Sunday, 19 May 2024
Spuiten met COVID-19-vaccins op een vaccinatielocatie in Los Angeles op 16 februari 2021. (Apu Gomes/AFP via Getty Images)

Stijgend aantal terugkerende, recidiverende gevallen van myocarditis gemeld na COVID-19-vaccinatie

Er is meer onderzoek nodig naar factoren die patiënten kunnen blootstellen aan vaccin-geassocieerd hartletsel," aldus de onderzoekers

Een groeiend aantal gevallen van terugkerende en/of recidiverende gevallen van myocarditis na COVID-19 vaccinatie wordt door artsen gemeld in medische tijdschriften.

Een van de nieuwste artikelen, in de augustuseditie van Vaccine: X, beschrijft twee 16-jarige jongens die myocarditis kregen na hun tweede dosis van het Pfizer-vaccin.

De patiënten herstelden en werden ontslagen uit het Bambino Gesù Kinderziekenhuis in Rome.

Maar ze werden allebei maanden later opnieuw opgenomen, in wat onderzoekers omschreven als teruggevallen gevallen.

Een van de patiënten verscheen negen maanden na zijn eerste diagnose opnieuw en een MRI van het hart toonde afwijkingen. Artsen schreven intraveneuze immunoglobulinen en angiotensine-converterende enzymremmers voor, gebruikelijke behandelingen voor myocarditis na COVID-19 vaccinatie.

Hij werd na 13 dagen ontslagen en kreeg het advies om zware inspanning gedurende zes maanden te vermijden.

Video: DOD ‘herstelt’ myocarditisgegevens, maar heeft nu meer problemen

De andere patiënt werd acht maanden na de eerste episode opnieuw opgenomen, en ongeveer zes maanden nadat hij met COVID-19 was geïnfecteerd. De behandeling werd gestart en de pijn op de borst verbeterde. Hij werd na zes dagen ziekenhuisopname ontslagen met de aanbeveling om de behandeling voort te zetten.

Beide patiënten hadden last van aanhoudende late gadoliniumverhoging, wat volgens experts duidt op littekenvorming in het hart.

Dr. Donato Amodio en de andere onderzoekers zeiden dat virussen als trigger zouden kunnen dienen voor de patiënten, wiens immuunsysteem beïnvloed zou kunnen zijn door het COVID-19 vaccin, dat gebruik maakt van mRNA.

“Gezien de korte follow-up tijd en de recente geschiedenis van de ziekte, is het nog steeds niet bekend of patiënten met een voorgeschiedenis van myocarditis na een op mRNA gebaseerd COVID-19 vaccin een verhoogd risico lopen op terugkerende myocarditis. Bovendien zou het belangrijk zijn om genetische evaluatie uit te voeren om de aanwezigheid van mutaties in genen die geassocieerd zijn met cardiomyopathie op te helderen. Dergelijke evaluaties zijn nog gaande bij onze patiënten,” schreven Dr. Amodio en collega’s.

Overgebleven onduidelijkheden

De onderzoekers zeiden dat het mechanisme voor myocarditis na de vaccinatie nog onbekend is. Als het mechanisme auto-immuniteit inhoudt, “zouden remissies en terugvallen verwacht kunnen worden (zoals bij andere auto-immuunziekten),” vertelde dr. Eyal Shahar in een e-mail aan The Epoch Times.

Er is sprake van auto-immuniteit wanneer iemands immuunsysteem zichzelf aanvalt.

Dr. Shahar, die niet betrokken was bij het onderzoek en emeritus hoogleraar is aan de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van de Universiteit van Arizona, zei dat auto-immuniteit “een plausibel mechanisme” is voor de gevallen.

Dr. Amodio reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Dr. Sanjay Verma, een cardioloog in Californië die ook niet betrokken was bij het onderzoek, zei dat patiënten met myocarditis na de vaccinatie moeten worden gecontroleerd, ongeacht een terugval.

“Het risico op plotselinge hartdood bij overmatige aerobe activiteit of activiteit op wedstrijdniveau blijft zes maanden lang bestaan. … Het risico blijft zes maanden bestaan, zelfs als de hartfunctie normaal zou zijn. Als op het moment van de eerste diagnose van myocarditis de hartfunctie verminderd was, dan kan het risico op plotselinge hartdood bij aerobe activiteit nog jaren doorgaan,” vertelde Dr. Verma aan The Epoch Times. “Als ze een terugkerende episode hebben, zoals de twee gevallen in dat artikel … dan hebben ze zeker langdurig toezicht nodig van een cardioloog.”

Dat zou vervolgbezoeken inhouden om de symptomen te beoordelen en mogelijk herhaalde beeldvorming om problemen op te sporen zoals late gadoliniumverhoging, die bij klassieke myocarditis in verband is gebracht met slechtere resultaten.

Dr. Andrew Bostom, een gepensioneerd professor in de geneeskunde in Rhode Island, beoordeelde het artikel en zei dat de terugvallen zo veel later optraden dat het mogelijk is dat ze door een andere oorzaak werden veroorzaakt. Hij betreurde het dat de onderzoekers niet hadden getest op circulerend spike-eiwit.

“Dat zou echt beangstigend zijn geweest als er nog steeds bewijs was dat ze spike proteïne produceerden, maar ik denk niet dat daar bewijs voor was,” vertelde Dr. Bostom aan The Epoch Times.

Andere gevallen

Eind 2022 meldden Zuid-Koreaanse onderzoekers het geval van een 17-jarig meisje met myocarditis na vaccinatie door Pfizer, dat na klinische verbetering werd ontslagen. De volgende dag raakte ze bewusteloos toen ze in een restaurant zat, waardoor ze opnieuw werd opgenomen.

Het meisje werd ongeveer een maand later weer ontslagen, maar werd binnen negen dagen voor de derde keer opgenomen in het ziekenhuis vanwege een darmontsteking. Uiteindelijk werd ze een derde keer ontslagen.

In oktober 2022 meldden Canadese onderzoekers dat een 25-jarige man met een hartontsteking na de vaccinatie werd ontslagen, maar opnieuw werd opgenomen na terugkerende symptomen. Artsen noemden het geval een terugval. Ze diagnosticeerden de man uiteindelijk met onder andere chronische myocarditis.

Amerikaanse onderzoekers beschreven in mei 2022 het geval van een 74-jarige man die in het ziekenhuis was opgenomen met pericarditis na de vaccinatie, oftewel ontsteking van weefsel buiten het hart. Hij werd ontslagen, een week later weer opgenomen en later weer ontslagen met opheffing van de symptomen.

Israëlische artsen schetsten in 2021 een man van begin 50 die werd opgenomen met pijn op de borst ongeveer een week nadat hij een COVID-19 vaccin had gekregen. De man werd ontslagen, maar werd drie keer opnieuw opgenomen vanwege “opflakkeringen van pericarditis tijdens het afbouwen van de steroïden.”

Terugkerende gevallen

In andere artikelen zijn patiënten beschreven die in het verleden myocarditis of pericarditis hadden doorgemaakt, na een virusinfectie of vaccinatie, en deze zagen terugkeren na een dosis COVID-19 vaccin.

Een 45-jarige man in de Verenigde Staten kreeg bijvoorbeeld pijn op de borst na een COVID-19-infectie, opnieuw na een eerste dosis van de Moderna-prik en opnieuw na een tweede vaccindosis. De aandoening verdween, meldden artsen.

Een 23-jarige Japanse man leed aan virale myopericarditis drie jaar voordat hij de prik van Moderna kreeg. Hij werd gediagnosticeerd met post-vaccinatie myocarditis. Hij werd uiteindelijk ontslagen en had geen aanhoudende symptomen.

Twee jonge mensen in Australië kregen myopericarditis na een tweede dosis Pfizer-vaccin. Hun symptomen verdwenen en ze kregen allebei een boosterdosis van het Novavax COVID-19 vaccin. Beiden kregen daarna opnieuw last van de hartontsteking.

Andere onderzoekers hebben sets van patiënten geanalyseerd en vonden terugkerende gevallen.

In ongeveer een jaar tijd zag de afdeling cardiologie van het universiteitsziekenhuis van Udine 24 patiënten met pericarditis na COVID-19 vaccinatie zonder infectie. Bij vijf patiënten trad opnieuw pericarditis op.

Onder 179 Amerikaanse militairen die myocarditis opliepen na pokkenvaccinatie, ervoeren 11 hartsymptomen zoals pijn op de borst. Vier voldeden aan de criteria voor terugkerende vaccin-geassocieerde myocarditis.

“Er is meer onderzoek nodig naar factoren die patiënten vatbaar maken voor hartletsel door vaccinatie en welke vaccinplatforms of -schema’s het risico op herhaling kunnen verminderen bij patiënten die deze voorvallen hebben gehad,” aldus de onderzoekers.

Dr. Verma zei dat patiënten in gedachten moeten houden dat het mengen van doses tussen fabrikanten het risico op myocarditis kan verhogen en dat symptomen niet altijd betrekking hebben op het hart. Hij heeft patiënten gezien met algemene symptomen zoals misselijkheid en vermoeidheid.

Patiënt vermeed vaccin

De meeste onderzoekers die dergelijke gevallen van myocarditis na vaccinatie melden, raden patiënten aan om geen verdere doses van de COVID-19-vaccins te krijgen. Maar sommigen adviseren extra injecties.

Ben Cutler, een 29-jarige Amerikaan, kreeg myocarditis na een Moderna-booster eind 2021. Hij leerde meer over de aandoening, waaronder hoe het kan worden veroorzaakt door andere vaccins.

De heer Cutler raadpleegde zijn cardioloog om te zien of hij een van die vaccins zou moeten vermijden.

“Ik vraag haar: ‘Moet ik voorzichtig zijn met andere vaccins [vanwege] myocarditis?’ Ze zegt met een uitgestreken gezicht: ‘Neem de volgende keer gewoon het Pfizer-vaccin,'” vertelde Dhr. Cutler aan The Epoch Times. “Het was te gek voor woorden. Ik had zoiets van ‘dat doe ik niet’.”

Op extreem zeldzame uitzonderingen na, zouden mensen die na de vaccinatie myocarditis hebben opgelopen, geen extra injecties meer moeten krijgen, zei Dr. Bostom.

De U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zegt dat mensen met de aandoening over het algemeen meer injecties moeten vermijden, maar dat meer doses kunnen worden toegediend zodra de symptomen verdwijnen. Het CDC heeft sommige patiënten direct geadviseerd om extra doses te krijgen, zelfs als het bureau niet kon uitsluiten dat vaccinatie de oorzaak was van hun ongewenste voorval.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 september 2023): Growing Number of Recurrent, Relapsing Cases of Myocarditis Reported After COVID-19 Vaccination

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.