Thursday, 18 Jul 2024
(Met dank aan Santiago Borja)

Stormpiloot maakt adembenemende beelden van de meest intense stormen vanaf 40.000 voet

Vanaf een hoogte van 40.000 voet legt stormvlieger Santiago Borja een reeks adembenemende beelden vast van de meest intense stormen.

Dhr. Borja is een voormalig softwaresysteemingenieur uit Ecuador en vliegt met een Boeing 767 voor een grote luchtvaartmaatschappij in de regio.

Voordat hij stormfotograaf werd, was Borja geïnteresseerd in fotografie als hobby en gebruikte hij een oude filmcamera – die hij van zijn vader had geërfd – voordat hij overstapte op een digitale spiegelreflexcamera.

“Stormen hebben me altijd gefascineerd en ik bleef me afvragen hoe ik zulke mooie en verbazingwekkende fenomenen vast zou kunnen leggen,” zei hij. “Ik probeerde verschillende instellingen en technieken totdat ik uiteindelijk een manier vond om stormen duidelijk vast te leggen vanuit een bewegend vliegtuig.”

Een actieve storm steekt snel op boven het hete, vochtige Amazoneregenwoud. Borja vliegt vaak over dit gebied omdat het de kortste route is naar de Atlantische Oceaan en vervolgens naar Europa. (Met dank aan Santiago Borja)

Borja, die meestal tussen de 30.000 en 40.000 voet boven de aarde vliegt, komt vaak donderwolkstormen tegen die variëren in intensiteit.

“Ik zou zeggen dat we het maar zelden is dat we geen stormen tegenkomen,” zei hij. “Bijna elke vlucht is er wat gematigde stormactiviteit in onze omgeving.”

Een storm ontwikkelt zich boven het Ecuadoraanse Amazonegebied wanneer een van de krachtige blikseminslagen plotseling de storm verlaat en een heel bijzonder pad door de lucht volgt voordat hij de grond raakt, weg van de storm. (Met dank aan Santiago Borja)

Als lijnpiloot kan Borja zijn route niet aanpassen, dus maakt hij gebruik van de verschillende mogelijkheden om een goed beeld vast te leggen.

“Als het vliegtuig te dicht bij de storm of het wolkensysteem is, maken de turbulentie en de wolken het onmogelijk,” zei hij. “Ik heb rustige lucht nodig om deze stormen te kunnen vastleggen.”

‘De hemel doorboren’: Een borrelende storm doorboort het wolkenplafond en ontdekt de zon die hij eerder niet kon bereiken. (Met dank aan Santiago Borja)

Velen hebben zich afgevraagd hoe Borja kan vliegen en tegelijkertijd zulke ongelooflijke opnamen kan maken.

Waarop hij antwoordt dat aangezien hij vaak trans-Atlantische routes vliegt, de drie andere piloten met hem om beurten het vliegtuig besturen, zodat hij vier uur rust heeft om te slapen en foto’s te maken.

De piloot kan niet altijd veel fotoapparatuur bij zich dragen, dus gebruikt hij bijna altijd zijn volformaat DSLR met een 28-300 mm lens.

“Voor stormen heb ik niet echt een lange lens nodig, maar dit is mijn lens voor elke gelegenheid,” zei hij.

Zijn meest trotse prestatie was het vastleggen van “Pacific Storm”, een foto die in 2004 boven de Stille Oceaan werd gemaakt. Deze foto werd erkend door National Geographic en wereldwijd veel bekeken door wetenschappers.

“Uiteindelijk leerde ik veel over meteorologie en wetenschap door te praten met allerlei mensen die geïnteresseerd raakten in dit beeld,” zei Borja. Dankzij dit succes kon hij zijn boek “De Stormpiloot” publiceren.

Een sterke cumulonimbuscel flitst over de Stille Oceaan ten zuiden van Panama City terwijl ze eromheen cirkelen aan boord van een Boeing 767 op een hoogte van 37.000 voet. (Met dank aan Santiago Borja)

“Het fotograferen van stormen vergt veel geluk en veel vallen en opstaan”, aldus Borja. Aangezien de cockpit wordt begrensd door glazen ramen van hoge kwaliteit die niet veel schittering produceren, is dit een voordeel voor hem. Andere variabelen, zoals licht, heeft hij echter niet in de hand.

“Hoe meer licht, hoe moeilijker het is om een storm vast te leggen,” zei hij. “Soms met volle maan of intense stadslichten is het landschap fantastisch, maar erg moeilijk om vast te leggen.”

Een razende storm nadert Panama City terwijl Borja en zijn piloot wegvliegen. (Met dank aan Santiago Borja)

De bescheiden stormfotograaf is altijd bereid geweest om meer te leren over zijn vak.

“Ik heb mijn fotografische kennis en vaardigheden enorm ontwikkeld dankzij de mensen die ik tijdens deze reis heb ontmoet,” zei Borja. “Ik heb de kans gehad om met fantastische fotografen te praten, die me een aantal geweldige lessen hebben geleerd.”

Nachtelijke stormen zien er het mooist uit, maar dat betekent niet dat er overdag geen activiteit is. (Met dank aan Santiago Borja)

Hij raadt aanstormende stormfotografen aan om de vaardigheden van het fotograferen goed te leren, maar om die richtlijnen niet als starre regels op te vatten, anders lopen ze het risico hun creativiteit te beperken.

“Mij was geleerd dat je geen lange belichting kunt maken vanuit een bewegend vliegtuig met een handcamera, en toch lukte het me om een strategie te bedenken om het te laten werken,” zei hij.

(Met dank aan Santiago Borja)

Door zijn spectaculaire beelden met de wereld te delen, wil hij mensen laten genieten van de natuur en alles wat deze te bieden heeft.

“We leven steeds meer binnen onze door mensen gemaakte structuren en omgevingen,” zei Borja. “Ik geniet er enorm van om te vliegen en naar onze planeet te kijken vanaf een afstand waarop wij mensen niet waarneembaar zijn.

“Te vaak vergeten we omhoog te kijken en te genieten van de geweldige uitzichten die de natuur ons gratis geeft.”

Afdaling naar Quito in de vroege ochtend met uitzicht op de vulkaan Cotopaxi. (Met dank aan Santiago Borja)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (14 juni 2024): Storm Pilot Photographer Captures Breathtaking Images of the Most Intense of Storms From 40,000 Feet

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.