Sunday, 23 Jun 2024
(Shutterstock)

Studies onderzoeken de helende kracht van muziek

Het is bewezen dat de juiste soort muziek stress kan verlichten en wetenschappers hebben het gebruikt om de hersenen van een jong meisje te genezen.

Mooie muziek kan een publiek tot tranen toe roeren, terwijl een hoge toon glas kan versplinteren. De trillingen en frequenties waaruit de geluiden bestaan hebben een krachtig effect op de menselijke geest en het menselijk lichaam, zeggen sommige wetenschappers.

Het is bewezen dat de juiste soort muziek stress kan verlichten en wetenschappers hebben het gebruikt om de hersenen van een jong meisje te genezen, Alzheimerpatiënten te helpen, het herstel na een operatie te bevorderen en het IQ van mensen te verhogen. In de oudheid werd muziek gebruikt als vruchtbaarheidsbehandeling en om kwalen in specifieke organen aan te pakken.

Muziek en genezing

“Muziek is een uniek effectief middel voor de behandeling van neurologische stoornissen omdat het bijna elk gebied van de hersenen aanspreekt,” schreven William Forde Thompson, een vooraanstaand professor in de psychologie aan de Macquarie University, en Gottfried Schlaug, universitair hoofddocent neurologie aan de Harvard University, in een artikel dat gepubliceerd werd door Scientific American.

Hun artikel vertelt het verhaal van een 11-jarig meisje, Laurel, dat een beroerte kreeg die resulteerde in permanente hersenbeschadiging. Ze was niet in staat om duidelijk te communiceren, hoewel haar taalbegrip perfect intact was.

Door middel van melodische intonatietherapie werd er een verbinding opgebouwd tussen de gehoor- en spraakgebieden in Laurels rechterhersenhelft. Deze verbinding omzeilde de spraakpaden aan de linkerkant van haar hersenen die zwaar beschadigd waren.

“Aan het einde van de 15 weken durende behandeling kon ze spreken in zinnen van vijf tot acht woorden, soms meer,” schreven Thomspon en Schlaug.

In 2015, het jaar dat hun artikel werd gepubliceerd, waren er acht jaar verstreken sinds Laurels ongeluk. Ze was een inspirerende spreker geworden in de hoop om mensen met een beroerte te motiveren.

Laurels genezing door middel van zang komt steeds vaker voor. Er zijn koren over de hele wereld met leden die een beroerte hebben overleefd en weer communiceren door middel van muziek.

Muziek als medicijn

Muziek is door de geschiedenis heen in veel verschillende culturen gebruikt om de gezondheid te verbeteren.

Thompson en Schlaug noemden een paar voorbeelden, zoals fresco’s in Egypte waarop het gebruik van muziek staat afgebeeld om de vruchtbaarheid van vrouwen te verbeteren.

Eén studie suggereerde dat muziek inderdaad het aantal succesvolle zwangerschappen met vijf procent kan verhogen bij vrouwen die IVF (in vitro fertilisatie) procedures ondergaan.

Video: Oude traditionele pipa muziek ‘Lotus komt tevoorschijn uit het water’

“Sjamanen in de hooggelegen tropische wouden van Peru gebruiken gezang als hun belangrijkste hulpmiddel voor genezing en het Ashanti-volk van Ghana begeleidt genezingsceremonies met trommelen,” schreven de auteurs.

Een onderzoeksartikel over muziek in de Chinese geneeskunde stelt dat muziek gebruikt in therapie effectief is. De traditionele Chinese geneeskunde ging een stap verder door de vijf toonladders; gong (do), shang (re), jue (mi), zhi (sol), yu (la), te koppelen aan elk van de vijf belangrijkste organen; milt, long, lever, hart en nieren, evenals de vijf elementen; hout, vuur, aarde, metaal en water. De auteurs van het artikel, Hui Zhang en Han Lai, noemen dit “vijf fasen muziektherapie”.

De auteurs stelden ook dat de vijf grote organen corresponderen met vijf stemmingen. “Denken komt respectievelijk overeen met de milt (Gong), verdriet/ongerustheid met de longen (Shang), woede met de lever (Jue), vreugde met het hart (Zhi) en angst/schrik met de nieren (Yu),” schreven Zhang en Lai.

Wanneer een kwaal wordt ontdekt in een bepaald deel van het lichaam, kan het luisteren naar muziek van de toonladder die overeenkomt met dat orgaan helpen om de problemen daar te verlichten, aldus de auteurs.

“De muziek van Shang versterkt de samentrekkende en zuiverende effecten van de longen en reguleert het watermetabolisme,” aldus Zhang en Lai.

Medische specialisten van Harvard hebben muziek op de een of andere manier als heilzaam beschouwd, waaronder bij patiënten die herstellen van een operatie, patiënten met de ziekte van Alzheimer of andere kwalen, zoals staat in het artikel (pdf) “Music as Medicine: the impact of healing harmonies”, gepubliceerd in 2015.

Hoewel muziek Alzheimer niet kan genezen, kan het verwarring en angst bij patiënten verlichten, aldus het artikel.

Muziek wordt in bepaalde medische centra ook gebruikt om te helpen bij de voorbereiding op een operatie, de procedure en het herstel.

“We moedigen patiënten aan om voor, tijdens en na de operatie naar muziek te luisteren”, zegt Susanne Cutshall, klinisch verpleegkundige in de Mayo Clinic.

Muziek en leren

De muziek van Mozart zou baby’s slimmer maken, maar is dat ook echt zo?

Harvard deed geen experimenten met baby’s, maar de Universiteit van Californië in Irvine vroeg drie groepen studenten om een IQ-test te doen nadat ze tien minuten naar Mozart, een ontspanningstape of stilte hadden geluisterd.

De groepen die naar Mozart luisterden deden het consequent beter dan de anderen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat deze resultaten tijdelijk waren en dat de marge van “beter” niet erg groot was. Het IQ van degenen die naar Mozart luisterden steeg slechts met acht tot negen punten en het duurde maar 15 minuten. Toen Harvard dit experiment opnieuw uitvoerde, kregen ze een nog marginalere verbetering van twee IQ-punten.

Wat voor soort muziek is het best?

In 1992 begon Dr. Masaru Emoto een serie experimenten met waterkristallen. Water dat werd blootgesteld aan positieve woorden zoals “hoop” en “liefde” vormde mooie, hele waterkristallen, zei hij, terwijl woorden zoals “lelijk” verkleurde, ongevormde massa’s vormden die niet op kristallen leken.

Hij speelde ook muziek af om te zien wat voor effect dat op het water zou hebben. Hij speelde verschillende soorten muziek, variërend van Vivaldi tot “Imagine” van John Lennon en heavy metal. Terwijl klassieke muziek en “Imagine” hele waterkristallen produceerden, creëerde heavy metal een massa trillingen zonder duidelijke volgorde.

Emoto’s methodologie kreeg enige kritiek en zijn experiment werd bekritiseerd omdat het moeilijk te repliceren zou zijn.

Maar als zijn bevindingen waar zijn, is het interessant om te weten dat water ongeveer 60 procent van het menselijk lichaam uitmaakt, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

James O. Young, professor filosofie aan de Universiteit van Victoria, maakte in een onderzoek een vergelijking tussen klassieke en populaire muziek.

Zijn onderzoek keek naar het gebruik van akkoorden, hulpmiddelen voor muzikale expressie, bereik van ritmes, etc., en ontdekte dat klassieke muziek het veel beter deed dan pop, rock of andere moderne genres in het gebruik van deze muzikale componenten.

“Populaire muziek heeft moeite om de precisie van expressiviteit te bereiken die kan leiden tot diepzinnigheid,” schreef hij.

Klassieke muziek daarentegen “kan een fijnkorrelige expressiviteit bereiken die moeilijk te bereiken is in populaire muziek.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 september 2023): Studies Explore the Healing Power of Music

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.