Wednesday, 17 Jul 2024
Ongedateerde foto van Zhang Yibo (L) en He Binggang (R). (Met dank aan Falun Dafa Infocenter)

Software-ingenieur en verloofde veroordeeld tot gevangenisstraf voor ontwikkelen applicatie om Chinese internetcensuur te doorbreken

Twee mensen die in oktober 2021 werden aangehouden door de Shanghai State Security Police voor het ontwikkelen van software die de Great Firewall omzeilt, kregen op 12 juni 2023 gevangenisstraffen van zes en vijf jaar.

He Binggang en zijn verloofde Zhang Yibo werden, samen met een aantal anderen, op 9 oktober 2021 gearresteerd voor het ontwikkelen en onderhouden van software die mensen die in China wonen toegang geeft tot overzeese internetplatforms, volgens het Falun Dafa Infocenter.

Het Chinese regime heeft in 1998 de Great Firewall (GFW) of het Golden Shield Project opgezet, dat wordt beheerd door het Ministerie van Openbare Veiligheid van het regime om te controleren en te censureren wat wel en niet kan worden gezien in China via een online netwerk.

He en Zhang zijn aanhangers van Falun Gong, een spirituele praktijk die sinds 1999 in China wordt vervolgd en het onderwerp is van intense politieke propaganda.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een spirituele verbeteringsoefening gebaseerd op principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid, met vijf langzaam bewegende, zachte oefeningen die aanzienlijke lichamelijke voordelen hebben. De praktijk was erg populair in China, met naar schatting 70 tot 100 miljoen beoefenaars in het land voordat het Chinese communistische regime het geloof en zijn volgelingen in juli 1999 begon te vervolgen.

He en Zhang hadden software ontwikkeld met de naam oGate waarmee Chinezen vrij toegang krijgen tot websites en informatie die buiten China beschikbaar zijn, maar die door de GFW worden geblokkeerd en anders niet beschikbaar zijn in China.

Vervolgd vanwege hun geloof

He en Zhang zijn onderworpen aan langdurige vervolging door het Chinese regime vanwege hun geloof in Falun Gong.

Volgens Minghui.org heeft de politie He’s advocaat verboden hem te bezoeken in het Changning District Detention Center in Shanghai. Op 10 maart 2022 mocht zijn advocaat telefonisch met hem spreken in het detentiecentrum, maar zonder hem persoonlijk te zien.

Zijn fysieke toestand is erg slecht door herhaaldelijke folteringen door het Chinese regime.

“Zijn nekklachten en gedeeltelijke verlamming, die het gevolg waren van folteringen tijdens [de] vorige detentie, zijn verergerd. Hij kan nu niet meer lopen en is bedlegerig geworden. Hij heeft moeite om ‘s nachts in slaap te vallen en lijdt voortdurend aan duizeligheid, hoofdpijn en incontinentie,” meldde Minghui in juni 2023.

He, 46, heeft al twee keer eerder in de gevangenis gezeten.

Volgens Minghui.org, een platform dat de vervolging van Falun Gong beoefenaars volgt, is hij een begaafd software ingenieur.

Toen hij 15 jaar oud was creëerde hij “Computergestuurde hoorbare hulpmiddelen voor blinden”. De uitvinding won de Silver Award van de Sixth National Invention Award en de “Sixth Shanghai Yilida Youth Invention Award”.

Hij behaalde een certificaat in software engineering voor computertoepassingen als senior programmeur toen hij nog maar 16 was.

In 1994 werd hij toegelaten tot de Fudan Universiteit en vier jaar later begon hij aan het afstudeerprogramma.

In 2000 werd hij aangehouden door de politie en kreeg hij zes jaar gevangenisstraf in de Tilanqiao-gevangenis in Shanghai.

De Fudan Universiteit schorste hem.

In 2007 werd hij vrijgelaten en begon hij zijn eigen technologische bedrijf. Maar in 2010 werd hij opnieuw gearresteerd vanwege zijn spirituele praktijk.

Volgens een artikel op Minghui.org in juni werd hij gefolterd toen hij voor de tweede keer in de gevangenis belandde. Ondanks zijn verlamming werd hij in april 2011 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

Zhang was bedrijfsmanager voor een buitenlands bedrijf. De rechtbank van Xuhui veroordeelde haar in 2009 tot anderhalf jaar gevangenisstraf voor haar spirituele praktijk, volgens Minghui.org.

Andere Falun Gong-aanhangers gearresteerd in 2021 voor oGate

De arrestatie van He en Zhang maakt deel uit van de nationale repressie van de Chinese Communistische Partij tegen Falun Gong beoefenaars die hebben deelgenomen aan de ontwikkeling en ondersteuning van oGate.

Een computer toont een bericht van de Chinese Great Firewall over het juiste gebruik van het internet in een internetcafé in Peking. Nieuwe regels voor webpublicaties die vorige week werden aangekondigd, verbieden buitenlandse bedrijven om de meeste vormen van online inhoud te publiceren. (Ng Han Guan, Bestand/AP Foto)

Op 9 oktober 2021 arresteerde het regime Falun Gong-aanhangers die betrokken zouden zijn bij de ondersteuning van de software in verschillende provincies, volgens Minghui.org.

In de stad Shijiazhuang in de centrale Chinese provincie Hebei werden Zhou Li en Wang Bingcheng gearresteerd door de lokale politie. Wangs moeder en een andere Falun Gong-aanhanger werden tegelijkertijd gearresteerd.

In Changsha, de hoofdstad van de zuidelijke Chinese provincie Hunan, werd Zhang Bing tijdens haar werk gearresteerd door de lokale politie.

In de regio Faku, in de noordelijke Chinese provincie Liaoning, werd Guo Xuhong rond 4 uur ‘s ochtends door de lokale politie gearresteerd toen ze op weg was naar haar werk. Guo’s echtgenoot, die geen Falun Gong beoefenaar is, werd meegenomen door de politie en ondervraagd.

Het Minghui rapport vermeldde nog meer niet bij naam genoemde Falun Gong aanhangers die in 2021 ook in andere delen van het land gearresteerd werden vanwege hun betrokkenheid bij oGate.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 juni 2023): Software Engineer, Fiancee Sentenced to Prison for Developing Application to Break China’s Internet Censorship

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.