Thursday, 20 Jun 2024
Eenvoudig houten speelgoed blijkt h

Speelgoed dat goed is voor onze kinderen

Wat is er gebeurd met het speelgoed met educatieve en esthetische waarde? Ze bestaan nog steeds. Hier is speelgoed dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Tegenwoordig zou een wandeling door de speelgoedafdeling van een warenhuis voor velen shockerend kunnen overkomen.

Je ziet opvallende kleuren en flitsende lichtjes, terwijl ingeblikte geluidseffecten door de lucht knetteren. Alles is overdreven, opgeblazen en ingesteld op de verkoop. Monsterlijke, demonisch uitziende figuren komen tevoorschijn uit de schappen van de jongensafdeling, terwijl de meisjesafdeling gevuld is met tienerpoppen die verkleed zijn als strippers of prostituees. Een jongetje maakt een grote scène omdat hij van zijn mamma niet het nieuwste actiefiguurtje mag kopen dat gebaseerd is op de film van afgelopen zomer (met een twijfelachtig moreel karakter), en alsof dat nog niet genoeg is, is het meeste wat je ziet ‘Made in China’ en gemaakt van goedkoop plastic of andere producten.

Wat is er gebeurd met speelgoed met een echte educatieve, fantasierijke en esthetische waarde? Wat is er gebeurd met de gezondheid en schoonheid van de voorwerpen die de eerste ervaringen van een kind met de wereld kleuren?

Gelukkig bestaat het nog steeds, ook al is het zeldzamer dan vroeger. Hier is een lijst van beproefd speelgoed dat de motorische vaardigheden, verbeelding, plezier, vindingrijkheid en het contact met de goedheid van de werkelijkheid stimuleert.

Houten speelgoed

Veelzijdig speelgoed stimuleert creativiteit. (ronstik/Getty Images)

Hoewel eenvoudige houten blokken, treinen of dieren ons misschien saai lijken in vergelijking met flitsend elektronisch speelgoed, zijn er veel redenen om er toch de voorkeur aan te geven.

Onderwijskundige John Senior beschreef de eerste fase van het onderwijs als “gymnastiek”, een term die verwijst naar de directe ontmoeting met de fysieke wereld die kinderen nodig hebben. “De jonge leerling bestudeert hoe zijn lichaam beweegt en functioneert en oefent het gebruik van zijn lichaam om zijn geest te helpen ontwikkelen,” schrijft Senior. Het is een noodzakelijke basis voor een gezonde ontwikkeling van de verbeelding en later de rede.

Speelgoed voor de allerkleinsten valt precies binnen de “gymnastiekfase” van de opvoeding: Ze moeten in de eerste plaats leuk zijn. Daarnaast moeten ze motorische vaardigheden, coördinatie en een “gevoel” voor de fysieke realiteit helpen ontwikkelen, wat de basis is voor al het latere leren. Speelgoed voor iets oudere kinderen moet ook de verbeelding en het geheugen beginnen te activeren, het moet gevuld worden met mooie en betekenisvolle beelden die de basis vormen voor het denken en bouwen aan een gezonde intelligentie.

Senior: “De eerste noodzaak is om onszelf en onze kinderen in ‘direct’ contact te brengen met de wereld die God heeft gecreëerd, niet alleen op school, tijdens het studeren, maar gewoontegetrouw in onze hele manier van leven.”Om dit contact met de wereld te bevorderen, beveelt Senior aan om “natuurlijke bouwmaterialen te gebruiken, eenvoudig en aantrekkelijk, met harmonieus houten meubilair en handgemaakte voorwerpen”.

De filosofie van Senior wordt ondersteund door onderzoek dat werd uitgevoerd aan het Center for Early Childhood Education in Connecticut. Eenvoudig houten speelgoed is zinvol in het licht van een traditionele filosofie van de menselijke persoon en opvoeding, en bijgevolg maakt het kinderen slimmer, zo blijkt.

Eenvoudig houten speelgoed verbetert het sociale, creatieve en probleemoplossende vermogen van kinderen. Professor Jeffrey Trawick-Smith van het Center for Early Childhood Education zei: “Sommige soorten speelgoed die voor volwassenen het meest interessant lijken, zijn niet bijzonder effectief in het bevorderen van de ontwikkeling.” In zijn analyse van verschillende soorten speelgoed ontdekte hij dat hardhouten basisblokken, houten voertuigen en verkeersborden en traditioneel constructiespeelgoed het hoogst scoorden in het bevorderen van een positief speelgedrag. “Dit speelgoed heeft een relatief open einde, zodat kinderen het op meerdere manieren kunnen gebruiken,” aldus de heer Trawick-Smith. Dit stimuleert de creativiteit en het oplossen van problemen.

Bovendien bleek uit onderzoek van de Northern Arizona University dat boeken en traditioneel speelgoed zoals puzzels of blokken de communicatie- en taalvaardigheden van kinderen meer verbeterden dan elektronisch speelgoed. Eén reden hiervoor is dat wanneer baby’s elektronisch speelgoed gebruiken, er minder ouder-kind interactie is, wat belangrijk is voor de taalontwikkeling.

Voeg hieraan toe dat houten speelgoed over het algemeen duurzamer is dan hun plastic tegenhangers. Je kunt er dus van uitgaan dat het een goed idee is om ouderwetse blokken, dieren, puzzels en voertuigen van hout te kopen voor je kinderen of kleinkinderen.

Speelgoed om te bouwen

Lincoln Logs werden rond 1916 uitgevonden door John Lloyd Wright, zoon van de beroemde architect Frank Lloyd Wright, het speelgoed is gebaseerd op een bouwproject waar zijn vader mee bezig was. Lincoln Logs zijn één van de oudste bouwspeeltjes die je kunt vinden. De eenvoudige houten blokken in de vorm van een boomstam hebben inkepingen waardoor ze precies in elkaar passen in alle configuraties die je kind maar kan bedenken.

Door de esthetiek van de blokhut zijn ze perfect om bouwwerken na te bouwen, zoals Fort Lincoln, een gebouw waar Lincoln Logs een blauwdruk van geeft. Gestructureerd blokkenspel zoals dit vergroot het ruimtelijk redeneren en is in verband gebracht met betere scores voor rekenoefeningen bij kinderen vanaf 3 jaar.

Soortgelijke bouwsets zijn Magna-Tiles en Tinkertoys. Het bekendste bouwspeelgoed is natuurlijk Lego. Maar als je plastic en dure, overdreven gecommercialiseerde artikelen wilt vermijden, kun je het beter bij Lincoln Logs houden.

Historisch speelgoed

Mijn vrouw vertelt me dat ik papieren fashion design poppen op deze lijst van speelgoed moet zetten. Zij en haar zussen en neven hebben als kind ontelbare uren gespeeld met hun steeds groter wordende verzameling historische papieren fashion design poppen. Ze vertelt me dat de beste papieren fashion design poppen Tom Tierney en Kathy Lawrence zijn. Eigenaardig genoeg heb ik geen persoonlijke ervaring met papieren fashion design poppen: Voor mij was speelgoed alleen interessant als het voertuigen, avonturen of gevechten betrof en ik zag er het nut niet van in om mijn tijd te besteden aan het veranderen van de outfits van stukjes papier. Nu heb ik echter een diepere waardering voor de kunstzinnigheid en het historisch onderzoek dat bij papieren fashion design poppen komt kijken. En ongetwijfeld moet er iets zijn dat een kind ermee kan doen, hoewel ik nog steeds niet precies weet wat dat is.

Ik bouwde veel liever steden, kastelen, schepen en legers met de historische sets van Playmobil, voornamelijk hun Romeinse, piraten- en riddercollecties. Hoewel sommige van deze sets nu moeilijk te vinden zijn, maakt het Duitse bedrijf nog steeds een aantal historische speelgoedsets en hoewel ze van plastic zijn, zijn ze van betere kwaliteit dan het meeste kunststof speelgoed.

Historisch speelgoed is een uitstekende manier voor kinderen om over het verleden te leren en tegelijkertijd hun verbeelding en creativiteit te stimuleren.

Klassiek buitenspeelgoed

Er is een reden waarom “de kleine rode bolderkar” een symbool van de kindertijd is geworden, een nostalgisch icoon van lange zomerdagen buiten spelen. Een stevige rode bolderkar, zoals de klassieker van Radio Flyer, is veelzijdig speelgoed. Kinderen kunnen hun vader overhalen om er een ritje in te maken, of ze kunnen elkaar voorttrekken. Ze kunnen zich inbeelden dat ze pioniers zijn die de grote vlakten doorkruisen, of ze kunnen er voorraden voor een fort mee het bos in slepen. (Voor lichtere ladingen kan de ouderwetse Tonka stalen kiepwagen prima dienst doen). Driewielers en fietsen passen goed bij een bolderkar. Radio Flyer maakt ook een driewieler in dezelfde kenmerkende rode kleur die bij de bolderkar past. Ander klassiek buitenspeelgoed zijn badmintonsets, schommels van autobanden, tenten en zweefvliegtuigen met elastiek.

Dit soort speelgoed zorgt ervoor dat kinderen terug naar buiten gaan, in plaats van binnen te blijven, beheerst door videoschermen. Contact met de buitenlucht is cruciaal voor onze individuele en maatschappelijke gezondheid. Zoals journalist Richard Louv schrijft in “Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder,”: “Een groeiend aantal studies geeft aan dat wanneer de verbinding tussen de jeugd en de natuur verbroken wordt, de mentale, fysieke en spirituele gezondheid van de kinderen achteruit gaat.”

Daarom is een van de beste “speeltjes” nog altijd gewoon een wandeling in het bos, die vol kan zitten met miniatuuravonturen zoals de ontdekking van pluimen, insecten, amfibieën, rotsen of – in het geval van jongens – een stok die onmiddellijk in een zwaard verandert.

Speelgoed dat geen speelgoed is

Een van de mooiste cadeaus die ik als kind van mijn ouders kreeg, was een gereedschapskist met echt gereedschap op kinderformaat in plaats van op ware grootte. Ik herinner me dat ik blij was dat dit echt gereedschap was dat ik echt kon gebruiken voor kleine bouwprojecten. Ik voelde me er volwassener en verantwoordelijker door en leerde op een uitstekende manier omgaan met een hamer, schroevendraaier, meetlint en zelfs een handzaag. Sommige van die gereedschappen heb ik nog steeds.
Opties in deze categorie zijn gereedschap, kampeeruitrusting, een pijl en boog, een verrekijker, een stofzuiger, een muziekinstrument, schilderspullen, een naaimachine of kookgerei.

Voor oudere kinderen kan dit een geweldige optie zijn omdat het hen aanspoort om een stapje in de wereld van de volwassenen te zetten, wat voor het kind spannender zal zijn dan gewoon weer een stuk speelgoed om aan hun collectie toe te voegen. Het kan een leuke verrassing zijn dat hun verwachting voor een zoveelste pop of Lego-set onderuit zal halen.

Natuurlijk zullen sommige kinderen nog niet de rijpheid hebben voor zulke cadeaus, of misschien geven ze gewoon de voorkeur aan een Lego-set. En dat is prima. Natuurlijk moet er ook rekening worden gehouden met de veiligheid. Maar sommige verantwoordelijke kinderen zullen enthousiast zijn om te interageren “met de echte wereld” en ze zullen het vertrouwen en de liefde van hun ouders dat met dit soort geschenken gepaard gaat zeker weten te waarderen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 mei 2023): Toys That Are Good for Kids

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.