Wednesday, 12 Jun 2024
Zet prioriteiten op je takenlijst om te voorkomen dat je overweldigd wordt door de vele taken in het leven. (Fei Ming)

Taken organiseren en prioriteiten stellen

Tijdens een recente daguitstap met mijn kinderen en kleinkinderen vroeg ik mijn oudste zoon wat hem deze dagen zoal bezig hield. “De herfst,” zei hij. “De zomer is voorbij en de school begint weer.”

Voor velen van ons betekent de komst van de herfst niet veel meer dan een verandering van seizoen. De temperatuur daalt, de dagen worden korter en de bladeren veranderen van kleur. De truien worden uit de kast gehaald en het is op zich geen probleem.

Voor anderen heeft de herfst echter een andere betekenis. Scholen openen hun deuren weer, en leraren en studenten gaan terug naar de klas. Sommige studenten haasten zich met het in orde maken van hun overstap naar de universiteit. Ouders brengen hun kinderen naar school, naar voetbal en naar ballet en helpen hun kind dat in de vijfde klas zit ‘s avonds met de wiskundelessen,  of ze lezen de zoveelste e-mail van de directeur over wijzigingen van de uurroosters.

“Summertime, and the livin’ is easy,” zo klinkt een oud bekend liedje, maar de komst van september betekent dat de vakantie onherroepelijk voorbij is. De tijd is gekomen voor heel wat mensen, jong en oud, om zich terug vast te bijten in een strengere routine.

Of je nu leraar, ouder of student bent, hier zijn enkele tips die ik heb verzameld en die deze overgang hopelijk gemakkelijker zullen maken.

Stel prioriteiten: Mijn zoon en zijn vrouw hebben zeven kinderen, waarvan zes geadopteerd. Met uitzondering van één dochter die naar een openbare school gaat, voeden zij hun kinderen op door een mix van thuisonderwijs en verschillende samenwerkingsverbanden. “Dit jaar”, zei mijn schoondochter, “maak ik van onderwijs mijn topprioriteit. Ik zal ook nog steeds de andere dingen doen zoals het huishouden, koken, de kinderen naar hun medische afspraken brengen, enzovoort, maar hun onderwijs komt op de eerste plaats”.

Versla de deadlines: Moet een opstel donderdag klaar zijn? Wacht niet tot woensdagavond om te beginnen. Heeft je kind in de vierde klas maandag een toets over vermenigvuldiging? Gebruik de week ervoor om de tafels van vermenigvuldiging meerdere keren per dag met hem te herhalen.

Maak je niet druk om de kleine dingen: Dat is de titel van een boek van Richard Carlson, en er is een goede reden waarom het al 25 jaar lang herdrukt wordt en populair blijft. Zorg dat je deze woorden niet vergeet. Zo verminder je de stress en krijg je meer gemoedsrust. In de terug-naar-school drukte is het gemakkelijk om kleine foutjes en verplichtingen, zoals mijn dochter is haar lunch vergeten, mijn zoon is zijn leesboek kwijt, ik moet Carlo na school naar de tandarts brengen, maar ik moet ook Daniel om 4 uur ophalen bij de kinderopvang, te laten ontaarden in demotivatie en ontmoediging.

De meeste problemen in het leven zijn kleine problemen: Zorg dat je dit beseft, ruim ze van de baan en ga door.

Neem regelmatig pauzes: Het rustige tempo van de zomer mag dan wel voorbij zijn, je hebt nog steeds tijd nodig om even op adem te komen en je batterijen op te laden. Als je een paar minuten vóór het einde van de voetbaltraining van je kind aankomt, leg dan je telefoon opzij, sluit je ogen en doe een kort dutje of mediteer over de mooie dingen in je leven.

Blijf een langeafstandsloper: Soms lijkt de race op een korte sprint, maar dat is meestal een illusie. Leef in het moment, maar vergeet nooit dat de echte finish niet ligt in het uitgeput in bed ploffen aan het eind van de dag. Het gaat om wat je bereikt in de loop van weken, maanden en jaren.

“Blijf kalm en ga door” is tegenwoordig een cliché geworden.

Maar het is nog steeds waar.

Gepubliceerd door The Epoch Times (09 september 2022): Organizing and Prioritizing Tasks

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.