Thursday, 20 Jun 2024
Een interview tussen Andrew Ross Sorkin en de president van Taiwan Tsai Ing-wen wordt weergegeven op een scherm tijdens The New York Times Dealbook Summit 2023 op Jazz at Lincoln Center in New York City, op 29 november 2023. (Slaven Vlasic/Getty Images voor The New York Times)

Taiwanese president zegt dat China te veel uitdagingen heeft om een invasie te overwegen

Volgens de Taiwanese president Tsai Ing-wen is het onwaarschijnlijk dat het communistische regime van China een invasie van Taiwan zal overwegen omdat het leiderschap “overweldigd” wordt door de problemen in eigen land.

“Taiwan, een zelf geregeerd eiland dat door de regerende Communistische Partij van China wordt opgeëist als haar grondgebied, heeft te maken met toenemende militaire intimidatie, campagnes in de grijze zone, cyberaanvallen en informatiemanipulatie,” zei Tsai in een interview met de New York Times dat werd uitgezonden tijdens de DealBook Summit op 29 november.

Ondanks de provocaties van China suggereerde ze dat het onwaarschijnlijk is dat de Chinese leider Xi Jinping binnenkort stappen tegen Taiwan zal ondernemen.

“Ik denk dat het Chinese leiderschap op dit moment overweldigd wordt door haar interne uitdagingen”, zei mevr. Tsai. “En mijn gedachte is dat dit voor hen misschien niet het moment is om een grote invasie in Taiwan te overwegen.”

Ze verwees naar de economische en financiële problemen van China en naar de politieke uitdagingen. “Maar de internationale gemeenschap heeft ook luid en duidelijk laten horen dat oorlog geen optie is en dat vrede en stabiliteit in ieders belang is”, voegde Tsai eraan toe.

De hoogste leider van het regime heeft herhaaldelijk gezworen Taiwan onder controle van de Partij te brengen. Op het tweejaarlijkse partijcongres in oktober verklaarde Xi dat het regime nooit zou afzien van geweld om Taiwan te “herenigen”.

Amerikaanse inlichtingendiensten toonden aan dat het communistische regime van China zijn leger had opgedragen tegen 2027 klaar te staan om Taiwan aan te vallen, “hoewel dat niet betekent dat Peking hiertoe opdracht voor zou geven,” zei William Burns, directeur van de Central Intelligence Agency, in februari.

In het eerste jaar van zijn ongeëvenaarde derde termijn verwijderde Xi echter verschillende hoge functionarissen van hun post, waaronder zijn zelfgekozen minister van Buitenlandse Zaken en topcommandanten die toezicht houden op China’s nucleaire arsenaal, waardoor speculaties over mogelijke onrust binnen de hogere rangen van het regime worden aangewakkerd.

De plotselinge herschikkingen in het leiderschap kwamen op hetzelfde moment dat het land vocht tegen deflatie. Ondanks de vele overheidssteun lieten de laatste officiële gegevens slechte groeivooruitzichten zien. De activiteiten in de Chinese verwerkende industrie bleven in november krimpen door een verzwakking van de vraag in binnen- en buitenland, terwijl de dienstensector voor het eerst in 12 maanden kromp, zo blijkt uit gegevens die het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendmaakte.

‘Een verblindend voorbeeld’: Hamas leider zegt dat China de terreurgroep kan imiteren in aanval op Taiwan

President Joe Biden heeft gezegd dat de economische vertraging van China een belemmering kan vormen voor zijn tijdlijn om Taiwan militair in te nemen, waarbij hij opmerkte dat “het regime waarschijnlijk niet dezelfde capaciteit heeft als voorheen.” Maar wetgevers, met name Rep. Mike Gallagher (R-Wis.), suggereerden dat de economische problemen het risico op een invasie kunnen versnellen, omdat Peking zijn volk wil afleiden van hun interne problemen.

Tijdens de reguliere briefing in Peking herhaalde het Chinese ministerie van Defensie het standpunt van het regime over Taiwan toen er gevraagd werd naar de opmerking van mevr. Tsai.

“China zal uiteindelijk en zeker worden herenigd,” vertelde Wu Qian, de woordvoerder van het ministerie, aan verslaggevers.

Amerikaans beleid ten aanzien van Taiwan

Tijdens de ontmoeting met president Biden in San Francisco beschreef Xi eerder deze maand Taiwan als “de grootste en potentieel gevaarlijkste kwestie” in de betrekkingen tussen ‘s werelds twee grootste economieën, aldus een hoge Amerikaanse functionaris.

President Biden heeft bij verschillende gelegenheden gezegd dat Amerikaanse troepen Taiwan zouden verdedigen in het geval van een Chinese invasie. De staf van het Witte Huis legde echter altijd snel uit dat de opmerking van de president geen verandering inluidde in het Amerikaanse beleid ten aanzien van het eiland, dat bekend staat als “strategische ambiguïteit”. Amerikaanse regeringen zijn opzettelijk vaag geweest over de vraag of ze het eiland zouden verdedigen in het geval van een Chinese invasie.

Op de vraag wat ze van het Amerikaanse beleid ten opzichte van Taiwan vindt, gaf Tsai geen direct antwoord. Maar ze benadrukte dat “het volk van Taiwan diep dankbaar blijft, zoals altijd, voor de langdurige en standvastige steun van onze Amerikaanse vrienden.”

Taiwan wil zijn zelfverdedigingscapaciteit versterken. “We zijn ons er terdege van bewust dat je verantwoordelijk bent voor de bescherming van je eigen land,” zei ze.

Mevr. Tsai, die bezig is aan haar tweede en laatste ambtstermijn, zei dat het verdedigen van de democratische en vrije levenswijze van de eilandnatie haar topprioriteit is.

Verkiezingsinterferentie is geen geheim

Taiwan zit midden in de campagne voor de presidents- en parlementsverkiezingen die op 13 januari worden gehouden. De regerende Democratic Progressive Party (DPP) Lai Ching-te, momenteel vicepresident, is volgens opiniepeilingen de koploper om de volgende president van Taiwan te worden.

Mevr. Tsai zei dat het geen geheim is dat China zich probeert te bemoeien met de verkiezingen in Taiwan.

“Maar ik denk dat ze waarschijnlijk niet erg succesvol zijn in hun poging om de verkiezingen hier te beïnvloeden. Vooral omdat dit een democratie is en de mensen weten dat ze zelf het beste kunnen beslissen wie de volgende leider van Taiwan wordt,” zei ze.

“China is natuurlijk geïnteresseerd in het manipuleren van de Taiwanese verkiezingen en probeert op verschillende manieren onze verkiezingen in hun voordeel te beïnvloeden.”

Peking heeft zijn militaire intimidatiecampagne tegen Taipei in de aanloop naar de verkiezingen voortgezet door regelmatig oorlogsvliegtuigen en oorlogsschepen naar het eiland te sturen. Het Taiwanese ministerie van Defensie zei dat het vanaf donderdagochtend J-10 en J-16 gevechtsvliegtuigen en helikopters aan boord had gedetecteerd die opereerden voor de kust van centraal Taiwan en ten zuidwesten van het eiland. Elf van deze vliegtuigen staken de middenlijn van de Straat van Taiwan over, of gebieden in de buurt, waarbij ze samenwerkten met Chinese oorlogsschepen om “gezamenlijke gevechtspatrouilles” uit te voeren, voegde het ministerie eraan toe.

Een vrouw gebruikt haar mobiele telefoon terwijl ze voor een groot scherm loopt waarop een nieuwsuitzending te zien is over China’s militaire oefeningen rond Taiwan, in Peking op 4 augustus 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Afgezien van militaire druk heeft Google de afgelopen zes maanden een enorme toename van cyberaanvallen vanuit China op Taiwan geconstateerd, volgens Kate Morgan, senior engineering manager van het bedrijf.

Het Chinese Taiwan Affairs Office heeft woensdag zijn aanvallen op Lai en zijn running mate Hsiao Bi-khim, voorheen gezant van Taiwan bij de Verenigde Staten, opgevoerd.

“Onafhankelijkheid van Taiwan betekent oorlog. De DPP die deze gevaarlijke dubbele daad van onafhankelijkheid doorzet, zal alleen maar de belangen en het welzijn van landgenoten op het eiland vergiftigen,” vertelde woordvoerder Chen Binhua tijdens een persconferentie.

In een gesprek met verslaggevers in Taipei op donderdag wees Chiu Tai-san, de hoogste beleidsmaker van Taiwan op het gebied van China, de kritiek van Peking van de hand.

“Eerlijk gezegd laten deze opmerkingen zien dat ze niet eens weten wat democratische politiek en verkiezingen zijn,” zei dhr. Chiu, die aan het hoofd staat van de Taiwanese Raad voor Binnenlandse Zaken.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (30 november 2023): Taiwan President Says China Faces Too Many Challenges to Consider Invasion

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.