Wednesday, 17 Jul 2024
Beeld uit de film "Sound of Freedom" met hoofdrolspeler Jim Caviezel (foto) die de levensechte voormalige agent Tim Ballard van het Department of Homeland Security (DHS) speelt. (Met dank aan Angel Studios)

Sound of Freedom’ overtreft laatste Indiana Jones-film in US Box Office

Het grote kassucces “Sound of Freedom” blijft inkomsten binnenhalen en overtrof in het weekend zelfs de nieuwste Indiana Jones-film.

De 131 minuten durende film, over de misdaad van kinderhandel, heeft grote Hollywood studiofilms verslagen en deed dit met slechts een budget van 14,5 miljoen dollar, waarvan een groot deel via crowdfunding.

Walt Disney Company had “Sound of Freedom” in 2018 in de ijskast gezet totdat Angel Studios de distributierechten kreeg. De film opende op 4 juli in de Amerikaanse bioscopen en versloeg Disney’s “Indiana Jones and the Dial of Destiny.”

De Indiana Jones-film had naar verluidt een geschat productiebudget van 294 miljoen dollar, marketing niet meegerekend, waardoor de film tot nu toe verlieslatend was.

Op 13 augustus heeft “Sound of Freedom” tot nu toe $172.813.772 opgebracht aan de binnenlandse kassa’s, net voor de $172.624.353 die in eigen land werd verdiend door de vijfde film in de Indy-franchise, de eerste sinds Disney hem kocht van de maker George Lucas.

De Indiana Jones film opende in het weekend van 30 juni met een ondermaatse $60 miljoen.

Studio hindernissen overwinnen

“Sound of Freedom” is gebaseerd op het echte leven van Tim Ballard, voormalig agent van het Department of Homeland Security (DHS), die kinderen redde van internationale kindersekssmokkelbendes. Ballard gaf zijn baan bij de DHS op en reisde naar de jungle van Colombia om kinderen te redden van seksslavernij.

In de film zijn ook Academy Award-winnares Mira Sorvino en Bill Camp uit “12 Years a Slave” te zien.

De film is geregisseerd door Alejandro Monteverde en geproduceerd door Eduardo Verastegui.

De heer Ballard wordt in de film vertolkt door Jim Caviezel, die het meest bekend is voor zijn rol als Jezus Christus in Mel Gibsons christelijke hitfilm “The Passion of the Christ” uit 2004 en als Edmond Dantès in “The Count of Monte Cristo” uit 2002.

De film was de grootste verrassing aan de binnenlandse box office in 2023 en overtrof andere verwachte films zoals “Mission: Impossible-Dead Reckoning Part One,” “Elemental,” en “The Flash,” volgens Box Office Mojo.

Angel Studios CEO en medeoprichter Neal Harmon vertelde de Washington Examiner vorige maand dat “Sound of Freedom” “in eerste instantie werd gemaakt met [21st Century] Fox.”

“Nadat het was voltooid, werd Fox overgenomen door Disney, die zei: ‘We kunnen deze film niet uitbrengen,'” zei Harmon.

“Eduardo deed er meer dan een jaar over voordat [Disney] de rechten op de film vrijgaf. In die tijd probeerde hij de film naar de bioscopen te brengen, maar net op dat moment sloeg COVID toe en gingen er nog eens drie jaar voorbij.”

“We willen de gebeden van kinderen zo snel mogelijk beantwoorden,” zei de heer Harmon nadat onafhankelijke investeerders de film uit de vergetelheid hadden gered, ondanks de ontmoediging van industrie-experts die zeiden dat een zomerrelease een ramp zou zijn vanwege de blockbusterconcurrentie van de grote studio’s.

Jim Caviezel (L), acteur in de nieuwe actiefilm over mensenhandel “Sound of Freedom”, en Tim Ballard (R), voormalig speciaal agent van het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid en oprichter van Operation Underground Railroad, spreken tijdens een interview in Washington op 21 juni 2023. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

Hollywoodcritici noemen film te politiek

De film werd vertoond door voormalig president Donald Trump op zijn golfbaan in Bedminster, New Jersey, die de film prees als inspirerend.

“Het is iets waarvan ik niet zeker weet of je ervan moet genieten of leren. Het is een combinatie,” zei Trump, die later poseerde met Caviezel tijdens de vertoning.

“Dat was een geweldige film. En nu begrijp ik waarom hij het zo goed doet. Het is een ongelooflijke inspiratie,” zei hij.

In reactie op critici die de film politiek noemden, schreven Mr. Monteverde en co-schrijver Rod Barr een opiniestuk van 14 augustus in Hollywood Reporter, waarin stond dat de film “helemaal niet politiek was.”

“Kinderhandel is geen conservatieve of liberale kwestie. Het is een fundamentele mensenrechtenkwestie, een die raakt aan onze kern als mens,” zeiden de twee.

“Iedereen die Sound of Freedom heeft gezien, weet dat de film zelf helemaal niet politiek is. Het is gebaseerd op het verhaal van een echt persoon, Tim Ballard, die zijn baan bij Homeland Security opgaf om verhandelde kinderen te redden.”

“Tijdens de ontwikkeling, het onderzoek en het schrijven van het verhaal herinneren we ons geen enkel gesprek met Tim over politiek. Waarom? Omdat persoonlijke politiek irrelevant zou moeten zijn als je kinderen redt van mensenhandel,” schreven ze.

Beeld uit de film “Sound of Freedom” met Jim Caviezel in de hoofdrol, die op 4 juli 2023 nationaal werd uitgebracht. (Met dank aan Angel Studios)

De heren Monteverde en Barr voegden eraan toe dat Amerikanen zich niet door politiek moeten laten weerhouden om “het werk te doen dat nodig is in de voortdurende strijd om een einde te maken aan kinderhandel.”

Caviezel, die kritiek heeft op de vermeende seksuele schandalen in Hollywood, reageerde op de kritiek van de media op de film.

“Ze zijn bang. Ze beven in hun laarzen. En dat komt omdat het publiek naar hun hart luistert, en dat is wat deze film je vertelt te doen”, verwijzend naar degenen in de industrie die de film in een interview in juli het zwijgen willen opleggen.

“Kinderhandel is een wereldwijd probleem en we hopen voort te bouwen op het ongelooflijke momentum hier in de States en de krachtige boodschap van de film wereldwijd te delen,” zei Jared Geesey, senior vice president van de wereldwijde distributie voor Angel Studios.

De film is alleen in Noord-Amerika uitgebracht, maar zal internationaal op 18 augustus in première gaan in Zuid-Afrika.

Later wordt de film op 24 augustus uitgebracht in Australië en Nieuw-Zeeland en in andere landen.

Kijkers in Mexico, Guatemala, El Salvador, Colombia, Bolivia, Peru en Costa Rica krijgen de film voor het eerst te zien op 31 augustus.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 augustus 2023): ‘Sound of Freedom’ Surpasses Latest Indiana Jones Film at US Box Office

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.