Saturday, 25 May 2024
Een Israëlische verpleegster ontvangt een vierde dosis van het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin in het Sheba Medical Center in Ramat Gan bij Tel Aviv, op 27 dec. 2021. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

Studie toont aan dat bescherming door 4e dosis COVID-vaccin binnen enkele maanden volledig verdwijnt

Uit een Israëlische studie bleek dat de hoeveelheid antilichamen na een vierde dosis van het Pfizer BioNTech COVID-19-vaccin na ongeveer vier maanden op hetzelfde niveau was als na de derde dosis.

De studie, uitgevoerd onder gezondheidswerkers in het Sheba Medical Center, het grootste ziekenhuis in Israël, stelde vast dat de immunologische bescherming van de 4e dosis “veel kleiner was en volledig was verdwenen 13 weken na de vaccinatie”.

Zij vonden “geen substantiële extra effectiviteit ten opzichte van een derde dosis op 15 tot 26 weken na vaccinatie”.

De auteurs concludeerden dat deze bevindingen suggereren dat de 4e dosis en mogelijke toekomstige boosters “verstandig moeten worden getimed om samen te vallen met ziektegolven of om seizoensgebonden beschikbaar te zijn, vergelijkbaar met het griepvaccin”.

De vervolgstudie met een looptijd van zes maanden werd op 9 november gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

De studie onder leiding van Dr. Michal Canetti en Dr. Gili Regev-Yochay, het hoofd van de eenheid Infectiepreventie en -bestrijding bij Sheba, volgde werknemers die niet ziek werden vóór de studie, vanaf 27 dec. 2021 tot 10 juli 2022, toen de Omicron-virusvariant dominant was in Israël.

De onderzoekers testten de immuunrespons van 6.113 werknemers en voerden een maandelijkse follow-up uit van de antilichaamniveaus in hun bloed. Daarnaast voerden ze een analyse uit van de effectiviteit van het vaccin bij 11.176 werknemers na de 2e, 3e en 4e dosis.

De wekelijkse niveaus van antilichamen gedurende de gehele periode na ontvangst van de 3e en 4e dosis bleken vergelijkbaar en waren volgens de studie hoger dan na ontvangst van de 2e dosis.

De effectiviteit van de vierde dosis tegen infectie begon met slechts 52 procent gedurende de eerste vijf weken na toediening en daalde tot negatief 2 procent na 15 tot 26 weken. Een groeiend aantal studies heeft een negatieve effectiviteit vastgesteld, wat betekent dat de gevaccineerden meer kans hebben om besmet te raken.

Pfizer reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Een van de beperkingen van de studie was dat het cohort alleen bestond uit werknemers in de gezondheidszorg.

‘Evaluatie van toekomstige boostercampagnes’.

In een Israëlische studie die op 7 november in Nature Communications werd gepubliceerd, werd vastgesteld dat de kortstondige immuniteit en het snelle verval van het Pfizer BioNTech COVID-19 vaccin een herevaluatie van toekomstige COVID-19 vaccinatiecampagnes noodzakelijk maken.

De auteurs van die studie zeiden dat “het relatief kleine effect op de overdraagbaarheid van Omnicron … en het snelle afnemen ervan een herevaluatie van toekomstige herhalingscampagnes noodzakelijk maken”.

De auteurs zeiden dat de resultaten erop wijzen dat de vaccins “de noodzaak van boosters alleen kunnen richten op groepen met een hoog risico”, en zij voegden eraan toe dat als het gebrek aan steriliserende immuniteit consistent blijkt te zijn, dit “grote gevolgen kan hebben voor de paraatheid voor een wereldwijde pandemie” en de uitrol van vaccinaties.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 november 2022): Protection From 4th Dose of COVID Vaccine Wanes Completely Within Months: Study

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.