Thursday, 18 Jul 2024
Een verpleegster dient een COVID-19 boostervaccinatie toe bij een COVID-19 vaccinatiekliniek in San Rafael, Californië, op 6 april 2022. (Justin Sullivan/Getty Images)

Studie van Moderna COVID-19 vaccin toont negatieve effectiviteit na enkele maanden

Een verpleegster dient een COVID-19 boostervaccinatie toe bij een COVID-19 vaccinatiekliniek in San Rafael, Californië, op 6 april 2022. (Justin Sullivan/Getty Images)De effectiviteit van Moderna’s COVID-19 vaccin tegen infectie wordt na verloop van tijd negatief, zo blijkt uit een nieuwe studie die werd gefinancierd door de vaccinproducent.

De effectiviteit van drie doses, zijnde een primaire serie en een booster, tegen infectie bleef na 150 dagen boven de 50 procent tegen BA.1, een subvariant van de Omicron-virusvariant, aldus de onderzoekers.

Tegen recentere stammen, waaronder de momenteel dominante BA.5, werd de effectiviteit echter negatief. Tegen BA.2, BA.4 en BA.5 werd de effectiviteit na 150 dagen negatief. Tegen BA.1.12.1 werd de effectiviteit na 91 dagen negatief.

Een negatieve effectiviteit betekent dat een gevaccineerde persoon meer kans heeft om COVID-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, op te lopen dan een niet-gevaccineerde persoon.

Onderzoekers van Moderna en Kaiser Permanente, dat de studie uitvoerde, ontdekten ook dat mensen die drie doses Moderna kregen, meer kans hadden om besmet te raken in vergelijking met mensen die slechts twee doses kregen.

De onderzoekers zeiden dat ze geprobeerd hebben om een mogelijk vertekend beeld te vermijden door maatregelen te nemen zoals het aanpassen voor comorbiditeiten, maar dat er toch enige verwarring kan blijven bestaan.

Zij zeiden dat sommige van de negatieve schattingen van de effectiviteit “te wijten kunnen zijn aan een verschillend risicogedrag bij gevaccineerde en niet-gevaccineerde personen wanneer de bescherming door antilichamen minimaal wordt”.

Hung Fu Tseng, onderzoeker bij Kaiser Permanente Southern California en medeauteur van de studie, weigerde de verklaring te onderbouwen of verder commentaar te geven op de mogelijke negatieve effectiviteit.

“De studie wordt momenteel beoordeeld door een medisch tijdschrift. Ik kan nu geen commentaar geven op uw vragen. Ik kan uw vragen echter wel beantwoorden wanneer het wordt geaccepteerd”, zei Tseng in een e-mail aan The Epoch Times.

De studie werd vóór peer review gepubliceerd op medRxiv, een preprint server. De onderzoekers kwamen tot deze bevindingen na het analyseren van gegevens van Kaiser Permanente Southern California, die gezondheidszorg en verzekeringen aanbiedt aan miljoenen leden.

Medewerkers van Moderna reageerden niet op een verzoek om commentaar.

Hoewel de onderzoekers schatten dat het vaccin bescherming blijft bieden tegen ernstige ziekten, hebben zij de vermoedelijke doeltreffendheid niet ingedeeld volgens de tijd sinds de vaccinatie.

Uit een hele reeks andere studies en analyses is gebleken dat de doeltreffendheid van COVID-19-vaccins na verloop van tijd negatief wordt, waaronder een studie waarin de bescherming voor kinderen van 5 tot 11 jaar negatief werd na 18 of 20 weken, en een analyse van gegevens van een testprogramma van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) waarin staat dat de bescherming na ongeveer zes maanden negatief werd.

Zweedse onderzoekers concludeerden in september dat de effectiviteit binnen enkele maanden negatief werd.

“Enigszins ongeloofwaardig constateerden we zelfs een negatieve effectiviteit tegen Omicron-infectie vanaf week 14, wat erop wijst dat gevaccineerde personen een hoger infectierisico ondervonden dan niet-gevaccineerden,” schreven ze in een voorpublicatie van hun studie. “Dit kan te maken hebben met een vertekening van de verzamelde gegevens aangezien infectie met Omicron nu in veel gebieden bijna alomtegenwoordig is. Meer niet-gevaccineerde individuen waren echter al eerder besmet, terwijl een grotere pool van gevaccineerde individuen pas later vatbaar werd voor hun eerste besmetting door Omicron”.

“Als gevolg daarvan zou een hoger risico onder gevaccineerde personen gedurende een beperkte periode kunnen worden waargenomen.”

De CDC blijft vaccinatie in de VS aanbevelen voor vrijwel elke persoon van 6 maanden of ouder.

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 oktober 2022): Moderna COVID-19 Vaccine Effectiveness Turns Negative Within Months: Study

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 oktober 2022, update 11 oktober 2022): Moderna COVID-19 Vaccine Effectiveness Turns Negative Within Months: Study

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.