Wednesday, 17 Apr 2024
Plakkaten worden verzameld aan het einde van een staking door leden van The Writers Guild of America buiten de Walt Disney Studios in Burbank, Californië, op 2 mei 2023. (AP Foto/Chris Pizzello, Dossier)

Staking Hollywood-schrijvers voorbij na bijna 5 maanden dankzij nieuw akkoord

De deal komt na maandenlange onderhandelingen over een beter salaris, vergoedingen voor streamingprogramma's en bescherming tegen de dreiging van AI.

De bijna vijf maanden durende schrijversstaking in Hollywood werd dinsdag beëindigd nadat bestuursleden van de Writers Guild of America (WGA) een nieuw contract met de studio’s hadden goedgekeurd.

De deal kwam er nadat vakbondsbazen eerder deze week hadden gezegd dat hun ongeveer 11.500 schrijvers een voorlopig akkoord hadden bereikt met de Alliance of Motion Pictures and Television Producers (AMPTP) na maanden van heen en weer onderhandelen over een beter salaris, vergoedingen voor streaming programma’s en bescherming tegen de dreiging van kunstmatige intelligentie (AI) in de filmindustrie.

In een verklaring zeiden de vakbondsleiders dat de onderhandelingscommissie, het WGAW-bestuur en de WGAE-raad dinsdag allemaal unaniem hebben gestemd om de “driejarige minimale basisovereenkomst” aan te bevelen. De nieuw bereikte overeenkomst moet echter nog wel geratificeerd worden door de leden van de vakbond.

“Stemgerechtigden kunnen hun stem uitbrengen van 2 tot en met 9 oktober en ontvangen stem- en ratificatiemateriaal zodra de stemming begint,” aldus de vakbondsleiders.

Volgens de verklaring hebben de vakbondsleiders ook unaniem gestemd om hun leden toestemming te geven om weer aan het werk te gaan.

“Het WGAW-bestuur en de WGAE-raad hebben ook gestemd om het beroepsverbod op te heffen en de staking te beëindigen vanaf 12:01 am PT/3:01 am ET op woensdag 27 september,” schreef de WGA. “Hierdoor kunnen schrijvers weer aan het werk tijdens het ratificatieproces, maar dit heeft geen invloed op het recht van de leden om een definitief besluit te nemen over de goedkeuring van het contract.”

Filmproducties stopgezet

De aankondiging van dinsdag zal ongetwijfeld een welkome opluchting zijn voor leiders in de sector na een 148 dagen durende werkonderbreking die producties in de hele sector heeft lamgelegd en van invloed is op alles van streamingdiensten tot filmproductie.

Video: Waarom is Californië Hollywood aan het verliezen? | David Graves

WGAW staakt sinds 2 mei, terwijl een andere vakbond, de Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), die meer dan 160.000 acteurs vertegenwoordigt, op 14 juli begon te staken.

Volgens het nieuw gesloten contract (pdf) zal het minimumloon van WGA-leden onmiddellijk met 5 procent stijgen, daarna met nog eens 4 procent in mei 2024 en vervolgens met nog eens 3,5 procent in mei 2025, terwijl de bijdragen aan het gezondheidsfonds over de te rapporteren inkomsten in het tweede jaar van de overeenkomst ook met een half procentpunt zullen stijgen, van 11,5 procent naar 12 procent.

Wat de inkomsten betreft, ontvangen de vakbondsleden een “bonus gelijk aan 50 procent van de vaste binnenlandse en buitenlandse inkomsten” als de show of film “bekeken wordt door 20 procent of meer van de binnenlandse abonnees van de service in de eerste 90 dagen van de release of de eerste 90 dagen van een volgend vertoningsjaar”.

Die bonusstructuur wordt van kracht voor projecten die op of na 1 januari 2024 worden uitgebracht.

Leden van de Writers Guild of America demonstreren buiten de Fox Studios in Los Angeles, Californië, op 2 mei 2023. (Ashley Landis/AP Foto)

‘Uitzonderlijke’ overeenkomst

Elders in de overeenkomst worden regels opgesteld voor het gebruik van AI, waaronder een verbod om de technologie te gebruiken voor het schrijven of herschrijven van literair materiaal en een verbod voor studio’s om schrijvers te verplichten deze technologie te gebruiken. Leden van de vakbond kunnen er wel voor kiezen om AI te gebruiken bij het schrijven van materiaal als het bedrijf daarmee instemt.

Het nieuwe contract, dat ook tal van andere voordelen en arbeidsbescherming bevat, loopt af in mei 2026 en heeft volgens de WGA een waarde van ongeveer $233 miljoen, veel meer dan de $86 miljoen die de AMPTP had geboden.

Eerder op zondag kondigde de WGA aan dat ze een voorlopig minimum basisakkoord hadden bereikt met de AMPTP. Ze noemden het akkoord “uitzonderlijk” met “betekenisvolle voordelen en bescherming voor schrijvers in elke sector van het ledenbestand”.

“Wat we met dit contract hebben bereikt – vooral alles wat we sinds 2 mei hebben bereikt – is te danken aan de bereidheid van de leden om hun macht uit te oefenen, hun solidariteit te tonen, zij aan zij te lopen en de pijn en onzekerheid van de afgelopen 146 dagen te doorstaan,” aldus de vakbond.

“Het is de invloed die jullie staking heeft gegenereerd, in combinatie met de buitengewone steun van onze vakbondsbroers en zussen, die de bedrijven uiteindelijk terug naar de tafel heeft gebracht om een overeenkomst te sluiten,” voegde WGA eraan toe.

Afzonderlijk vertelde WGA West President Meredith Stiehm aan Deadline: “Deze staking duurde veel te lang omdat de bedrijven er zo lang over deden om het serieus te nemen … Ik voel me verdrietig en gepijnigd dat het zo lang heeft geduurd, want toen we serieus werden, kregen we het voor elkaar in een redelijke tijd. Er is zoveel verspild en verloren gegaan door gewoon niet eerder te handelen.”

Tot nu toe heeft de AMPTP nog geen gedetailleerde verklaring gepubliceerd over de nieuwe overeenkomst, maar deze week werd erkend dat er een overeenkomst was bereikt.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 september 2023): Hollywood Writers Strike Over After Nearly 5 Months as New Deal Reached

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.