij.

“Dit was een uitstekend voorbeeld van duizenden jaren Chinese geschiedenis en drama … een prachtige weergave en uitbeelding van een cruciaal deel van de geschiedenis van deze wereld.”

Winston Peters, leider van NZ First, in het Kiri Te Kanawa Theatre, in Auckland, op 20 april 2023. (NTD)

Shen Yun Performing Arts, gevestigd in New York, is ‘s werelds belangrijkste gezelschap voor klassieke Chinese dans en muziek. Het werd in 2006 opgericht door vooraanstaande Chinese artiesten die gevlucht waren voor de vervolging van hun geloof door het Chinese communistische regime.

Na de bloedige communistische overname in 1947 onderging de Chinese cultuur een periode van massale vernietiging.

Nu in de vrije wereld proberen deze kunstenaars de 5000 jaar goddelijk geïnspireerde cultuur van het land nieuw leven in te blazen en aandacht te vragen voor de mensenrechtenkwesties die nog steeds spelen in het hedendaagse China.

Het Italiaanse raadslid Giampiero Leo zei dat Shen Yun een Nobelprijs verdient voor de inzet van de artiesten om de traditionele cultuur terug te brengen.

Giampiero Leo genoot van Shen Yun’s avondvoorstelling in Teatro Regio di Torino, in Italië, op 18 april 2023. (NTD)

“Het was ontroerend, opwindend—ik zou het woord ‘voorstelling’ niet gebruiken, dat is te bescheiden. Het is een meesterwerk,” riep hij uit.

“De voorstelling raakte aan veel dingen die voorbij zijn—ridderlijkheid, heldendom, de kracht van geweldloosheid. Het is geen lafheid omdat zij bereid zijn de risico’s te dragen. Shen Yun brengt die boodschap naar de wereld.”

De Cubaanse mensenrechtenactiviste Rosa Maria Paya gelooft ook dat Shen Yun een “immense overwinning voor het publiek” is.

“Het projecteert een beeld van China dat voor velen onbekend is,” en het “redt waarden en geschiedenis die velen in de wereld gewoon negeren,” zei ze.

“Ik vind het geweldig dat ze niet alleen de geschiedenis van China delen, maar ook met ons praten over wat er nu in China gebeurt. Dat heeft voor mij een enorme waarde.”

De Cubaanse mensenrechtenactiviste Rosa Maria Paya woonde Shen Yun Performing Arts bij in het Adrienne Arsht Center, in Miami, op 29 dec. 2022. (NTD)

Shen Yun toert met een live orkest. Het is de eerste ter wereld die Westerse en Chinese instrumenten permanent combineert binnen een orkest.

Met klassieke westerse orkestratie als basis, benadrukken de originele composities van Shen Yun traditionele Chinese instrumenten zoals de tweesnarige erhu en de pipa, een oude Chinese luit. Het brengt het publiek het beste van beide werelden.

Sharon Lee (L) bij de voorstelling van Shen Yun Performing Arts in de First Ontario Concert Hall in Hamilton, Canada, op 21 maart 2023. (NTD)

Sharon Lee, mede-artistiek directeur van het Toronto Concert Orchestra, was onder de indruk van deze unieke combinatie.

“Het was prachtig. Het orkest klonk prachtig. De muziek en de dans zo goed uitgebalanceerd—het was een genot om naar te kijken. De composities klonken alsof ze historisch geïnformeerd waren en ze riepen echt die geschiedenis op.”

Giorgio Casciarri woonde Shen Yun Performing Arts bij in het Teatro degli Arcimboldi in Milaan, Italië, op 25 april 2023. (NTD)

In de woorden van de beroemde Italiaanse tenor Giorgio Casciarri: “Deze productie ontrolt zich als een sprookje, en de choreografie is prachtig,” zei hij. “Maar meer dan dat was het een brug naar het goddelijke.”

“Ik wil tegen de artistiek directeur zeggen ‘ga zo door’, want hij heeft geen advies nodig. Ik wil hem feliciteren omdat hij zo’n geweldig team van kunstenaars heeft,” voegde hij eraan toe.

Dit idee werd herhaald door de bekroonde architect Robert Dale Lynch, die onomwonden zei toen hij uit het theater stapte: “Je kunt de hemel op aarde hebben als je je leven leeft zoals Shen Yun het uitbeeldt.”

Robert Dale Lynch genoot van Shen Yun Performing Arts in het George Mason University Center for the Arts, op 21 januari 2023. (NTD)

Naast klassieke Chinese, volks- en etnische dansen en muzikale solo-optredens, biedt Shen Yun op verhalen gebaseerde stukken die verhalen vertellen van de oudheid tot het heden.

Dit jaar bevatte het iconische scènes uit de Chinese literaire klassiekers “Reis naar het Westen,” “Romantiek van de Drie Koninkrijken,” en andere memorabele momenten uit de Chinese geschiedenis.

Paul Fletcher, een Australisch federaal parlementslid, geniet van Shen Yun Performing Arts in het Sydney Lyric Theatre in Sydney, Australië, op 27 april 2023. (NTD)

“[Shen Yun] is een boeiend pakket dat zeer onderhoudend is, zeer informatief, zeer tot nadenken stemmend, en zeker de moeite waard om te zien,” verklaarde het Australische federale parlementslid Paul Fletcher.

Verwijzend naar de geanimeerde digitale achtergrond van Shen Yun, zei hij: “De samenvoeging van zeer geavanceerde moderne multimediatechnologie met de artiesten op het podium is uiterst effectief en zeer slim gedaan.”

Oscar-winnende filmproducent Tony Mark is het daarmee eens.

“Ik vind het gebruik van het scherm briljant, echt briljant. De manier waarop ze [het] hebben gebruikt is zeer ongebruikelijk. Ze hebben het zo mooi getimed—de acteurs bewogen perfect in en uit het scherm. Het is net een goocheltruc, maar dan briljant gedaan,” zei Mark.

Tony Mark geniet van de openingsavond van Shen Yun in het Lincoln Center in New York op 6 april 2023. (Frank Liang/The Epoch Times)

Volgens de website creëert de innovatieve digitale technologie van Shen Yun een naadloze interactie tussen de projectie op de achtergrond en de artiesten op het podium.

“Door het podium uit te breiden naar oneindige sferen,” brengt deze gepatenteerde 3D-uitvinding het publiek “verhaalvertellingen zonder grenzen.”

Ook de voorzitter van de Koreaanse Baduk Federatie, Seo Hyoseok, was opgetogen over deze creatieve technologie. “Het was verbazingwekkend en zeer vermakelijk om te zien!”

Dit jaar kijkt de heer Hyoseok voor de derde keer naar Shen Yun, en hij was erg geraakt door de traditionele waarden die de artiesten presenteerden.

Seo Hyoseok woonde Shen Yun Performing Arts bij in het Nationaal Theater van Korea op 18 februari 2023. (Dai Deman/De Epoch Times)

“De principes van waarachtigheid, mededogen en tolerantie—deze principes kunnen vrede brengen in de harten van de mensen, haat uitbannen en onze harten vullen met mededogen,” zei hij.

“Dit is een cultuur waar China trots op kan zijn. Ik hoop dat de voorstelling van Shen Yun de harten van de mensen kan zuiveren.”

Elk jaar komt het podiumkunstengezelschap terug met een gloednieuwe reeks choreografieën, verhalen en originele composities.

Dus, voor zowel nieuw als terugkerend publiek is elke reis naar Shen Yun een magische verrassing.

The Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. We hebben publieksreacties verslagen sinds Shen Yun’s oprichting in 2006.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 mei 2023): Shen Yun Performing Arts Wraps Up 2023 World Tour Amidst Audience Praise and Acclaim

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.