Sunday, 23 Jun 2024
Mensenrechtenadvocaat David Matas spreekt op een evenement ter gelegenheid van de 24e verjaardag van de voortdurende vervolging van Falun Gong door het Chinese regime, in Londen op 15 juli 2023. (Yanning Qi/De Epoch Times)

Te trage vooruitgang bij het stoppen van gedwongen orgaanoogst

Mensenrechtenadvocaat David Matas is teruggekeerd naar Australië en dringt opnieuw aan op krachtigere acties om een einde te maken aan de systematische orgaanoogst.

David Matas, internationaal mensenrechtenadvocaat, geeft aan dat de progressie om een einde te maken aan gedwongen orgaanoogst door de Chinese Communistische Partij (CCP) “erg traag” verloopt.

De heer Matas is betrokken geweest bij de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, de onderdrukking in de Sovjet-Unie en dictaturen in Latijns-Amerika.

Hij zei echter dat de vooruitgang die de vrije wereld boekt bij het uitbannen van de systematische orgaanoogst door het Chinese regime traag verloopt.

“Ik werk al sinds 2006 aan dit dossier. Dat is 18 jaar,” vertelde hij de Epoch Times op 4 juni tijdens zijn bezoek aan het Australische parlement. “Dat gaat langzaam.”

In juli 2006 publiceerden Matas en David Kilgour, een voormalig Canadees staatssecretaris en mensenrechtenadvocaat, hun verslag waarin ze concludeerden dat het door de staat goedgekeurd oogsten van organen in China plaatsvindt.

De belangrijkste bron van organen bleken beoefenaars te zijn van Falun Gong (ook Falun Dafa genoemd), een spirituele praktijk uit de boeddhistische traditie die haar volgelingen leert te leven volgens de principes: waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid, en die sinds 1999 vervolgd wordt door de CCP.

CCP ziet Falun Gong als ”politieke vijand”

Falun Gong was in de jaren negentig wijdverbreid populair en werd zelfs geprezen door Chinese functionarissen, totdat in 1999 toenmalig CCP-leider Jiang Zemin eenzijdig een gewelddadige campagne lanceerde.

De populariteit van de praktijk en de nadruk op morele waarden, die verwijzen naar de Chinese boeddhistische en taoïstische cultuur van vóór het communistische regime, werden gezien als een bedreiging voor de atheïstische ideologie.

Als gevolg van de onderdrukking zijn de afgelopen 25 jaar duizenden volgelingen naar gevangenissen, detentiecentra, psychiatrische inrichtingen en hersenspoelklassen gestuurd, waar ze fysieke en mentale martelingen ondergingen, zoals slaaponthouding, slagen, dwangvoeding en seksueel misbruik.

“De massamoord op gewetensgevangenen voor hun organen dient een dubbel doel voor de [Chinese Communistische] Partij,” zei de heer Matas.

“De moorden elimineren wat de partij ziet als haar politieke vijanden.”

Australië loopt achter op andere landen, maar kan een voorbeeld stellen.

Matas zei dat er vooruitgang was geboekt in het aanpakken van het oogsten van organen, maar dat het uiteindelijke doel, het stoppen ervan, nog niet was bereikt.

“Sinds die tijd zijn er veranderingen geweest en zijn er een aantal landen die wetgeving hebben aangenomen of die medeplichtigheid aan transplantatiemisbruik in het buitenland hebben tegengegaan,” zei hij. “Maar Australië heeft dat niet gedaan.”

De advocaat besprak het stop-start-karakter van de actie tegen de orgaanoogst in China.

“Er kwam een verslag van de Mensenrechtencommissie in 2018, gevolgd door een reactie van de regering waarin aanbevelingen voor wetgeving werden geaccepteerd,” zei hij.

“Er is een vijfjarig actieplan tegen mensenhandel.
Ze hebben bevindingen gedaan die uitkwamen in maart 2023 en ze zijn nu bezig met overleg,” voegde de heer Matas eraan toe.

“Er is een wetsvoorstel van de Senaat over het verzamelen van gegevens via douaneaangiften, en de Senaatscommissie herhaalde haar steun voor de wetgeving van 2018.”

Hoewel Australië een klein land is met een kleinere invloed in vergelijking met de Verenigde Staten en Canada, benadrukte de mensenrechtenadvocaat dat elk land een voorbeeld kan stellen door middel van wetgeving en een verenigd front kan vormen bij het aanpakken van deze kwesties.

“Ik denk dat Australië niet de wereldwijde invloed heeft die de Verenigde Staten heeft, maar ze kunnen wel een voorbeeld stellen. Hoe eensgezinder ze zijn over deze kwestie, hoe effectiever het zal zijn,” zei de heer Matas.

“Volgens mij is dit iets dat een constante inspanning vereist.”

Liberale senator sluit zich aan bij oproep voor vrijheid

Als reactie op de vervolging van Falun Gong-beoefenaars heeft ook de Liberale Senator Paul Scarr er bij de Australische regering op aangedrongen om in te grijpen.

Hij zei dat veel Australiërs hem hadden aangesproken over hun vervolgde familieleden.

“Gezien deze verklaringen, denk ik dat ik een morele verplichting had om vandaag naar buiten te komen,” vertelde de heer Scarr aan de Epoch Times.

“De essentie ervan is: als iemand vervolgd wordt om geen andere reden dan zijn religieuze overtuiging, gewetenskwesties, dan geloof ik dat vrijheidslievende mensen over de hele wereld een morele verplichting hebben om op te staan.”

“Als er meer stemmen zijn die zich uitspreken, zal er sneller een einde komen aan de vervolging.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 juni 2024): Progress on Ending Forced Organ Harvesting ‘Too Slow’: Matas

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.