Saturday, 25 May 2024
Een 3D-print van een spike-eiwit van SARS-CoV-2 - het virus dat COVID-19 veroorzaakt - tegenover een 3D-print van een SARS-CoV-2-virusdeeltje. (Met dank aan NIAID/RML)

T-cellen van gewone verkoudheden bieden kruisbescherming tegen een infectie van COVID-19: onderzoek

Een type cellen dat door het lichaam wordt geproduceerd bij het bestrijden van gewone verkoudheidsvirussen biedt mensen kruiselings bescherming tegen infectie met het virus dat COVID-19 veroorzaakt, zo blijkt uit een onderzoek.

T-cellen zijn erkend als een maatregel van bescherming tegen ernstige COVID-19 en eerder onderzoek wees erop dat herstel van gewone verkoudheid een zekere mate van bescherming zou kunnen bieden tegen het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Onderzoekers van het Imperial College in Londen ontdekten in het nieuwe onderzoek dat de aanwezigheid van dergelijke cellen ook infectie door het SARS-CoV-2, dat de ziekte veroorzaakt, kan voorkomen.

De wetenschappers evalueerden 52 contacten van nieuw gediagnosticeerde COVID-19 gevallen om te bepalen wanneer zij voor het eerst waren blootgesteld en stelden vast dat mensen die negatief testten voor COVID-19 hogere kruisreactieve T-cel niveaus hadden. Zij namen ook bloedmonsters van de deelnemers binnen 6 dagen na de blootstelling.

“Blootstelling aan het SARS-CoV-2-virus leidt niet altijd tot infectie en we wilden graag begrijpen waarom. We hebben ontdekt dat hoge niveaus van reeds bestaande T-cellen, aangemaakt door het lichaam bij infectie met andere menselijke coronavirussen zoals de gewone verkoudheid, bescherming kunnen bieden tegen COVID-19 infectie”, zei de hoofdauteur dr. Rhia Kundu van het Imperial’s National Heart & Lung Institute in een verklaring.

Professor Ajit Lalvani, een andere auteur, zei dat het onderzoek het duidelijkste bewijs tot nu toe levert dat T-cellen geïnduceerd door gewone verkoudheid coronavirussen een beschermende rol spelen tegen SARS-CoV-2 infectie, eraan toevoegend dat deze T-cellen bescherming bieden door eiwitten binnen het virus aan te vallen, in plaats van het spike-eiwit op zijn oppervlak.

Deze ontdekking zou wetenschappers kunnen helpen een nieuwe versie van het COVID-19-vaccin te ontwikkelen, aldus de onderzoekers.

“Het spike-eiwit staat onder intense immuniteitsdruk van vaccin-geïnduceerde antilichamen die de evolutie van vaccine escape mutanten stimuleren. De interne eiwitten die het doelwit vormen van de beschermende T-cellen die we geïdentificeerd hebben, muteren daarentegen veel minder. Bijgevolg zijn ze zeer geconserveerd tussen de verschillende SARS-CoV-2 varianten, inclusief omicron”, zei Lalvani. “Nieuwe vaccins die deze geconserveerde interne eiwitten bevatten, zouden daarom een breed beschermende T-celrespons opwekken die bescherming zou moeten bieden tegen huidige en toekomstige SARS-CoV-2-varianten.”

Zij dringen er ook op aan dat mensen een COVID-19-vaccin nemen in plaats van te vertrouwen op de bescherming van kruisreactieve T-cellen.

De momenteel beschikbare vaccins zijn minder doeltreffend gebleken tegen de Omicron-variant van het CCP-virus, ook tegen ernstige ziekte. Hoewel boosters een deel van de verloren bescherming herstellen, wijzen vroege gegevens erop dat de boosters na toediening snel in effectiviteit afnemen tegen infectie. Of boosters langere tijd blijven werken, blijft onbekend.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature en werd gefinancierd door de Health Protection Research Unit van het National Institute for Health Research en de Medical Research Council.

Eén van de nadelen is het kleine aantal deelnemers en het feit dat 88% van hen blank was.

Dr. Simon Clarke, universitair hoofddocent Cellulaire Microbiologie aan de Universiteit van Reading, die niet bij de studie betrokken was, zei dat mensen die verkouden zijn geweest er niet van uit mogen gaan dat zij beschermd zijn tegen SARS-CoV-2 omdat veel verkoudheden niet door coronavirussen worden veroorzaakt en er verder onderzoek naar de zaak nodig is.

“Hoewel dit een relatief klein onderzoek is, draagt het bij aan ons begrip van hoe ons immuunsysteem het virus bestrijdt en laat het zien dat toekomstige vaccins baat kunnen hebben bij het richten op componenten naast het spike-eiwit”, voegde hij eraan toe.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (10 januari 2022): T Cells From Common Colds Cross-Protect Against Infection With COVID-19: Study

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.