Sunday, 16 Jun 2024
Een Chinees militair vliegtuig vliegt over het eiland Pingtan, een van de dichtstbijzijnde punten van het Chinese vasteland ten opzichte van Taiwan, in de provincie Fujian, op 5 augustus 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Taiwan zet vliegtuigen en schepen in na waarneming van 17 Chinese vliegtuigen en 3 schepen

Het leger van Taiwan heeft op 6 januari vliegtuigen en marineschepen ingezet nadat het 17 Chinese militaire vliegtuigen en drie marineschepen rond het eiland had waargenomen, nu de Chinese Communistische Partij (CCP) de druk op het zelf bestuurde eiland heeft opgevoerd.

Het ministerie van Defensie van Taiwan meldde vrijdag rond 6 uur ‘s ochtends (plaatselijke tijd) dat het oorlogsvliegtuigen en marineschepen van de CCP had opgespoord, waarbij vier Chinese vliegtuigen de zuidwestelijke luchtverdedigingsidentificatiezone (ADIZ) van Taiwan waren binnengedrongen.

Het Taiwanese leger reageerde door vliegtuigen, marineschepen, en raketsystemen te land in te zetten om de vliegtuigen en schepen van de CCP in de gaten te houden.

Het ministerie zei dat het op 5 januari om 6 uur ‘s ochtends (plaatselijke tijd) ook 12 Chinese gevechtsvliegtuigen en vier marineschepen rond Taiwan had waargenomen, waarbij vier Chinese vliegtuigen de ADIZ van het eiland binnenvielen.

De CCP beweert dat Taiwan een afgescheiden provincie is die met het Chinese vasteland moet worden verenigd en belooft militair geweld te gebruiken om dit doel te bereiken. Taiwan is een zelfbesturende democratie sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 en is nooit onder controle van de CCP geweest.

De CCP gebruikt haar leger geregeld om Taiwan te intimideren, zoals bleek op eerste kerstdag, toen zij 71 vliegtuigen en zeven schepen op het eiland afstuurde in haar grootste machtsvertoon sinds House Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.) vorig jaar augustus Taiwan bezocht.

AFP meldde dat in 2022 in totaal 1.727 Chinese vliegtuigen de ADIZ van Taiwan zijn binnengevlogen, meer dan 960 in 2021, onder verwijzing naar gegevens van het Taiwanese ministerie van Defensie.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu vertelde The Guardian op 12 december 2022 dat de militaire dreigingen van de CCP tegen Taiwan “ernstiger dan ooit” zijn geworden.

“We zijn er vrij zeker van dat de Chinezen een ander voorwendsel willen gebruiken om hun toekomstige aanvallen op Taiwan te oefenen. Dit is dus een militaire bedreiging tegen Taiwan,” zei Wu.

CCP zwijgt over aanbod van Taiwan

De Taiwanese president Tsai Ing-wen zei op 1 januari dat Taiwan bereid is China te helpen bij de aanpak van de COVID-19-uitbraak, nadat de CCP vorige maand haar zero-COVID-beleid abrupt had herzien. Maar Peking heeft nog niet op haar aanbod gereageerd.

Victor Wang, hoofd van het Central Epidemic Command Center (CECC), zei op donderdag dat Taiwan wacht op het antwoord van Peking over de hulp die het nodig heeft om de COVID-uitbraak aan te pakken, voordat het land hulp aanbiedt.

Het CECC zei dat Taiwan de situatie in China niet kan beoordelen zonder een directe communicatielijn met de CCP, meldde Taiwan News.

Patiënten wachten op de artsen in een koortskliniek van het Dongguan People’s Hospital in Dongguan, provincie Guangdong in China, op 20 december 2022. (VGC/VCG via Getty Images)

De CCP heeft haar draconische zero-COVID-beleid vorige maand abrupt opgegeven, toen het aantal COVID-gevallen sterk toenam en de massaprotesten tegen de strenge beperkingen op het leven in China toenamen. Gedurende de hele maand december meldden de Chinese media dat de gezondheidsdiensten van het land overstelpt werden door de snelle toename van het aantal gevallen.

Volgens uitgelekte notulen van een vergadering van het hoogste gezondheidsorgaan van het land, die door meerdere persbureaus zijn bevestigd, zouden naar schatting 37 miljoen mensen per dag COVID oplopen.

Alex Tan, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Canterbury, zei dat het onduidelijk is of Taiwan China kan helpen bij de bestrijding van de COVID-uitbraak, omdat het eiland een tekort aan geneesmiddelen heeft.

“De Taiwanezen zouden China persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen leveren. Maar ik weet niet zeker of Taiwan op medisch gebied kan helpen, omdat er ook een relatief tekort aan medicijnen is”, zei hij op 2 januari tegen Australische media.

Tan voegde eraan toe dat Peking het aanbod van Taipei waarschijnlijk niet zal aanvaarden en mogelijk voorwaarden zal stellen waaraan Taiwan moeilijk kan voldoen.

“In het verleden hebben we de Volksrepubliek China op die manier zien handelen, waarmee het lijkt alsof ze met Taiwan willen samenwerken, maar ze stellen dan zoveel voorwaarden, die het voor de Taiwanese autoriteiten erg moeilijk maken om het aanbod te aanvaarden, omdat het gepaard gaat met soevereiniteitskwesties en claims over het één-China-beleid”, zei hij.

Lisa Bian en Sean Tseng hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (6 januari 2023): Taiwan Deploys Aircraft and Vessels After Spotting 17 Chinese Planes, 3 Ships

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.