Thursday, 20 Jun 2024
Containers zijn te zien in de Yangshan Deep-Water Port in Shanghai, China, op 19 oktober 2020. (Aly Song/Reuters)

Sombere vooruitzichten voor Chinese export: economie herstelt zich moeizaam bij verzwakte wereldwijde vraag

De Chinese export is vorige maand snel gedaald als gevolg van een economische neergang die sinds het begin van de COVID-19 pandemie niet meer is vertoond.

De Chinese beleidsmakers staan onder druk om nieuwe stimuleringsmaatregelen te nemen in het licht van de uitdagingen waarmee de wereldeconomie momenteel wordt geconfronteerd.

In het eerste kwartaal trok het economische herstel in China even aan na de pandemie, maar sindsdien is dit herstel gestaag gedaald en analisten voorspellen sombere vooruitzichten voor de rest van het jaar. De geleidelijk afnemende wereldwijde vraag heeft ook de fabrieksproductie van het land geremd.

Uit gegevens van het Chinese douanebureau van 13 juli bleek dat de export in juni met 12,4 procent j-o-j was gedaald. Dit werd voorafgegaan door een daling van 7,5 procent in mei.

Ook de import werd getroffen: deze kromp met bijna 7 procent, veel sneller dan de verwachte daling van 4 procent, na de daling van 4,5 procent in mei.

Volgens Zichun Huang, China-econoom bij Capital Economics, zal de situatie waarschijnlijk verslechteren voordat het beter wordt.

“De wereldwijde neergang in de vraag naar goederen zal blijven wegen op de export, waarbij een verdere daling van de export waarschijnlijk wordt geacht voordat tegen het einde van het jaar het dieptepunt wordt bereikt. Maar het goede nieuws is dat de ergste daling van de buitenlandse vraag waarschijnlijk al achter de rug is,” zei ze.

Een vrachtschip geladen met containers meert aan in een haven in Haikou in de Chinese zuidelijke provincie Hainan op 17 mei 2021. (STR/AFP via Getty Images)

Volgens Lyu Daliang, een woordvoerder van de Algemene Administratie van de Douane, waren de slechte exportprestaties van China te wijten aan het zwakke wereldwijde economische herstel dat de wereldwijde handel en investeringen heeft beïnvloed. Hij gaf ook de schuld aan toenemend unilateralisme, protectionisme en geopolitiek.

De export naar de Verenigde Staten is dit jaar het zwaarst getroffen door diplomatieke spanningen over chiptechnologie en andere kwesties die de handel belemmeren.

De Chinese export naar Rusland daarentegen kreeg een impuls, zij het op een bescheiden niveau.

Hoop op snel post-COVID herstel vervaagt

China’s vooruitzichten op een snelle opleving na de implementatie van enkele van de hardste COVID-gerelateerde lockdownmaatregelen zijn aanzienlijk afgenomen, nadat de economie vorig jaar een zware klap te verduren kreeg. Dit wordt nu nog verergerd door de falende export, die goed is voor ongeveer 20 procent van de Chinese economie, en een problematische vastgoedsector, die goed is voor iets meer dan 30 procent.

Nadat de groeidoelstelling voor het BBP vorig jaar bij lange na niet werd gehaald, heeft het Chinese regime nu een conservatievere doelstelling van rond de 5 procent voor dit jaar vooropgesteld.

“Een zwakke export en deflatoire druk zullen de roep om stimulering versterken, maar ik denk niet dat de omvang van de steun enorm zal zijn. Dit komt door de fiscale beperkingen van de overheid, die meer moet lenen om grotere uitgaven te financieren”, zegt Xu Tianchen, senior econoom bij de Economist Intelligence Unit.

Ondanks de beloften van de in maart aangetreden Chinese premier Li Qiang om nieuwe beleidsmaatregelen te nemen om de vraag te stimuleren en de markten nieuw leven in te blazen, is er weinig gedaan om dit te realiseren, waardoor beleggers ongerust zijn geworden.

Kort na de publicatie van de gegevens daalde de Chinese yuan ten opzichte van de dollar. Volgens analisten zal de daling echter waarschijnlijk beperkt zijn, omdat beleggers zich voorbereiden op mogelijke maatregelen om de economie te stimuleren na de Politbureauvergadering van volgende maand.

“De grote vraag voor de komende maanden is of de binnenlandse vraag kan aantrekken zonder veel stimulansen”, zegt Zhiwei Zhang, hoofdeconoom bij Pinpoint Asset Management.

De productie heeft de afgelopen maanden een flinke klap gekregen, waarbij de fabrieksactiviteit zo laag was dat de consumentenprijzen drastisch daalden tot bijna op het randje van deflatie. Dit heeft er ook toe geleid dat de producentenprijzen in het snelste tempo in meer dan zeven jaar zijn gedaald.

De import van halfgeleiders daalde vorige maand met bijna 14 procent. Hoewel dit lager is dan de daling van iets meer dan 15 procent in de voorgaande maand, wijst dit op een terugval onder Chinese fabrikanten om componenten in eindproducten opnieuw te exporteren.

Er is ook een vertragende vraag naar grondstoffen. De invoer van koper daalde in juni met meer dan 16 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Reuters heeft bijgedragen aan dit artikel.

Van NTD Nieuws

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 juli 2023): Gloomy Outlook for China Exports, as Economy Struggles to Recover Amid Weakened Global Demand

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.