Wednesday, 12 Jun 2024
De Chinese viroloog Shi Zhengli is te zien in het P4-laboratorium in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, op 23 februari 2017. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

Shi Zhengli, ‘Batwoman’ van het Wuhan Instituut voor Virologie, zegt dat een nieuwe COVID-19 uitbraak ‘zeer waarschijnlijk’ is

De Chinese topviroloog Shi Zhengli staat bekend om haar werk op het gebied van onderzoek naar het coronavirus bij vleermuizen.

De Chinese topviroloog Shi Zhengli, ook bekend als “Batwoman” vanwege haar werk aan het onderzoek naar het coronavirus bij vleermuizen, waarschuwde in haar onlangs gepubliceerde onderzoeksartikel dat een toekomstige uitbraak van het coronavirus “zeer waarschijnlijk” is.

Mevrouw Shi is directeur van het Emerging Infectious Diseases Research Center aan het Wuhan Institute of Virology in China. Haar team houdt zich al jaren bezig met riskant virusonderzoek naar coronavirussen bij vleermuizen en soortoverstijgende infecties, en met onderzoek naar functieverbetering. Het Wuhan Institute of Virology wordt alom verdacht van een lek in het viruslaboratorium, dat in december 2019 de eerste COVID-19-uitbraak in Wuhan veroorzaakte en leidde tot de wereldwijde pandemie.

Mevrouw Shi verklaarde in een onderzoeksartikel getiteld “Assessment and sero-diagnosis for coronaviruses with risk of human spillover” gepubliceerd in het tijdschrift Emerging Microbes & Infections in juli dat haar team wel 40 coronavirussen heeft gevonden die mensen kunnen infecteren, waarvan de helft een “hoog risico” heeft om uitbraken bij mensen te veroorzaken. Van zes soorten coronavirussen is vastgesteld dat ze besmettelijk zijn voor mensen en ziekte veroorzaken, en nog eens drie soorten coronavirussen kunnen worden overgedragen op andere dieren nadat ze ziekte hebben veroorzaakt bij mensen.

“We voerden een uitgebreide analyse uit van alle bekende alfa- en bèta-coronavirussoorten en stelden een lijst op van 20 CoV-soorten met een hoog risico op menselijke spillover, die de veroorzaker zouden kunnen zijn van een toekomstige uitbraak,” schreef mevrouw Shi en anderen.

De Chinese viroloog Shi Zhengli is te zien in het P4-laboratorium in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, op 23 februari 2017. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

Mevrouw Shi en haar collega’s waarschuwden in het artikel: “Het is bijna zeker dat er in de toekomst een ziekte zal opduiken en het is hoogstwaarschijnlijk weer een CoV-ziekte. De vroegtijdige voorbereiding op de dierlijke CoV’s met risico op spillover is dus belangrijk om voorbereid te zijn op toekomstige ziekten, met betrekking tot de waarschijnlijke dierlijke oorsprong van SARS, MERS en COVID-19.”

In het centrum van de controverse, onderzoeken

Shi en het Wuhan Institute of Virology staan in het middelpunt van de controverse en het wereldwijde onderzoek naar de oorsprong van de ziekte COVID-19, veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus.

Op 24 april stuurde de Select Subcommittee on the Coronavirus Pandemic van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een brief naar de Chinese ambassade in de Verenigde Staten. In de brief vroegen ze niet alleen aan de regerende Chinese Communistische Partij (CCP) om zich niet langer te bemoeien met het traceren van de oorsprong van het COVID-19 virus, maar ook aan het Chinese regime om vijf mensen “beschikbaar te stellen voor persoonlijke, getranscribeerde interviews met betrekking tot de oorsprong van COVID-19.”

Mevrouw Shi, directeur van het onderzoekscentrum van het Wuhan Institute of Virology, is een van de vijf.

Beveiligingspersoneel houdt de wacht buiten het Wuhan Institute of Virology tijdens het bezoek van het team van de Wereldgezondheidsorganisatie dat de oorsprong van COVID-19 moet onderzoeken, in Wuhan, provincie Hubei, China, op 3 februari 2021. (Thomas Peter/Reuters)

Op 31 augustus werd mevrouw Shi officieel geselecteerd voor de lijst van kandidaten voor de extra verkiezing van de academici van de Chinese Academie van Wetenschappen. Dit veroorzaakte controverse in de media en op sociale media, waarbij mensen haar rol in het veroorzaken van de COVID-19 pandemie in twijfel trokken.

Op 17 september drong directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er bij de CCP op aan om volledige toegang te verlenen aan een tweede groep WHO-deskundigen in Wuhan, China, om het onderzoek naar de oorsprong van het virus opnieuw op te starten. Hij drong er opnieuw bij Peking op aan om meer informatie te verstrekken over de oorsprong van het virus dat COVID-19 veroorzaakte. De CCP heeft niet gereageerd.

Zorgen over de volgende uitbraak

De waarschuwing van mevrouw Shi voor een toekomstige uitbraak veroorzaakt door coronavirussen zoals COVID-19 heeft de afgelopen dagen veel aandacht getrokken en bezorgdheid gewekt, gezien het stijgende aantal COVID-19 infecties wereldwijd en de voortdurende mutatie van het virus.

Op 20 september kondigde de Amerikaanse regering aan dat ze het gratis COVID-19 testprogramma opnieuw zou opstarten en 600 miljoen dollar aan financiële steun zou geven aan fabrikanten van COVID-19 testkits.

Li Longteng, voormalig adjunct-directeur van het Taiwanese ministerie van Volksgezondheid, zei tegen The Epoch Times: “Zij (Shi Zhengli) weet het uit eerste hand, natuurlijk kan ze voorspellen dat de uitbraak zich zeker weer zal voordoen.”

Qin Peng, commentator voor actuele zaken, zei op 27 september tegen The Epoch Times: “Ik geloof dat wat ze zei waar is. Ze is ‘s werelds beste expert op het gebied van het coronavirus.”

Medisch personeel controleert een oudere patiënt die aankomt bij een spoedafdeling in een ziekenhuis in Peking op 7 januari 2023. (Andy Wong/AP Foto)

Hij zei: “We hebben tekenen gezien dat COVID-19 opnieuw de kop opsteekt op het Chinese vasteland. Er zijn nieuwe uitbraken in sommige steden.”

Volgens Chinese mediaberichten en berichten op Chinese sociale media zijn veel ziekenhuizen in China overvol. Peng Jie, directeur van het Diagnostic and Treatment Center for Difficult Infections van het Southern Medical University Nanfang Hospital, vertelde de media dat de overgrote meerderheid van de patiënten nu geïnfecteerd is met COVID-19 of influenza A.

Over de waarschuwing van mevrouw Shi voor een nieuwe uitbraak zei Qin dat “de COVID-19 pandemie werd veroorzaakt door het lek in het CCP-laboratorium en de laissez-faire van de CCP. Nu geeft Shi Zhengli alleen maar een waarschuwing, wat geen oplossing is voor het probleem.

“Om het probleem op te lossen, moeten ze alle virusbibliotheken die eigenlijk eigendom zijn van het Wuhan Institute of Virology openstellen voor de experts van de Wereldgezondheidsorganisatie voor onderzoek, en ze kunnen niet privébezit blijven van de CCP,” zei hij.

Qin gelooft echter dat het voor de CCP onmogelijk is om zich verder open te stellen en de WHO toe te staan verder onderzoek te doen of meer informatie te verstrekken. In feite heeft de CCP veel kostbaar materiaal vernietigd, waaronder een aantal specimens.

De heer Li zei: “Ik hoop alleen dat ze het [virus] niet opnieuw vrijgeven, anders wordt het steeds erger. Ik vind dat wetenschappers een geweten moeten hebben en niet lukraak dingen moeten doen. Dit is niet goed voor de hele wereld.”

Nog een dodelijk virus creëren

Op 21 augustus publiceerde mevrouw Shi een ander onderzoeksartikel getiteld “Characterization of a mouse-adapted strain of bat severe acute respiratory syndrome-related coronavirus” in Journal of Virology.

Shi en andere onderzoekers verkregen de aan de muis aangepaste stam SMA1901 door seriële passages van vleermuis-afgeleid coronavirus in muizen.

Witte ratten in het lab, klaar voor experimenten. (NiDerLander/iStock)

Sean Lin, een microbioloog en voormalig laboratoriumdirecteur bij het Walter Reed Army Institute of Research, wees er in “Health 1+1” op NTD op 22 september op dat mevrouw Shi nooit is gestopt met haar onderzoek naar vleermuiscoronavirussen en soortoverstijgende infecties en onderzoek naar functievermeerdering. “Hoewel het aan muizen aangepaste virus ongevaarlijk klinkt, hebben Shi en haar laboratorium in feite een andere gevaarlijke nieuwe virusstam gecreëerd door middel van functievermeerdering.

“Shi’s methode van functievermeerdering is gevaarlijker, omdat ze een nieuwe virusstam in het lab creëerden door het genoom van het virus te manipuleren en te veranderen, wat zeer riskant is.”

Lin zei dat Shi’s experimenten en onderzoek naar vleermuisvirussen, kruisbesmettingen en functievermeerdering het risico op menselijke infecties verhoogden en de nieuwe stam bij muizen pathogener maakten.

Huang Yun en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 oktober 2023): Wuhan Institute of Virology’s ‘Batwoman’ Shi Zhengli Says Another COVID-19 Outbreak ‘Highly Likely’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.