Wednesday, 17 Jul 2024
Shen Yun Performing Arts New York Company's curtain call tijdens de voorstelling van dit seizoen op 15 februari 2022 in The Kennedy Center Opera House, Washington D.C. (Lisa Fan/The Epoch Times)

Shen Yun’s eerste seizoen na de pandemie wordt afgesloten in de hoofdstad van de VS

Na een onderbreking van bijna twee jaar op het podium, is het New Yorkse Shen Yun Performing Arts één van de eerste voorstellingen die uit de wereldwijde pandemie tevoorschijn is gekomen met een wereldtournee. Om aan de verwachting en vraag van het wachtende publiek te voldoen, werd het normaal gesproken half jaar durende tournee seizoen uitgebreid van juli 2021 tot juli 2022, bijna een volledig jaar aan voorstellingen.

Duizenden mensen over de hele wereld stroomden de theaters binnen en noemden het evenement een broodnodige terugkeer naar de normale gang van zaken en een viering van de menselijkheid.

De vier voorstellingen in The Kennedy Center Opera House in Washington D.C. van 15-17 juli 2022 zullen de laatste van dit seizoen zijn.

Toen de COVID-19 pandemie de wereld overspoelde, veroorzaakte dat niet alleen verliezen voor ontelbare mensen op ontelbare manieren, maar was de wereld ook geschokt toen ze zich de onmenselijkheid realiseerde van de Chinese Communistische Partij (CCP) die de pandemie mogelijk had gemaakt. Maar waar mensen het CCP-regime zagen als de oorzaak van zoveel verdriet, zagen ze in Shen Yun het antidotum.

“Ik ben blij dat ik in een tijd leef waarin ik de producties van [de artistiek directeur van Shen Yun] kan zien in plaats van er alleen over te lezen in een geschiedenisboek, omdat ze ooit in de geschiedenisboeken zullen staan”, zei archeoloog en bestseller auteur dr. David West Reynolds, na het zien van een voorstelling op 9 oktober in Whitney Hall in het Kentucky Center for the Performing Arts. “De Chinese beschaving is zo krachtig en om te zien dat er zoveel verloren is gegaan, maar dat er ook zoveel gered is – Shen Yun heeft zoveel gered voordat het te laat was.”

“Ze waren daar om krachtige boodschappen over te brengen over wat het betekent om mens te zijn en wat ons potentieel is en dat is precies wat ik vanavond heb gezien.”

Het China van voor het communisme

In 2006 richtten artiesten vanuit de hele wereld in New York een gezelschap voor de podiumkunsten op. Velen van hen waren China ontvlucht op zoek naar godsdienstvrijheid en konden nu kunst maken die niet bedoeld was om de CCP te verheerlijken, maar kunst die pure schoonheid en pure goedheid kan uitbeelden.

5.000 jaar lang was de Chinese beschaving goddelijk geïnspireerd. De mensen van de oude beschaving, die ooit het “Hemelse Rijk” en “Het Land van het Goddelijke” werden genoemd, waren diep spiritueel en de samenleving was gecentreerd op het idee van harmonie tussen hemel, aarde en mensheid.

Dit is het geloof dat de CCP met geweld en propaganda probeerde uit te roeien en dit is de cultuur die de artiesten die Shen Yun hebben opgericht, probeerden te herstellen. Door middel van muziek en dans wil Shen Yun 5.000 jaar goddelijk geïnspireerde beschaving laten zien. De slogan van dit jaar – ” Het China van voor het communisme ” – verwoordt deze missie in duidelijke bewoordingen.

“Ik ben overweldigd – door de schoonheid, door de vreugde, door het werk erachter en door de creativiteit”, zei Iris Galey, een bestsellerauteur uit Nieuw-Zeeland, nadat ze Shen Yun op 20 mei in Basel, Zwitserland, had gezien.

De Canadese wetgever Ron Schuler vond Shen Yun een mooie herinnering dat “we spiritualiteit nodig hebben in ons leven.”

“Burgerlijke vrijheden – het maakt niet uit op welk punt in de tijd van de beschaving – zijn fundamenteel. De voorstelling van vandaag gaat allemaal over burgerlijke vrijheden, rechten hebben en opkomen voor waar je in gelooft.”

Ondanks bemoeienissen van de CCP, zoals o.a. het sturen van politieke oproepen naar theaters en zelfs het doorsnijden van banden van Shen Yun’s voertuigen, heeft Shen Yun gezegevierd. In een half dozijn jaar is het jonge muziek- en dansgezelschap wereldberoemd geworden. Haar decorontwerp maakt gebruik van gepatenteerde technologie die de geanimeerde coulissen creëert waar het publiek zo vaak naar vraagt. Shen Yun is de standaard geworden voor de kunstvorm van klassieke Chinese dans. Het is gegroeid van één gezelschap naar zeven even grote toerende gezelschappen, elk met zijn eigen orkest, die ieder seizoen ongeveer 100 voorstellingen geven in steden over de hele wereld.

Hoop doen herleven

Dr. Reynolds heeft zijn carrière besteed aan het bestuderen van beschavingen en hij is tot de conclusie gekomen dat zonder geloof, je niet de gehele menselijke ervaring kan begrijpen.

“Ik ben het meest dankbaar dat deze voorstelling mij doet geloven dat de oude tradities en de oude waarden ons door dit alles heen zullen helpen, alles dat zo hartverscheurend is in de moderne wereld”, zei hij.

“Krachtige kunst is bereid om krachtige thema’s aan te pakken. Shen Yun doet dit en het laat ons het hele scala zien van wie we zijn, maar het laat ons ook zien wie we kunnen zijn en dat is de hoop.”

Joel en Lina Carlsen zagen eerder dit jaar een voorstelling in Illinois en waren onder de indruk van het kunstenaarschap en de thema’s waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid.

“Het bracht me eigenlijk tot tranen toe”, zei mevrouw Carlsen, die opgroeide in Litouwen onder Sovjet heerschappij en weet wat voor leed het communisme mensen kan berokkenen. Voor het echtpaar is Shen Yun een herinnering aan de schoonheid van de mensheid die kan ontstaan zonder zulk kwaad.

“Het opende echt mijn ogen voor de schoonheid in de wereld en de impact van een communistisch regime die het kan onderdrukken en wegnemen… of verbergen”, zei Carlsen. “De doelen en missie van Shen Yun zijn groter dan alleen een voorstelling. Het is echt om de goddelijke vreugde in wezens, die we allemaal zijn, naar boven te halen. Ik heb ervan genoten, ik heb er echt van genoten!”

Mevrouw Carlsen zei: “Wat ik zag was gewoon zuivere kunst … het was echt verbazingwekkend. Nu ik naar huis ga, wil ik een beter mens worden.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (8 juli 2022): Shen Yun’s 1st Post-Pandemic Season to Conclude in Nation’s Capital

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.