Sunday, 23 Jun 2024
Taiwans minister van defensie Chiu Kuo-cheng komt aan bij het parlement in Taipei, Taiwan, op 10 maart 2022. (Ann Wang/Reuters)

Taiwanese minister van defensie wijst op ‘abnormale’ Chinese militaire activiteiten rond het eiland

Zijn opmerkingen kwamen nadat het Taiwanese ministerie van defensie had gezegd dat het de rakettroepen van de CCP in de provincie Fujian in de gaten houdt.

De Taiwanese minister van defensie, Chiu Kuo-cheng, zei vrijdag dat de recente militaire manoeuvres van China rond het eiland “abnormaal” waren, nadat Peking deze week een recordaantal van 103 gevechtsvliegtuigen richting Taiwan had gestuurd.

In een recente update zei het leger van Taiwan dat het op 21 september 32 Chinese gevechtsvliegtuigen en zeven schepen in de buurt van het eiland had waargenomen, waarbij 24 vliegtuigen de middenlijn van de Straat van Taiwan bereikten.

“De recente bewegingen van onze vijand zijn echt heel abnormaal,” vertelde Chiu aan verslaggevers in het parlement op 22 september.

“Onze eerste analyse is dat ze gezamenlijke oefeningen doen in september, inclusief te land, ter zee, in de lucht en amfibisch,” voegde hij eraan toe.

Zijn opmerkingen volgden op de verklaring van het ministerie van defensie op 21 september dat het de activiteiten van de rakettroepen van de CCP in de buurt van Dacheng Bay in de provincie Fujian in de gaten houdt. Het is ongebruikelijk voor Taiwan om de locatie van Chinese militaire installaties bekend te maken.

Het ministerie houdt ook de grondtroepen van de CCP in het gebied in de gaten en verklaarde dat het de inzet van gevechtsvliegtuigen, schepen en raketsystemen aan land zou coördineren om zo nodig te reageren.

Video: China stuurt recordaantal straaljagers naar Taiwan

Vliegtuigen van het Eastern Theater Command van het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) voeren gezamenlijke gevechtstrainingsoefeningen uit rond Taiwan op 7 aug. 2022. (Li Bingyu/Xinhua via AP)

Het ministerie zei dat het aantal Chinese gevechtsvliegtuigen rond Taiwan een “recent record” bereikte toen de CCP 103 gevechtsvliegtuigen en negen schepen op Taiwan afstuurde binnen een periode van 24 uur op 17 september, waarbij 40 vliegtuigen de middenlijn van de Straat van Taiwan overschreden.

China ontkent het bestaan van middenlijn

Peking werd door Taiwan opgeroepen om te stoppen met zijn “destructieve unilaterale acties” en waarschuwde dat dergelijke acties de spanningen in de Straat van Taiwan sterk kunnen doen toenemen.

China’s Ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde later echter dat “er geen zogenaamde middenlijn in de Straat van Taiwan bestaat”.

Peking heeft de onofficiële lijn, die halverwege de Chinese en de Taiwanese kustlijn loopt, nooit formeel erkend, hoewel het meestal heeft gehandeld in overeenstemming met de druk van de VS om de lijn niet te overschrijden, die tijdens de Koude Oorlog werd vastgesteld in verband met het Wederzijds Verdedigingsverdrag tussen de VS en Taiwan uit 1954.

De CCP beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die met alle middelen moet worden verenigd met het Chinese vasteland, ook al is Taiwan sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 een zelfbesturende democratie die nooit door de CCP is gecontroleerd.

In augustus 2022 organiseerde de CCP oorlogsspelletjes rond het eiland nadat de toenmalige voorzitter van het Amerikaanse Huis Nancy Pelosi (D-Calif.) Taiwan had bezocht. Er werden raketten afgevuurd boven Taiwan en er werden vliegverboden afgekondigd in aangrenzende gebieden.

Peking organiseerde ook een driedaagse militaire oefening nadat de Taiwanese president Tsai Ing-wen in april in Californië een ontmoeting had gehad met de voorzitter van het Amerikaanse Huis Kevin McCarthy (R-Calif.). Op de laatste dag van de oefening stuurden ze 91 gevechtsvliegtuigen en 12 marineschepen richting het eiland.

Het Taiwanese ministerie van defensie zei in zijn jaarverslag dat deze twee grote oefeningen van het Chinese leger gericht waren op een blokkadestrategie tegen Taiwan, waarbij het Volksbevrijdingsleger (PLA) ernaar streefde om “eerst te omsingelen en dan aan te vallen”.

“Gebaseerd op haar operationele scenario’s tegen Taiwan door de jaren heen, heeft het PLA een verscheidenheid aan realistische operationele trainingen en oefeningen uitgevoerd en is het de bedoeling om haar langeafstandsvluchten en -reizen over de eilandenketen te gebruiken om haar potentiële operaties tegen Taiwan en het vermogen om de betrokkenheid van buitenlandse strijdkrachten te voorkomen, te versterken”, staat er.

Ely Ratner, Amerikaans assistent-minister van defensie voor veiligheidskwesties in de Indo-Pacific, vertelde het House Armed Services Committee op 20 september dat China’s blokkade van Taiwan een internationale coalitie zou kunnen mobiliseren tegen de acties van het regime.

“Het zou waarschijnlijk niet lukken,” zei hij. “Het zou een enorm risico op escalatie zijn voor de Volksrepubliek China, die waarschijnlijk zou moeten overwegen of ze bereid is om uiteindelijk commerciële zeeschepen aan te vallen.

Eva Fu heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 september 2023): Taiwan’s Defense Minister Flags ‘Abnormal’ Chinese Military Activities Around Island

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.