Monday, 04 Mar 2024
Een opname uit de Epoch TV documentaire "Socrates Geheimen" waarin Gabriel Georgiou de rol speelde van een van de belangrijkste discipelen van Socrates. (Met dank aan Stavros Koutsogiannakis)

Sterrenkapper vertelt over zijn bijna-doodervaring en het ontdekken van hoop: ‘Ik ben hier gekomen met een doel’.

Op de top van zijn Hollywoodcarrière kwam sterrenkapper Gabriel Georgiou in aanraking met de dood. Deze ingrijpende ervaring leidde er later toe dat hij zijn levensdoel vond: het verspreiden van de boodschap van ware schoonheid, harmonie en vrede.

De succesvolle 53-jarige Griekse Australiër, die opgroeide in een orthodox-christelijk gezin, heeft een sterrencarrière van meer dan 30 jaar. Hij heeft samengewerkt met Hollywood-coryfeeën als Keanu Reeves, Drew Barrymore, Cate Blanchett, Jessica Biel, Chloë Sevigny en Robert Downey Jr. om er maar een paar te noemen. Hetzelfde geldt voor Bollywood, de Indiase filmindustrie, waar hij heeft gewerkt met een aantal van de meest gevierde sterren: Deepika Padukone, Aishwarya Rai Bachchan, Priyanka Chopra Jonas, Kareena Kapoor Khan, Anushka Sharma, Katrina Kaif, Freida Pinto en Kangana Ranaut.

“Schoonheid heeft wel degelijk een impuls, een connectie met het goddelijke,” vertelde Georgiou aan The Epoch Times. “Kijk naar allerlei culturen en je zult zien dat wanneer er geloof is in het goddelijke, schoonheid en esthetiek worden gecreëerd – of het nu gaat om haar, kleding of architectuur, of om leven in harmonie met de omgeving. Maar ik vind dat dat vandaag de dag niet veel meer bestaat.

“Er is ook veel lelijkheid daarbuiten en dat is veel meer overheersend geworden … in de kleding, in het haar, in de make-up en in wat tijdschriften laten zien en wat de mode als ‘cool’ afschildert. Dingen zien er gewoon veel vervallener, lelijker of slordiger uit. Dus ik doe veel minder van dat soort dingen. Mijn werk is meer gericht op kwaliteit; het is meer gebaseerd op schoonheid.

“Ik vind dat wat ik ook doe, of het nu heel avant-gardistisch is, of creatief, of iets simpels, het blijft mooi en harmonieus.”

De beroemde hairstylist Gabriel Georgiou. (Met dank aan Adhiraj Chakrabarti)
Gabriel Georgiou met Drew Barrymore voor de première van The Wedding Singer, een Amerikaanse film uit 1998 geregisseerd door Frank Coraci. (Met dank aan Gabriel Georgiou)
Gabriel Georgiou met Jennifer Lopez. (Met dank aan Gabriel Georgiou)

Georgiou heeft ook beroemdheden gestileerd voor de ceremoniële rode lopers van de Golden Globe Awards, Screen Actors Guild Awards, Cannes Film Festival en nog veel meer. Momenteel werkt hij aan zijn volgende Bollywood film, “Fighter” – een megaproject met Deepika Padukone, Hrithik Roshan en de Indiase acteur Anil Kapoor in de hoofdrollen.

Eind jaren 90 behoorde Georgiou tot de top 10 haarstylisten in Los Angeles. In die tijd was hij rijk, succesvol en maakte hij deel uit van de sociale kringen en bezocht hij de grootste feestjes. Ondanks alle aandacht en succes voelde Georgiou zich een lege huls.

“Ik was niet gelukkig, hoewel ik veel geld verdiende. Het was allemaal uitsloverij … en ego en al dat soort dingen,” zei hij. “Ik had het gevoel dat mijn ziel aan het wegkwijnen was. Ik sprak met het universum als ik alleen was. Ik dacht dan: ‘Wat moet ik doen om een goed mens te zijn? Wat is een goed mens? Waar vind ik de begeleiding om een goed mens te worden?”

Gabriel Georgiou en de Bollywood acteur, producent en model Arjun Rampal op de sets van de film “Dhaakad.” (Met dank aan Gabriel Georgiou)
Gabriel Georgiou stileert het haar van Deepika Padukone voor het Marrakesh International Film Festival, een jaarlijks filmfestival in Marrakech, Marokko. (Met dank aan Gabriel Georgiou)

Op zoek naar zijn levensdoel

Dit was echter niet de eerste keer dat Georgiou met zulke vragen zat. Tijdens zijn tienerjaren vroeg hij zich al af waarom mensen ziek werden, waarom de dood bestond en wat het doel van het leven was.

“Ik was mijn hele leven over het algemeen op zoek en aan het zoeken,” zei hij. “Ik begon veel boeken te lezen, Taoïstische en Boeddhistische boeken.”

In zijn twintiger jaren, toen hij onafhankelijk begon te wonen en meer vrijheid had, bracht Georgiou zijn zoektocht naar de zin van het leven naar een dieper niveau. Hij bezocht de kloosters van de berg Athos in Griekenland, waar Bulgaarse, Russische en Grieks-orthodoxe monniken wonen. Hier kreeg Georgiou de kans om vier dagen en nachten te leven en had hij een aantal zeer diepgaande gesprekken met de monniken.

“Het was geweldig, maar ik had het gevoel dat dit niet mijn pad was,” zei hij. “Dat was niet de ultieme waarheid die ik zocht.”

Toch bleef hij verschillende geschriften lezen en probeerde hij zichzelf geaard te houden. Ondertussen studeerde hij af in kostuum, make-up en haar aan de Victoria Universiteit in Melbourne en begon hij zijn haarstylingcarrière in de jaren 1980. Georgiou verhuisde uiteindelijk naar Hollywood in Los Angeles, raakte verdwaald in het materialistische leven en begon al snel recreatieve drugs te gebruiken op feestjes.

Hij zei: “De reden waarom ik er meer van ging gebruiken was om met die oppervlakkigheid om te gaan, dus dat gaf me een gevoel van euforie. Ik kon me verbinden met dat niveau van materialisme en nepheid. Ik gebruikte drugs om om te gaan met het harde werken, de lange uren, het voortdurende reizen en alle lelijke energieën om me heen. Het werd gewoon erg storend.”

Gabriel Georgiou met Farrah Fawcett. (Met dank aan Gabriel Georgiou)
Gabriel heeft het haar van de Bollywood actrice Deepika Padukone gekapt voor het Met Gala van 2019. (Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

De uittredingservaring

In 2002, tijdens een 10-daagse shoot voor een catalogus op de Britse Maagdeneilanden, had Georgiou een moment van waarheid en leerde hij de “grootste les” van zijn leven.

Tijdens die 10 dagen nam Georgiou geen drugs meer. Halverwege de klus werd hij echter extreem ziek en was hij niet in staat om uit bed te komen of het haar van het model te doen; een visagist viel voor hem in. Georgiou herinnerde zich de bijna-doodervaring die zijn leven voorgoed veranderde en zei:

Terwijl ik in mijn bed lag, herinner ik me dat ik mijn lichaam verliet, ik was me er heel bewust van. Maar ik had geen angst, het was heel vredig en ik voelde volledige vrijheid. Ik wist dat ik stervende was. Ik wist dat ik mijn lichaam verliet. Het was heel vreemd, ik kon een soort licht zien en ik bewoog er naartoe. … Ik hoorde een hele diepe goddelijke stem. Het was heel multidimensionaal, een beetje zoals in de films. Dus ik kan het niet uitleggen. En het zei eigenlijk tegen me: ‘Je bent de weg kwijt en we komen je hier weghalen.

Ik dacht terug. Ik weet dat ik de weg kwijt ben en ik weet dat ik hier gekomen ben voor een doel en een missie. Ik heb het alleen nog niet gevonden. Ik zei: ‘Geef me alsjeblieft nog een kans. Ik ben nog niet klaar om te vertrekken. Geef me alsjeblieft een kans, nog een kans. En zodra ik dat dacht – omdat ik het echt meende vanuit het diepst van mijn hart – begon ik terug te komen in mijn lichaam en gingen mijn ogen open, en toen begon ik me beter te voelen.

Bij zijn terugkeer naar Los Angeles stopte Georgiou met drugs en hij zei dat zijn “zogenaamde vrienden” ook uit zijn leven verdwenen. Uitgeput van alles overwoog hij om monnik te worden. Maar hij wist dat je “met alle moeilijkheden en verleidingen sprongen kunt maken in de maatschappij” en dacht dat het kloosterleven niet zijn pad was.

Met zijn nederige hart verlangend naar het ware doel van zijn leven, geloofde Georgiou in het oude gezegde “als de leerling er klaar voor is, verschijnt de leraar”.

Een opname uit de Epoch TV documentaire “Socrates Geheimen” waarin Gabriel Georgiou de rol speelde van een van de belangrijkste discipelen van Socrates. (Met dank aan Stavros Koutsogiannakis)

Het ontdekken van vrede en positiviteit

Op 32-jarige leeftijd liet hij alles achter zich en ging hij bij zijn ouders in Australië wonen. De eerste vier maanden leefde hij als een kluizenaar. “Het was in zekere zin een soort afkickkliniek voor me, want het enige wat ik deed was eten, slapen en boeken lezen,” zei hij.

Al snel realiseerde hij zich dat hij niet terug wilde naar Hollywood en in plaats daarvan deed hij een aanbetaling voor een appartement in Brisbane, Australië. Hij voelde zich een beetje opgelucht dat hij nu een verandering in zijn leven had aangebracht en begon werk te zoeken.

Na een grote carrière in het buitenland raakte de getalenteerde stilist tijdens zijn eerste klus in Australië, toen hij werkte aan een tv-commercial voor een autofabrikant, in een interessant gesprek verwikkeld met de visagist.

Gabriel Georgiou modelleert het haar van actrice Katerina Zafeiropoulou op de set van de Epoch TV documentaire “Socrates Geheimen”. (Met dank aan Alex Mur)

“Ze had een vergelijkbare achtergrond als ik en toerde met grote rockbands over de hele wereld. Ze zei ook dat ze de ziekte van Crohn had, een zeer zeldzame ziekte waarvoor geen genezing bestaat,” zei hij, eraan toevoegend dat ze uitlegde dat ze haar gezondheidsproblemen te boven was gekomen nadat ze een spirituele praktijk, Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, was gaan beoefenen.

“Het eerste wat me echt opviel was het feit dat het een beoefening van lichaam en geest was – ik hield echt van die balans, want meestal is het het een of het ander. Ik vond het leuk dat het gebaseerd was op de universele principes van ‘waarheid, mededogen en tolerantie’ en het feit dat het gratis was,” zei hij.

Onder de indruk ging Georgiou de volgende week in een park de vijf zachte, langzaam bewegende oefeningen van Falun Gong leren. Terugdenkend aan zijn ervaring met het leren van de oefeningen, zei hij:

“Het was echt krachtig; het was zo intens tijdens de tweede reeks oefeningen. Ik kreeg bijna een black-out, alles begon heel intens te draaien. Ik had zin om over te geven … en haalde diep adem. Ik begreep dat het was alsof er iets negatiefs uit me kwam. En binnen een paar minuten was ik in orde. Alles was verdwenen. Ik had zoiets van: ‘Wow, oké! Ik stond op en maakte de oefeningen af. Toen dacht ik: “Er is hier iets heel krachtigs aan de hand. Ik moet weten wat dit is.”

Georgiou vroeg om het Falun Gong leesmateriaal. Dat was 21 jaar geleden.

“Het heeft mijn leven volledig veranderd,” zei Georgiou, die zich herinnert dat hij veel gezondheidsproblemen zoals bronchitis, scoliose en depressie te boven was gekomen.

Gabriel Georgiou beoefent de vijfde oefening van Falun Gong. (Met dank aan Adhiraj Chakrabarti)

“Vanwege de scoliose-gerelateerde pijn was het heel pijnlijk voordat ik ‘s nachts kon slapen. Dus als ik de eerste paar keer met gekruiste benen in meditatie zat en de oefenbewegingen volgde en opstond, klonk er een ‘krak-krak’. Sindsdien heb ik de pijn nooit meer gehad, alsof het gewoon verdwenen is. Er gebeurden dus veel verbazingwekkende dingen.

“Ik voel altijd een gevoel van vrede en positiviteit,” zei hij. “Het is een complete ommekeer van 360 graden in mijn leven.”

Georgiou zegt dat hij ook antwoorden vond op vragen die hem al sinds zijn kindertijd dwarszaten. “Het waren net stukjes van een puzzel, maar alles viel uiteindelijk samen, van elk niveau, religie, energie en het universum tot het doel van de mens en zijn relatie met dit alles,” zei hij.

Over de 24 jaar durende vervolging van Falun Gong door de Chinese Communistische Partij zei hij dat hij “het niet kon geloven” toen hij voor het eerst over deze grove mensenrechtenschendingen hoorde. Georgiou zegt dat veel regeringen China door de vingers zien vanwege economische voordelen.

“Ik trok het echt in twijfel. Ik had zoiets van, waarom zou iets dat zo mooi en zo nuttig is, vervolgd worden? Het klopte gewoon niet. Maar toen ik terugkeek in de geschiedenis, realiseerde ik me dat Socrates, Jezus, Boeddha Shakyamuni … bijna allemaal werden vervolgd. Ik was stomverbaasd te leren dat iedereen die de samenleving spiritueel wilde verbeteren, vervolgd werd.

“Ik wil dat de wereld weet over de voordelen van Falun Gong en de realiteit van wat er in China gebeurt.”

Gabriel Georgiou mediteert tijdens een Falun Gong Parade in Polen. (Zhang Qingyao/De Epoch Times)

Sterke werkethiek

Georgiou, die zijn gezondheid, leven en doel had hervonden, was klaar om terug te keren naar een grotere sector om “een positief licht te zijn” voor mensen.

“Ik dacht: ‘Oké, ik ga terug naar de sector en ga nu een positieve invloed uitoefenen, geen negatieve invloed zoals ik eerder deed en zo verloren was … omdat ik weet dat het een nogal duistere sector is,'” zei Georgiou.

Nadat hij een tijd in Griekenland had gewerkt, verhuisde hij naar India waar hij de afgelopen 11 jaar heeft gewerkt met een aantal van de grootste beroemdheden in de film- en mode-industrie. Sinds hij de leer van Falun Gong volgt, is Georgiou in staat om elke uitdaging met geduld en mededogen aan te gaan.

Gabriel Georgiou is een bekende sterrenkapper in de wereldwijde mode- en filmindustrie. (Met dank aan Adhiraj Chakrabarti)
Gabriel Georgiou met Priyanka Chopra Jonas. (Met dank aan Gabriel Georgiou)

Georgiou’s positieve energie tijdens een druk schema is niet te missen en hij zegt dat de mensen om hem heen hem altijd complimenteren met zijn levendige glimlach.

“Nu neem ik dingen niet meer persoonlijk of ter harte, ik bekijk de dingen gewoon op een begripvollere en mooiere manier,” zei hij. “Zelfs als er negatieve energieën om me heen zijn, laat ik ze me niet beïnvloeden. Ik probeer nog steeds vriendelijk en meelevend te zijn, in welke situatie ik me ook bevind en ik denk dat mensen dat opmerken.”

Ondanks de lange werktijden en het gebrek aan slaap, zet Georgiou zich voor de volle 100 procent in voor elke taak die hij op zich neemt.

Achter de schermen voor de Epoch TV documentaire “Socrates Geheimen”. (Met dank aan Alex Mur)
Gabriel Georgiou heeft het haar van Deepika Padukone gemodelleerd voor het filmfestival van Cannes. (Met dank aan Gabriel Georgiou)
Gabriel Georgiou modelleert het haar van Bollywood actrice Kangana Ranaut. (Met dank aan Gabriel Georgiou)
Gabriel Georgiou stileert het haar van Frieda Pinto voor de 2023 Dior show. (Met dank aan Trisha Sarang)

Georgiou is niet alleen een zeer succesvolle sterrenkapper, maar heeft ook een veelzijdige persoonlijkheid en heeft zelfs geprobeerd te acteren. Hij speelde een belangrijke cameo in de Bollywood film Dhaakad. Hij speelde ook de rol van een van de belangrijkste discipelen van Socrates in de documentaire “Socrates Secrets” van Divine Messengers, een exclusieve opname van Epoch TV in Griekenland.

Toen de documentaire werd uitgebracht, zei Georgiou dat hij er ondersteboven van was en in tranen achterbleef omdat het de diep ontroerende lessen van Socrates liet zien.

“Ik keek niet eens naar mezelf,” zei hij. “Ik was gewoon blij om deel uit te maken van iets waar mensen zich mee kunnen verbinden, hun geest mee kunnen openen en er een diepere betekenis en doel door kunnen vinden.”

“Wat me nu vervult is werken aan dingen die ook iets belangrijks kunnen zijn voor de mensheid, die iets moois kunnen creëren en die de mensheid op een bepaalde manier kunnen helpen.”

Arsh Sarao heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 juni 2023): Celebrity Hairstylist Tells of His Near-Death Experience and Discovering Hope: ‘I’ve Come Here for a Purpose’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.