Tuesday, 05 Mar 2024
Confetti vliegt over het podium en het publiek terwijl de Taiwanese vicepresident en gekozen president van de Democratische Progressieve Partij (DPP) Lai Ching-te (midden L) en zijn running mate Hsiao Bi-khim (midden R) supporters toespreken tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor van de partij in Taipei, Taiwan, op 13 januari 2024. (Annabelle Chih/Getty Images)

Taiwanese regerende partijkandidaat Lai wint presidentschap in terugslag voor Peking

De verkiezing van vicepresident Lai Cheng-te geeft aan dat Taiwan zijn hard-on-China-beleid zal voortzetten in het licht van de toenemende agressie van de CCP.

TAIPEI, Taiwan – De regerende Democratic Progressive Party (DPP) heeft het presidentschap voor nog eens vier jaar in de wacht gesleept, een resultaat dat betekent dat Taiwan en de Verenigde Staten waarschijnlijk nauw zullen blijven samenwerken als partners tegenover de uitdagingen van Peking.

De presidentskandidaat van de DPP, de huidige vicepresident van Taiwan, Lai Ching-te, ook bekend als William Lai, kreeg meer dan 5,5 miljoen stemmen, of ongeveer 40 procent van de stemmen, en versloeg daarmee twee andere kandidaten. Zijn overwinning betekent dat zijn running mate, Hsiao Bi-khim, die in november aftrad als de facto ambassadeur van Taiwan in de Verenigde Staten, de nieuwe vicepresident wordt.

Hou Yu-ih, de huidige burgemeester van New Taipei City en presidentskandidaat van de belangrijkste oppositiepartij Kuomintang Party (KMT), eindigde op de tweede plaats met ongeveer 4,6 miljoen stemmen. Op de derde plaats met ongeveer 3,6 miljoen stemmen staat Ko Wen-je, voormalig burgemeester van Taipei en presidentskandidaat van de Taiwan People’s Party (TPP), een relatief nieuwe partij die in 2019 is opgericht.

In zijn overwinningstoespraak zei de heer Lai: “Taiwan heeft een overwinning behaald voor de gemeenschap van democratieën.”

De Taiwanese vicepresident Lai Ching-te, ook bekend als William Lai viert zijn overwinning in Taipei, Taiwan op 13 januari 2024. (AP Foto/Louise Delmotte)

“We vertellen de internationale gemeenschap dat we tussen democratie en autoritarisme aan de kant van de democratie zullen staan, de Republiek van China, Taiwan zal zij aan zij blijven lopen met democratieën over de hele wereld,” zei Lai, verwijzend naar de officiële naam van Taiwan.

“Door onze acties heeft het Taiwanese volk met succes weerstand geboden aan pogingen van externe krachten om deze verkiezingen te beïnvloeden,” voegde hij eraan toe, een verhulde opmerking over de pogingen van China om zich te mengen in de verkiezingen in Taiwan. “We vertrouwen erop dat alleen het volk van Taiwan het recht heeft om zijn eigen president te kiezen.”

De heer Lai benadrukte dat hij de huidige status quo aan de overkant van de Straat van Taiwan zal handhaven. “Zolang er sprake is van waardigheid en gelijkheid tussen de twee kanten van de straat, is Taiwan zeer bereid om de dialoog met China aan te gaan”, voegde hij eraan toe.

De gekozen president prees ook president Tsai Ing-wen, de huidige voorzitter van de DPP, door te zeggen dat haar buitenlands beleid en nationale defensiebeleid “erkenning heeft gekregen van de internationale gemeenschap.”

“President Tsai heeft de afgelopen acht jaar vele malen haar goede wil [aan China] getoond. China heeft echter niet de reactie gegeven die er had moeten zijn,” zei Lai. Mevrouw Tsai is sinds 2016 president en won twee termijnen van vier jaar.

Video: China zweert het onafhankelijkheidsstreven van Taiwan de ‘kop in te drukken’

“We hopen dat China in de toekomst de nieuwe situatie zal erkennen en zal begrijpen dat alleen vrede beide zijden van de zeestraat ten goede komt”, voegde hij eraan toe. “Bovendien zijn vrede en stabiliteit in de wereld afhankelijk van de vrede en stabiliteit van de Straat van Taiwan. Daarom hopen we dat China de situatie zal begrijpen omdat China ook een verantwoordelijkheid heeft.”

De inauguratie van de heer Lai en mevrouw Hsaio is gepland voor 20 mei.

De verkiezingen vonden plaats tegen de achtergrond van de toenemende agressie en vijandigheid van China tegen Taiwan, een zelfgeregeerd eiland dat de Chinese Communistische Partij (CCP) wil overnemen. Ondertussen geniet Taiwan de steun van beide partijen in het Congres voor het behoud van zijn democratie en manier van leven.

China, dat de afgelopen jaren militaire vliegtuigen en schepen naar gebieden in de buurt van Taiwan heeft gestuurd, zette zijn agressie op de verkiezingsdag voort. Het Taiwanese ministerie van Defensie meldde zaterdag dat het acht Chinese militaire vliegtuigen en zes militaire schepen in de buurt van het eiland had waargenomen in de 24 uur voor 6 uur ‘s ochtends op zaterdag.

De overwinning van Lai is waarschijnlijk een schok voor het Chinese regime, dat traditioneel de voorkeur geeft aan KMT-kandidaten. Vergeleken met de DPP ziet de KMT Peking als minder bedreigend voor de nationale veiligheid van Taiwan.

Chen Binhua, een woordvoerder van het Taiwan Affairs Office van de Staatsraad van China, zei in een verklaring dat de verkiezingsuitslag in Peking geen verandering zal brengen in China’s vastberadenheid om zich met Taiwan te herenigen en dat Peking “zo vastbesloten is als een rots.”

Taiwanese kiezers gingen zaterdag ook naar de stembus om wetgevers te kiezen voor het Taiwanese parlement. Geen enkele partij heeft een meerderheid behaald, wat betekent dat de DPP haar wetgevende meerderheid onder de regering Tsai heeft verloren.

De heer Lai heeft voor de verkiezingen aangegeven dat hij het beleid van mevrouw Tsai op het gebied van buitenlandse zaken, nationale defensie en trans-Atlantische betrekkingen zal voortzetten.

Aanhangers van presidentskandidaat Lai Ching-te van de Democratische Progressieve Partij vieren de verkiezingsuitslag in Taipei, Taiwan op 13 januari 2024. (Melina Chan/De Epoch Times)

‘Winst voor democratie’

Buiten het hoofdkwartier van de DPP in Taipei vertelden veel aanhangers van Lai aan The Epoch Times dat zijn overwinning ontzettend veel betekent voor de democratie op het eiland.

“Het is een grote overwinning voor vrijheid en democratie. Het betekent niet alleen veel voor Taiwan, maar ook voor Azië en de rest van de wereld. Het is een weerlegging van de invloed en de militaire dreiging van de CCP,” zei Zhou Fenguo, uitvoerend directeur van de in de VS gevestigde belangenorganisatie Humanitarian China.

Hij voegde eraan toe: “Ik ben erg blij dat de Taiwanese bevolking opnieuw heeft bewezen dat ze haar eigen regering op een heel vreedzame manier kan kiezen.

De heer Zhou prees Taiwan en zei dat het eiland “een baken is voor vrijheid en democratie in Azië.”

“Het is ook een eerste verdedigingslinie tegen de invloed van [de] CCP, wat de existentiële dreiging is waarmee Amerika nu wordt geconfronteerd,” voegde Zhou eraan toe.

Liao Yih-ming, vicepresident klantentoepassing bij een halfgeleiderbedrijf, zei dat de overwinning van Lai betekent dat Taiwan zijn democratie kan voortzetten.

“Het Chinese vasteland is een bedreiging … En de andere partijen willen Taiwan altijd met hen verenigen,” zei Liao.

Liao sprak de hoop uit dat China en het democratische Taiwan op een dag goede buren kunnen zijn, net als de Verenigde Staten en Canada.

“Wij zeggen nee tegen de CCP en Xi Jinping”, zei de Taiwanese advocaat Alex Tsai. “Het is een overwinning voor de democratie.”

Impact

Verschillende Taiwanese experts spraken voor de verkiezingen met het programma “Crossroads” van EpochTV en gaven hun analyse van de verschillende verkiezingsuitslagen.

Dr. Lai I-chung, voorzitter van de in Taiwan gevestigde denktank Prospect Foundation, zei dat als de heer Lai de nieuwe president zou worden, dit een signaal zou zijn aan de wereld, inclusief China, dat Taiwan “zeer sterk” zal blijven staan tegenover zijn partners.

“Taiwan zal de democratie, de mensenrechten, de vrijheid en de op regels gebaseerde internationale orde blijven verdedigen”, aldus de voorzitter van de denktank.

De heer Lai waarschuwde dat als hij niet zou winnen Taiwan een maas in de wet zou worden, waardoor China technologieën en goederen zou kunnen verkrijgen die onder Amerikaanse sancties vallen.

Puma Shen, een van de kandidaten voor de DPP als wetgever-at-large en directeur van de Graduate School of Criminology aan de National Taipei University van Taiwan, zei dat een overwinning van Lai zou betekenen dat Taiwan blijft samenwerken met zijn vrienden en bondgenoten, om zo China af te schrikken.

Shen benadrukte dat Taiwan het risico van een CCP-invasie zou blijven lopen. Hij legde uit dat CCP-hoofd Xi Jinping misleid zou kunnen worden door zijn eigen militaire functionarissen, die ten onrechte geloven dat China verzekerd zou zijn van een overwinning als het Taiwan zou aanvallen.

Met andere woorden, Shen zei dat de verkiezingsuitslag van zaterdag niet de belangrijkste kwestie zou zijn met betrekking tot een mogelijke invasie; waar het om zou gaan is wat er binnen China gebeurt, zei hij.

In februari vorig jaar zei CIA-directeur William Burns dat de Verenigde Staten er “op basis van inlichtingen” zeker van waren dat de heer Xi zijn leger de opdracht had gegeven om in 2027 klaar te staan om Taiwan binnen te vallen.

Ondersteuning VS

Eerder deze week bevestigde de regering Biden haar plannen om na de verkiezingen een onofficiële delegatie naar Taiwan te sturen om zowel de gekozen president als andere kandidaten te ontmoeten. Volgens Kathleen Waters, plaatsvervangend woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad (NSC), zal de delegatie bestaan uit voormalige hoge ambtenaren.

Op vrijdag kondigde Senator Dan Sullivan (R-Alaska) op X, voorheen bekend als Twitter, aan dat de Senaat een dag eerder unaniem een tweepartijdige resolutie had aangenomen om “de gestage, onwrikbare inzet en vastberadenheid van Amerika ter ondersteuning van de democratie in Taiwan” te tonen.

Volgens de tekst van de resolutie wil de Senaat “een sterk partnerschap voortzetten op diplomatiek, informatie-, economisch en cultureel gebied, ongeacht de uitslag van de Taiwanese verkiezingen van 2024.”

De oplossing werd geleid door de heer Sullivan en Sen. Tim Kaine (D-Va.). Andere mede-indieners waren Sens. Tim Scott (R-S.C.), Kevin Cramer (R-N.D.), Chris Coons (D-Del.) en Chris Van Hollen (D-Md.).

“Tussen de verkiezingen op 13 januari en de inauguratie in mei moeten de Verenigde Staten een gestage, onwrikbare inzet en vastberadenheid tonen om de democratie in Taiwan te steunen en – wat heel belangrijk is – we moeten nu de afschrikking tussen China en Taiwan versterken,” zei Sullivan in een verklaring.

“Elke Taiwanese verkiezing vormt een bedreiging voor het centrale uitgangspunt van de Chinese Communistische Partij – dat een eeuwig heersende dictator weet wat het beste is voor 1,4 miljard mensen,” voegde Sullivan eraan toe. “Miljoenen Chinezen op het vasteland zullen naar de komende verkiezingen in Taiwan kijken en zich afvragen: ‘Waarom kunnen wij dat niet? Dit is een enorme kwetsbaarheid voor Xi Jinping.”

Reps. Gerry Connolly (D-Va.), Mario Diaz-Balart (R-Fla.), Ami Bera (D-Calif.) en Andy Barr (R-Ky.), co-voorzitters van de Congressional Taiwan Caucus, introduceerden op 10 januari een soortgelijke resolutie in het Huis.

“Het is nu meer dan ooit noodzakelijk dat de Verenigde Staten volledig solidair zijn met Taiwan en zijn toewijding aan de democratie,” zei de heer Connolly woensdag in een verklaring.

De heer Connolly voegde daaraan toe: “Tegenover de niet aflatende dreigementen en intimidaties van de Volksrepubliek China onderstreept het leiderschap van Taiwan als wereldleider op het gebied van volksgezondheid, geavanceerde fabricage en democratisch bestuur het belang van de bescherming van democratische instellingen en de afwijzing van autoritarisme in binnen- en buitenland.”

De heer Díaz-Balart vertelde The Epoch Times voor de verkiezingen dat de steun voor Taiwan “absoluut tweeledig” was in het Congres.

“Ik denk niet dat er in het Congres verwarring bestaat over de aard van de Communistische Partij in China,” zei Díaz-Balart. “Ik zou zeggen dat het een agressieve, kwaadaardige dictatuur is die haar eigen mensen vermoordt, die haar buren bedreigt en die probeert haar invloed te verspreiden met alle mogelijke middelen.”

Joshua Philipp heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 januari 2024): Taiwan’s Ruling Party Candidate Lai Wins Presidency in Setback for Beijing

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.