Sunday, 19 May 2024
Beoefenaars van Falun Gong nemen deel aan een bijeenkomst ter gelegenheid van de 24e verjaardag van de vervolging van de spirituele discipline door het Chinese regime in Washington op 20 juli 2023. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Taiwanese zakenman die in China werd vastgehouden, zegt dat hij getuige was van vervolging van Falun Gong

De Taiwanese zakenman Lee Meng-chu was met eigen ogen getuige van de voortdurende vervolging van Chinese burgers en religieuze groeperingen—in het bijzonder de onderdrukking van Falun Gong beoefenaars—in een Chinese gevangenis.

De Chinese autoriteiten hielden de heer Lee vast tijdens een zakenreis naar China in 2019. Hij keerde in september van dit jaar terug naar Taiwan nadat hij 22 maanden gevangen had gezeten op beschuldiging van vermeende spionageactiviteiten. Hij kreeg ook een verbod om China voor twee jaar te verlaten en een “aanvullende straf” van “ontzegging van politieke rechten”, wat betekent dat hij niet mocht stemmen of deelnemen aan verkiezingen.

Tijdens zijn twee jaar durende “aanvullende straf” bezocht Lee meer dan 100 Chinese steden en leerde hij over de wreedheden in gevangenissen, met name de mishandelingen van Falun Gong beoefnaars.

“Ik veroordeel de schendingen van de vrijheid van godsdienst door het communistische regime”, zei hij op 26 oktober tegen de Chinese editie van The Epoch Times.

De arrestatie

De heer Lee werd gearresteerd tijdens de grootschalige “anti-uitleverings” protesten in Hong Kong die uitbraken in juni 2019, waarbij tienduizenden mensen werden gearresteerd.

In februari 2019 stelde de regering van Hongkong de “Amendment Bill to the Fugitive Offenders Ordinance” voor, waardoor verdachten van misdrijven in Hongkong kunnen worden uitgeleverd aan het vasteland voor berechting. Critici voerden aan dat, gezien de minachting van het Chinese regime voor de rechtsstaat, de voorstellen Peking in staat zouden stellen om straffeloos zijn critici in Hongkong uit te leveren.

In oktober 2020 beweerde de Chinese staatszender CCTV dat de heer Lee een vermeende spion was die door de Chinese nationale veiligheid was ontmaskerd, waarbij hij in verband werd gebracht met “honderden spionagezaken waarbij Taiwanese spionnen betrokken waren.” Hij werd ervan beschuldigd deel uit te maken van de “Taiwanese onafhankelijkheidsstrijdkrachten” die betrokken waren bij spionage en inmenging in Hongkongse aangelegenheden.

De autoriteiten dwongen Lee om zijn “misdaden” te “bekennen” en zijn excuses aan te bieden aan het “moederland” via de staatsmedia.

Reflecterend op de vervolging die hij onderging onder het Chinese regime, zei hij: “De Chinese Communistische Partij [CCP] bleek anders te zijn dan ik aanvankelijk geloofde.”

Lee Meng-chu in een interview met de Chinese editie van The Epoch Times in Taipei op 26 oktober 2023. (Dennis Lee/De Epoch Times)

Zoals veel Taiwanese ondernemers geloofde hij dat het vermijden van politieke discussies in China zijn veiligheid zou garanderen. “De CCP is echter irrationeler dan je zou denken,” zei hij.

De vervolging

De heer Lee werd vastgehouden in de Zhaoqing gevangenis in het zuiden van de provincie Guangdong. Er waren 20 aparte afdelingen in de gevangenis, elk met enkele honderden gevangenen. Minstens vijf Falun Gong beoefenaars bevonden zich in de afdeling die hij toegewezen kreeg.

Hij merkte op dat Falun Gong beoefenaars een specifiek doelwit waren en onmenselijk werden behandeld, waarbij de gevangenisautoriteiten elke gelegenheid aangrijpen om hen straffen op te leggen.

“Ze werden opgesloten enkel en alleen omdat ze Falun Gong beoefenden. Zo behandelt de CCP hen specifiek,” zei hij.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een spirituele discipline die bestaat uit meditatieve oefeningen en morele lessen gebaseerd op drie kernprincipes: waarachtigheid, mededogen en tolerantie. De beoefening won aan populariteit in China tijdens de jaren 1990, met 70 tot 100 miljoen volgelingen tegen het einde van het decennium, volgens officiële schattingen uit die tijd.

Het atheïstische communistische regime startte op 20 juli 1999 een grootscheepse campagne om Falun Gong uit te roeien, omdat ze het groeiende aantal aanhangers als een bedreiging zag voor haar autoritaire controle. Sindsdien zijn er miljoenen mensen opgesloten in gevangenissen, werkkampen en andere faciliteiten. Volgens het Falun Dafa Information Center zijn er honderdduizenden gemarteld tijdens hun gevangenschap.

Gedwongen orgaanoogst

De heer Lee wees op een ongewoon fenomeen in Chinese gevangenissen. “Gevangenen zonder identificeerbare naam, familie of achtergrond hebben de neiging om te verdwijnen,” vertelde hij.

Een medegevangene vertelde hem dat in een gevangenis in het noordoosten van China ongeveer een derde van de nieuwe gevangenen binnen vier maanden verdween.

“Dit leidde tot discussies onder de gevangenen, waarbij velen speculeerden dat deze mensen waarschijnlijk werden onderworpen aan het levend oogsten van organen,” aldus dhr. Lee.

In de twee jaar van het reisverbod bezocht hij 105 steden in heel China. In het noordoosten van China kwam hij talloze verhalen tegen over de vervolging van Falun Gong beoefenaars.

Tijdens het bezoek van de heer Lee aan de stad Changchun—waar de oprichter van Falun Gong, Li Hongzhi, in 1992 de beoefening voor het eerst aan het publiek introduceerde—deelde een plaatselijke vriend een verontrustend verhaal. De heer Zhao (pseudoniem) vertelde de heer Lee dat nadat de CCP Falun Gong begon te vervolgen, talloze lokale beoefenaars, waaronder enkele klasgenoten van zijn basisschool en middelbare school, evenals hele families op onverklaarbare wijze verdwenen.

Zhao zei dat een van zijn klasgenoten ontdekte dat haar familieleden vermist waren en vermoedde dat de CCP erbij betrokken was. In een poging om antwoorden te krijgen, gingen andere familieleden naar de autoriteiten, maar werden door de CCP vastgehouden.

“Plaatselijke bewoners zeiden dat het al 20 jaar geleden is en dat er nog steeds geen nieuws is over al die vermiste personen,” zei Lee.

Ondanks de zeldzaamheid van vrijwillige orgaandonatie in China, heeft de orgaantransplantatie-industrie een opmerkelijke groei doorgemaakt sinds het begin van de jaren 2000.

De internationale mensenrechtenadvocaat David Matas zei dat het grootschalig doden voor het oogsten van organen begon in het begin van de jaren 2000, een paar jaar nadat de vervolging van Falun Gong begon.

“Het bewijs is in de loop van de decennia aanzienlijk toegenomen,” zei de heer Matas op 23 augustus tegen leden van het Letse parlement, zoals The Epoch Times eerder meldde.

‘Communisten kunnen afwijkende meningen niet tolereren’

Ondanks Pekings uitgebreide campagne om Falun Gong zwart te maken, is een aanzienlijk aantal Chinese burgers, waaronder jongeren, zich bewust geworden van het bedrog en de wreedheid van de CCP, zei Lee. Hij benadrukte dat “Chinese mensen het ook verdienen om zinvolle religieuze overtuigingen te hebben.”

Lee gelooft dat het Chinese regime extreme maatregelen neemt om religieuze overtuigingen te onderdrukken omdat de CCP in de kern atheïstisch is.

Hij zei ook dat de Taiwanezen er niet vanuit moeten gaan dat ze een dialoog kunnen aangaan met de CCP over de grondrechten die hun grondwet verleent, zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en het recht van vergadering.

“Communisten kunnen afwijkende stemmen in de samenleving niet tolereren.”

Yuan-chang Chang heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 november 2023): Taiwan Businessman Who Was Detained in China Says He Witnessed Persecution of Falun Gong

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.