Thursday, 20 Jun 2024
Vissersboten liggen aangemeerd in de vissershaven Gaoqi terwijl de tyfoon Doksuri nadert in Xiamen, provincie Fujian, China, op 26 juli 2023. (cnsphoto via Reuters)

Slachtoffers overstroming in Chinese stad Zhuozhou aan hun lot overgelaten

Een enorme overstroming vanuit Peking is verantwoordelijk voor het onder water zetten van Zhuozhou, een stad die in het zuidwesten grenst aan de hoofdstad Peking, terwijl de tyfoon Doksuri een ravage aanrichtte in de noordoostelijke kustprovincies van China.

Het plaatselijke weerbureau meldde dat de overblijfselen van de tyfoon 73 cm regenwater produceerden – wat normaal gesproken in een heel jaar valt in de provincie Hebei – en daarmee het 140-jarig neerslagrecord van Beijing verbrak.

Chinese media meldden dat lokale ambtenaren tussen 1 en 3 augustus hadden gezworen om de hoofdstad en Xiong’an New Area (Xiong’an) te beschermen tegen het overstromende water.

Hoewel de regen afnam, zeiden de autoriteiten dat het wel een maand zou kunnen duren voordat het water is teruggetrokken. Er wordt verwacht dat er nog eens 300 tot 400 miljoen kubieke meter water door Zhuozhou zal stromen als Peking meer overstromingswater stroomafwaarts laat stromen, meldden staatsmedia op 3 augustus.

Hoewel de autoriteiten beweren dat ongeveer een zesde van de meer dan 600.000 inwoners van Zhuozhou werd geëvacueerd, moesten de achtergebleven inwoners voor zichzelf zorgen en hadden ze geen drinkwater, voedsel of elektriciteit, vertelde een reddingswerker aan de Chinese editie van The Epoch Times.

Zhuozhou: Het hoogwateropslagbekken

Zhuozhou, gelegen in het vlakke land waar meerdere rivieren doorheen stromen, dient als een van de overstromingsopslagbekkens in het overstromingsbeheerproject van het Chinese regime in het stroomgebied van de rivier de Hai.

Het stroomgebied van de Hai omvat Peking, Tianjin en ten minste zeven andere provincies, waaronder Hebei.

Om de zware regenval in Peking te verlichten, beweerden de autoriteiten zeven overstromingsbekkens in werking te hebben gesteld, en Zhuozhou was er daar één van.

Een Chinese netizen schreef in een bericht: “Ik wist niet dat we ons in het overstromingsgebied van de Yongding rivier bevonden,” verwijzend naar de impact van de overstromingsafvoer vanuit Peking.

De rivier Yongding loopt langs de oostkant van Zhuozhou.

De uiterwaard van de Yongding rivier is een van de 28 nationale overstromingsopslagbekkens in het stroomgebied van de Hai rivier. Het bevindt zich in de midden- en benedenloop van de Yongding rivier en heeft volgens Chinese media een overstromingsopslagcapaciteit van ongeveer 400 miljoen kubieke meter.

Volgens de Chinese regelgeving moet het verlies van het overstromingsgebied worden gecompenseerd door de gebieden die van het project hebben geprofiteerd.

Xiongan in het zuiden van Zhuozhou is zo’n gebied dat profiteerde van het dumpen van overstromingswater in Zhuozhou.

Xiongan, een nieuwe stad waarvan de transformatie zes jaar duurde, staat volgens The Economist bekend als het “lievelingsproject” van de Chinese leider Xi Jinping. De metropool, die door de planners een “eersteklas internationale stad” wordt genoemd, is bijna drie keer zo groot als New York City en ligt bijna 100 km ten zuiden van Peking.

Het lozen van het overstromingswater in Zhuozhou zou Peking, Tianjin en Xiongan, dat op een nog lager gelegen vlakte ligt, beschermen tegen de schadelijke overstromingen, volgens de Chinese hydroloog Wang Weiluo.

Wang vertelde aan The Epoch Times dat andere omliggende gebieden ook schade hadden geleden door de overstroming als gevolg van de ineffectieve waterbeheersings- en drainagesystemen van het regime, maar de staatsmedia verzwegen het incident.

Een kaart van het overstroomde gebied rond Peking. (Julia Jiang/De Epoch Times)

Gewone burgers zijn geen prioriteit

“Volgens het overstromingscontrolesysteem van de Chinese Communistische Partij (CCP) heeft het welzijn van gewone burgers geen prioriteit,” zei Wang. “Het is de onuitgesproken regel van de CCP.”

Hij zei dat de overstromingscontrole in het stroomgebied van de Hai rivier Tianjin beschermt, maar niet de buitenwijken van de stad.

Hij zei dat er golfbanen zijn langs de Yongding rivier in Peking, die veel overstromingswater zouden kunnen opvangen en die gemakkelijker en betaalbaarder te vervangen zijn als ze beschadigd raken, maar in plaats daarvan geeft het regime voorrang aan de stedelijke gebieden van Peking omdat de elites daar wonen.

Chinese staatsmedia meldden dat de autoriteiten van Zhuozhou 8.755 reddingswerkers hebben gestuurd en dat er meer reddingsteams zijn ingezet vanuit de naburige provincies Henan en Shanxi.

Reddings- en hulpacties liepen in sommige gebieden echter vertraging op door bureaucratische rompslomp. Er was een officiële goedkeuringsstempel nodig om de reddingspogingen te mobiliseren.

“De officiële zegelstempel van de gemeente was al verdwenen met het water,” vertelde een plaatselijke inwoner aan Chinese media, wat erop wees dat veel dorpelingen vastzaten in het overstromende water, maar dat de reddingsteams een officiële aanvraag eisten om de provincie te mogen verlaten.

Gestrande inwoners van Zhuouzhou riepen op sociale media om hulp.

Overstromingen in Fuzhou nadat tyfoon Doksuri aan land kwam en zware regenval veroorzaakte, in de provincie Fujian, China, op 29 juli 2023. (cnsphoto via Reuters)

Slachtoffers van overstromingen ‘helpen zichzelf’

Dhr. Liu (pseudoniem), een vrijwillige reddingswerker uit de buitenwijken van Zhuozhou, vertelde The Epoch Times over de ervaringen van zijn reddingsteam in het lager gelegen Niantou Village op de ochtend van 1 augustus.

“Volgens de dorpelingen wonen er ongeveer 5.000 mensen in het dorp,” zei hij.

“Het waterpeil steeg nog eens 11 centimeter na de overstromingsafvoer in de ochtend,” zei hij over het waterpeil in sommige gebieden, dat op dat moment hoger was dan 1,98 meter.

Hij sloot zich aan bij een team van ongeveer 20 mensen en ze werden geconfronteerd met obstakels tijdens de reddingspoging. “Er is niemand die de groep leidt. Onze rubberen vlotten werkten niet omdat er gebieden waren met een sterke onderstroom.”

Bepaalde gebieden in het dorp werden overspoeld met bijna 6 meter water. “Het water heeft het dak van de huizen bereikt,” zei Liu.

Hij zei dat veel dorpelingen op hun daken om hulp riepen terwijl de elektriciteitspalen kapot waren en de stroom was uitgevallen.

“We hebben ongeveer 20 mensen gered, maar dat is het wel zo’n beetje. We konden de meesten van hen alleen verplaatsen naar de naburige gebouwen. We vertelden hen dat ze zichzelf moesten helpen en lege flessen moesten gebruiken als drijfmiddel wanneer dat nodig was,” zei hij.

Liu probeerde contact op te nemen met de autoriteiten voor hulp. Hij belde drie officiële lijnen van de regering van Zhuozhou, maar niemand reageerde.

Hij probeerde ook de lokale politie lijn 110, en iemand die dienst had vertelde hem, “Bedankt, maar er kan niets gedaan worden”.

Hij zag een boot van de lokale overheid voorbij varen, maar die stopte niet om te helpen. “Ik begreep niet wat ze aan het doen waren; ik wilde ze vervloeken. We hadden de hele dag geen water of voedsel. We kregen niet eens benzine van ze. We komen van buiten de stad. Een van onze boten is kapot gegaan; nu moeten we onszelf redden. We kunnen niets meer doen voor die dorpelingen,” zei hij.

Sommige gebieden in het dorp waren droog toen hij ‘s ochtends aankwam, maar tegen de avond stonden ze onder water. “We moesten vertrekken; het werd donker. Zeven van ons zaten vast in het dorp omdat een boot het begaf. De sterke onderstroom weerhield ons ervan om te vertrekken,” zei Liu.

“Zhuozhou is ernstig getroffen; ik heb veel telefoontjes ontvangen waarin om hulp wordt gevraagd,” zei hij.

Liu zei dat ze hun best hadden gedaan. “We hebben geen hulp- of reddingswerkers van de overheid gezien,” stelde hij.

Volgens Chinese media zijn er minstens 20 mensen omgekomen en is vanaf 3 augustus meer dan een zesde van de inwoners van Zhuozhou geëvacueerd.

Xia Song, Gu Xiaohua en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (4 augustus 2023): Flood Victims in China’s Zhuozhou City Left to Fend for Themselves, Says Rescue Worker

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.