Sunday, 19 May 2024
Steven Wang, eerste solist bij Shen Yun, spreekt over de beproevingen die zijn familie in China onderging vanwege hun spirituele geloof. (Met dank aan Shen Yun Performing Arts)

Shen Yun: Vervolging bestrijden met danskunst

Een eerste solist op een missie om gerechtigheid in de harten van het publiek te brengen

Het doek gaat open en eerste solist Steven Wang springt tevoorschijn met een spandoek in zijn handen. Daarop staan vijf karakters geschreven. Ze luiden: Falun Dafa is goed.

Tientallen miljoenen Chinezen, waaronder de familie van Wang, worden zwaar vervolgd door het communistische regime van China omdat zij het hebben aangedurfd deze paar eenvoudige woorden uit te spreken.

Wang, een danser in klassieke Chinese dans, begon zijn carrière bijna twee decennia geleden toen hij op 12-jarige leeftijd werd toegelaten tot een professionele dansacademie. Tegenwoordig is hij eerste solist bij Shen Yun Performing Arts, ‘s werelds voornaamste klassieke Chinese dansgezelschap, uniek vanwege haar missie om de authentieke traditionele Chinese cultuur te doen herleven.

China was 5.000 jaar lang een land waar harmonie tussen hemel, aarde en mensheid het centrale geloof van de samenleving was. De mensen geloofden dat hun cultuur goddelijk geïnspireerd was. Het Confucianisme, Boeddhisme en Taoïsme hadden een sterke invloed op deze samenleving, die ernaar streefde principes als loyaliteit, integriteit, vriendelijkheid, wijsheid en rechtvaardigheid hoog te houden.

Het is een missie waar Wang persoonlijk bij betrokken is.

“Mijn vader werd tot de dood vervolgd”, zei Wang in een video op de Shen Yun Creations website. Veel artiesten van het in New York gevestigde gezelschap voor uitvoerende kunsten zijn op deze nieuwe videosite geportretteerd en vertellen verhalen over het geloof en de vrijheid die zij zochten toen zij zich bij Shen Yun aansloten. Als Amerikaans gezelschap staat Shen Yun haar artiesten toe om vrij hun geloof en cultuur te uiten en deze met de wereld te delen.

Maar velen zien een tragische ironie: een kunstgezelschap dat de goddelijk geïnspireerde erfenis van China’s 5000 jaar oude beschaving wil redden, kan zelfs geen voet zetten in het moderne China dat nog steeds geregeerd wordt door de Chinese Communistische Partij.

Wang zelf kon niet naar China terugkeren toen hij hoorde van de dood van zijn vader door de vervolging van de Partij, dus kon hij de begrafenis niet bijwonen.

“Ik had geen mogelijkheid om terug te gaan en hem nog een laatste keer te zien”, zei Wang. Tot op de dag van vandaag blijft zijn moeder in China en wordt nog steeds vervolgd.

Door figuren uit China’s 5.000 jaar oude cultuur te portretteren, hoopt Steven Wang traditionele principes zoals loyaliteit, integriteit, vriendelijkheid, wijsheid en rechtvaardigheid hoog te houden. (Met dank aan Shen Yun Performing Arts)

Een spirituele erfenis

De dansers van Shen Yun mediteren allemaal en veel Shen Yun artiesten beoefenen Falun Dafa, een spirituele praktijk die de drie principes van “waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid” onderwijst. Deze traditie van spirituele cultivatie was een groot onderdeel van de traditionele Chinese cultuur totdat het communisme aan de macht kwam in de vorige eeuw, met de bedoeling traditie uit te roeien.

“Ik was ongeveer 8 jaar toen ik voor het eerst in aanraking kwam met spirituele cultivatie”, zei Wang. Als jongste van vier broers en zussen was hij een ondeugend kind dat vaak in de problemen kwam. Maar hij herinnerde zich dat toen zijn vader en moeder begonnen met spirituele cultivatie, zij veranderden.

“De principes van Falun Dafa leren mensen om eerst zichzelf te veranderen en ‘naar binnen te kijken’. Wanneer je problemen tegenkomt, beschouw dan niet alles vanuit je eigen perspectief – maar denk vanuit het perspectief van anderen”, zei Wang. “Het resultaat was dat ons gezinsleven veel harmonieuzer werd.”

Zijn ouders waren niet meer zo opvliegend. Ze disciplineerden hem met verstand. Hij en zijn ouders begonnen meer te communiceren en kregen een goede relatie.

Het zou van korte duur zijn: In 1999 richtte de Chinese Communistische Partij, die Falun Dafa wilde uitroeien, haar pijlen op de 70 tot 100 miljoen volgelingen van deze spirituele praktijk.

“Er waren massale arrestaties en vervolgingen”, zei Wang. Zijn familie leed ook. “Communistische politieagenten drongen ons huis binnen en begonnen te slaan en te schoppen. Daarna ontvoerden ze mijn ouders en maakten een enorme puinhoop in ons huis. Vervolgens namen ze al onze boeken met Falun Dafa leringen mee.”

Zijn ouders werden allebei opgesloten, in aparte gevangenissen.

“Elke keer als we hen bezochten, zagen ze er uitgehongerd uit. Ze hebben me nooit verteld hoe het daarbinnen was. Ze zeiden alleen dat het goed met ze ging. Maar je kunt het je misschien wel voorstellen – je kon aan hun doffe gezichten zien dat ze gemarteld waren”, zei hij.

Vanaf dat moment heeft Wang nooit meer een stabiel gezinsleven gekend. Als zijn vader vrijkwam, werd zijn moeder gearresteerd.

“Deze vervolging hield nooit op”, zei hij. Hij herinnert zich dat hij Nieuwjaar doorbracht met zijn drie oudere zussen zonder zijn ouders thuis.

Uiteindelijk kwam Wang naar de Verenigde Staten om zijn danscarrière voort te zetten. Terwijl Wang overzee was, werd zijn vader in de gevangenis gemarteld en daarna vrijgelaten omdat de bewakers dachten dat hij tijdens zijn gevangenschap zou sterven. In 2009 overleed zijn vader aan gezondheidscomplicaties. Wang hoorde het pas een maand later.

“Cultivatie is geen misdaad”, zei Wang. “Ik kon niet terug naar China, dus het enige wat ik kon doen was danskunst blijven gebruiken om deze vervolging aan het licht te brengen.”

Wang kan, net als andere leden van Shen Yun, niet naar China gaan. Als individuen zouden ze kunnen worden vervolgd, en als groep zal de Chinese Communistische Partij het gezelschap niet toelaten tot China, uit vrees voor de invloed van het gezelschap op de verspreiding van traditionele cultuur.

Twee jaar na de dood van zijn vader speelde Wang tijdens één van Shen Yun‘s stukken de rol van een Falun Dafa beoefenaar, die een spandoek omhoog hield op het Tiananmen Plein.

“Onze dans was gebaseerd op ware gebeurtenissen, aangepast voor toneel”, zei hij. “Toen de vervolging begon, waren er veel beoefenaars die naar het Plein van de Hemelse Vrede gingen om uit protest spandoeken omhoog te houden.”

“Als ik de vervolgde beoefenaar portretteerde, putte ik uit mijn ervaringen uit het verleden. Dit waren dingen die echt gebeurd waren met mensen die dicht bij mij stonden.”

Ik hoop de vorm van danskunst te gebruiken om mensen bewust te maken van de vervolging die in China gaande is [en] om meer mensen aan te sporen tot rechtvaardigheid om zich tegen deze vervolging te verzetten.

“Dan zal deze vervolging op een dag eindelijk ten einde komen.”

De Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. Voor meer informatie kunt u terecht op ShenYunPerformingArts.org

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (9 november 2021): Shen Yun: Fighting Persecution Through Art

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.