Sunday, 03 Mar 2024
Miljardair investeerder George Soros houdt een toespraak aan de zijlijn van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Oost-Zwitserland op 24 januari 2019. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Soros Foundation vreest dat Trump zal winnen in 2024 en het globalisme zal ‘ondermijnen’

De stichting van George Soros maakt zich zorgen dat voormalig president Donald Trump de verkiezingen van 2024 zal winnen en de globalistische “eenheid” zal ondermijnen, terwijl ze meer in het algemeen waarschuwt voor de vermeende schade van een mogelijke “MAGA-achtige Republikeinse overwinning.”

De Open Society Foundations (OSF), die de 37-jarige zoon van de heer Soros, Alex Soros, nu leidt, “past zich aan” zodat het in staat is om te reageren op welk politiek scenario dan ook dat ontstaat nadat het stof van de presidentsverkiezingen van volgend jaar in Amerika is neergedaald.

“We passen OSF aan om te kunnen reageren op welke scenario’s zich ook voordoen, aan beide zijden van de Atlantische Oceaan,” schreef de zoon van George Soros in een recente opiniestuk voor Politico met de kop “Geen terugtrekking van Soros uit Europa.”

De opiniebijdrage kwam als reactie op nieuwsberichten waarin werd beweerd dat de Soros Foundation zich uit Europa zou “terugtrekken” als onderdeel van een nieuwe “strategische richting” onder nieuw leiderschap.

Alex Soros (zelfverklaard “‘meer politiek” dan zijn vader) verduidelijkte dat het gerucht over de terugtrekking niets van dien aard was—of toch niet precies. Hij omschreef de verandering als een verschuiving van prioriteiten naar Oost-Europa die een inkrimping van sommige activiteiten met zich mee zou brengen, waaronder een “aanzienlijke” vermindering van het aantal werknemers.

De jongere heer Soros maakte echter ook van de gelegenheid gebruik om zijn mening te geven over de Amerikaanse politiek en zich zorgen te maken over het vooruitzicht van een overwinning van Trump.

Filantroop Alex Soros, zoon van George Soros, woont een evenement bij in New York City op 4 juni 2013. (Ben Gabbe/Getty Images)

Trump-overwinning brengt ‘eenheid’ in gevaar?

Soros vreest dat een overwinning van president Trump – of een andere “MAGA-stijl” kandidaat—de Europese eenheid in gevaar brengt en de globalistische agenda een slag toebrengt.

“Voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump—of in ieder geval iemand met zijn isolationistische en anti-Europese beleid—zal de Republikeinse genomineerde worden”, voorspelde hij, eraan toevoegend dat hij gelooft dat “een Republikeinse overwinning in MAGA-stijl in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar uiteindelijk slechter zou kunnen uitpakken voor de EU dan voor de VS.”

De heer Soros beschreef de dreiging van een Trump of een “MAGA-stijl” Republikeinse overwinning in 2024 als een uitkomst die “de Europese eenheid in gevaar zal brengen en de vooruitgang zal ondermijnen die op zoveel fronten is geboekt als reactie op de oorlog in Oekraïne.”

Hoewel hij niet verder uitweidde over hoe een overwinning van Trump de Europese eenheid in gevaar zou brengen of zou leiden tot ongewenste uitkomsten met betrekking tot Oekraïne, is er gespeculeerd dat president Trump zou aansturen op een vredesakkoord dat Oekraïne zou dwingen om enkele territoriale concessies te accepteren.

President Trump heeft beloofd dat hij de oorlog in Oekraïne binnen 24 uur na zijn aantreden kan beëindigen, terwijl hij weigert te zeggen welke kant hij wil winnen.

“Als ik president ben, zal ik die oorlog binnen één dag, 24 uur, beslechten,” zei president Trump tijdens een CNN town hall midden mei, eraan toevoegend dat hij zowel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky als de Russische president Vladimir Poetin zou ontmoeten en hen onder druk zou zetten om een deal te sluiten.

“Ze hebben allebei zwakke punten en ze hebben allebei sterke punten, en binnen 24 uur zal die oorlog beslecht zijn, het zal voorbij zijn,” zei president Trump in het stadhuis.

Voormalig president Donald Trump spreekt op een CNN stadhuis in het St. Anselm College in Manchester, N.H., op 10 mei 2023, in een stilstaand beeld van een video. (CNN/Screenshot via The Epoch Times)

In een interview op Fox News rond dezelfde tijd gaf president Trump meer details over hoe hij beide partijen zou overhalen om de wapens neer te leggen en een vredesregeling te accepteren.

“Ik zou tegen Zelensky zeggen, niet meer. Je moet een deal sluiten. Ik zou tegen Poetin zeggen: als je geen deal sluit, gaan we hem veel geven. We gaan [Oekraïne] meer geven dan ze ooit hebben gekregen als het moet,” zei president Trump, eraan toevoegend dat “hij de deal in één dag rond zal hebben.”

Opiniepeilingen laten zien dat de steun voor de oorlog in Oekraïne onder het Amerikaanse publiek is afgenomen, met een recente CNN-SSRS opiniepeiling (pdf) die op 4 augustus werd uitgebracht en waaruit bleek dat een meerderheid (51 procent) zei dat de Verenigde Staten genoeg heeft gedaan.

De Verenigde Staten zijn een van de grootste leveranciers van veiligheidshulp aan Oekraïne. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei op 22 augustus dat de Amerikaanse militaire hulp en training aan Oekraïne sinds 2014 bijna 46 miljard dollar bedraagt, waarvan 43,1 miljard dollar sinds de Russische invasie in februari 2022.

De Trump-campagne heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar voor dit verhaal van The Epoch Times.

‘Dit is geen soort terugtrekking’

Het opiniestuk van de heer Soros kwam na een stroom van krantenkoppen waarin stond dat OSF de stekker uit haar Europese activiteiten trok.

The Guardian citeerde uit een interne e-mail van OSF aan het personeel in juli en meldde dat de nieuwe koerswijziging voor de organisatie “voorziet in het terugtrekken en beëindigen van grote delen van ons huidige werk binnen de Europese Unie, waardoor onze focus en toewijzing van middelen verschuift naar andere delen van de wereld.”

The Guardian omschreef de strategische verschuiving als een “terugtrekking uit Europa” die “het licht voor mensenrechten zou kunnen uitdoen”, terwijl Bloomberg een kop plaatste met de tekst “Soros trekt zich terug als rechts wint in Europa”.

Maar de heer Soros legde uit dat, terwijl OSF “herontdekt hoe het wereldwijd werkt,” de stichting haar prioriteiten in Europa verlegt, maar “dit is geen soort terugtrekking.”

“Ja, dit betekent dat we uit sommige werkgebieden zullen stappen om ons te concentreren op de uitdagingen van vandaag en die van morgen. En ja, we zullen ook ons personeelsbestand aanzienlijk inkrimpen om ervoor te zorgen dat meer geld daar terechtkomt waar het het hardst nodig is”, schreef Soros.

Ondanks het schrappen van banen en het herschikken van geldstromen, zei Soros dat OSF haar dochterondernemingen in Moldavië en de Westelijke Balkan zal blijven steunen en dat “er absoluut geen twijfel over mag bestaan dat we onze stichting in Oekraïne zullen blijven steunen.”

Hij zei ook dat OSF haar steun aan zo’n 12 miljoen Roma, waarvan de meesten in Oost-Europa wonen, “drastisch” zou verhogen in hun pogingen om “gelijke behandeling” te krijgen.

Volgens de e-mail die The Guardian in juli aanhaalde, zal ongeveer 40 procent van het wereldwijde personeel van OSF worden ontslagen als onderdeel van de strategische verschuiving.

Nieuw leiderschap

Het schrappen van banen bij OSF stond al op het menu toen de oudere heer Soros in juni aankondigde dat hij de teugels van zijn stichting had overgedragen aan zijn zoon.

De Democratische megadonor vertelde de Wall Street Journal destijds dat hij aanvankelijk “uit principe” de controle over de stichting niet wilde overdragen aan een lid van zijn familie.

Hij zei echter dat hij en zijn zoon “hetzelfde denken” en dat hij het roer van de stichting overneemt omdat “hij het verdiend heeft.”

Alex Soros vertelde de krant destijds dat hij “politieker” is dan zijn vader en dat hij zich zorgen maakt over het vooruitzicht dat Trump in 2024 wint.

“Hoe graag ik ook geld uit de politiek zou willen halen, zolang de andere kant het doet, zullen wij het ook moeten doen,” vertelde hij de Journal, suggererend dat de diepe zakken van de Soros-organisatie zullen worden ingezet om presidentiële campagnes tegen president Trump te steunen.

Alex Soros werd in december 2022 gekozen als voorzitter van het OSF-bestuur.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 september 2023): Soros Foundation Worries Trump Will Win in 2024 and ‘Imperil’ Globalism

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.