Wednesday, 12 Jun 2024
Een panoramisch uitzicht op Stirling Castle, hoog gelegen boven Stirling en de rivier de Forth in centraal Schotland. Het gehele complex heeft een laatmiddeleeuwse uitstraling, aangezien de buitenkant is gebouwd in de gotische stijl, met zandsteen en kalksteen, die toen vaak in de architectuur werden gebruikt. (Martin Valigursky/Shutterstock)

Stirling Castle: Schotlands glorieuze schat

Larger than life: Kunst die ons door de eeuwen heen blijft inspireren

Stirling Castle is strategisch gelegen tussen de Highlands en de Lowlands, hoog op een vulkanische rots in Stirling, Schotland. Het middeleeuwse landgoed herbergt talrijke gebouwen in uiteenlopende architectonische stijlen, die het fascinerende verleden en de erfenis van het kasteel weerspiegelen.

In de loop der eeuwen werden nieuwe gebouwen toegevoegd aan het oudste overgebleven deel van het kasteel, de North Gate. De belangrijkste en huidige structuren, waaronder het voorwerk (buitenversterkingen), de grote zaal, de koninklijke kapel en het koninklijk paleis, werden gebouwd tussen 1490 en 1600, onder koningen James IV, James V en James VI. Zij transformeerden Stirling Castle van een defensief kasteel tot een Europese koninklijke residentie met Engelse, Franse en Duitse architecturale invloeden.

Binnen de oorspronkelijke middeleeuwse muren verwerkten deze koningen renaissance-elementen, een 15e-eeuwse bouwstijl geïnspireerd door de klassieke cultuur, met een herleving van oude vormen zoals zuilen, ronde bogen en harmonieuze verhoudingen. Jacobus IV liet een prachtig renaissancepaleis bouwen en andere hoogtepunten zoals de Koninklijke Kapel en de Grote Zaal. Jacobus V transformeerde eind jaren 1530 de koninklijke appartementen in Franse renaissancestijl, bekend als het “Paleis”-gebouw. Dit werd een van de meest indrukwekkende gebouwen in Groot-Brittannië, bedekt met gebeeldhouwd steenwerk en voorzien van de beroemde Stirling tapijten.

De indrukwekkende architectuur en geschiedenis van het kasteel maken het tot een van de belangrijkste historische plaatsen in Schotland en een symbool van nationale trots. Stirling Castle werd tussen 2001 en 2011 volledig gerestaureerd, waardoor het kasteel nieuw leven werd ingeblazen.

Een van de ingangen van Stirling Castle. Het gebruik van stenen is typisch voor de Schotse middeleeuwse architectuur. Gotische elementen zijn de spitsbogen en de donkere kleuren van de stenen. (Portadown/Shutterstock)
Onder de westelijke muur van Stirling Castle ligt een voormalige 17e-eeuwse formele tuin, met geometrische vormen en aandachtspunten, bekend als de King’s Knot. Ooit waren er parterres met knopen en heggen, maar het enige dat overbleef was een achthoekig grondwerk van tuinman William Watts en architect James Murray uit 1629. (Treasure Galore/Shutterstock)
De oostgevel van het koninklijk paleis is een sierlijk voorbeeld van de renaissancestijl met zijn kalkstenen muren en borstweringen (zware balustrade langs de rand van het dak). Het heeft ook laat-gotische details zoals torentjes, kantelen en gebeeldhouwde heraldische dieren. (dutchy/Shutterstock)
De weelderige slaapkamer van de koningin is rijkelijk versierd met een wandtapijt, gordijnen en meubels geïnspireerd op de Duitse stijl. Renaissance details zijn het gebruik van wandtapijten, de open haard links in de kamer en de luxueus gedrapeerde stof. (Jaroslav Moravcik/Shutterstock)
Een van de vele gerestaureerde kamers van het koninklijk paleis. Het houten plafond, de open haard als middelpunt, de rode fries en het wandtapijt met een eenhoorn en een adelaar zijn typische kenmerken van de renaissancestijl. (makasana photo/Shutterstock)
Dit plafond in de Koningskamer is een van de beste voorbeelden van houtsnijwerk uit de Schotse Renaissance. Deze gebeeldhouwde en beschilderde uitsteeksels (uitstulpingen van hout, steen of metaal) staan bekend als de Stirling Heads en zijn een van de grootste kunstschatten van Schotland. Gesneden uit eikenhout, zijn ze helder geschilderde afbeeldingen van koningen, koninginnen en het koninklijk hof en bevatten ook personages uit de klassieke mythologie. (Jaroslav Moravcik/Shutterstock)
Een ander weelderig deel van het koninklijk paleis, in de centrale hal van de koningin: de adembenemende “Jacht op de Eenhoorn” wandtapijten. Dit is een van de dure en ingewikkelde stukken van zeven handgeweven meesterwerken, die de sfeer van een 16e-eeuws Schots hof reconstrueren. Deze wandtapijten zijn ook een voorbeeld van nationale trots, want de eenhoorn is het nationale dier van Schotland, en deze wandtapijten worden nu beschouwd als een nationale artistieke schat. (makasana foto/Shutterstock)
De Grote Zaal, de meest centrale zaal van het kasteel, is een prachtige 16e-eeuwse banketzaal en een van de grootste in zijn soort in Schotland. Hij wordt gekenmerkt door details uit de renaissance, zoals het traceerwerk van de hoge ramen en de vijf grote open haarden, maar ook door een conventioneel middeleeuws kamerontwerp met het zogenaamde dais end (een verhoogd deel van de vloer aan het einde van een middeleeuwse zaal). (Richard Semik/Shutterstock)
Deze elegante kapel heeft een fries met een trompe l’oeil raam (een schilderstijl die het oog bedriegt, vaak gebruikt in de Renaissance) van Valentine Jenkin uit 1628. De kapel heeft ook Italiaans aandoende boogramen van kunstenaar William Schaw. (Francesco Ricciardi Exp/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (09 november 2022): Stirling Castle: Scotland’s Glorious Treasure

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.