Saturday, 25 May 2024
De Iraanse president Ebrahim Raisi (R) en de Chinese leider Xi Jinping poseren voor een foto aan de zijlijn van een bijeenkomst op de top van de Shanghai Cooperation Organization in Samarkand, Oezbekistan, op 16 september 2022. (Shen Hong/Xinhua via AP)

Teheran zoekt veiligheid in Peking uit angst voor een ‘algemene uitbarsting’ in het Midden-Oosten

Terwijl Iran harde taal spreekt tegen Israël, belooft China steun aan Teheran.

In een ontmoeting met de nummer twee functionaris van Iran vorige week herhaalde de Chinese premier de steun van Peking voor de natie in het Midden-Oosten.

De Chinese premier Li Qiang ontmoette de Iraanse eerste vice-president Mohammad Mokhber op een bijeenkomst van de lidstaten van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, op 26 oktober.

De heer Li zei dat China Iran zal steunen bij het veiligstellen van zijn “staatssoevereiniteit, territoriale integriteit en nationale waardigheid, en zich resoluut zal verzetten tegen elke inmenging van buitenaf in de interne aangelegenheden van Iran,” aldus een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, gepubliceerd op de websites van verschillende Chinese ambassades.

De verklaring, met zorgvuldig gekozen woorden die specifiek verwijzen naar Irans eigen zorgen, komt op een moment dat de regio onder de dreiging staat van een groeiende oorlog, als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas die werd ontketend door de brute aanval van de terreurgroep Hamas op 7 oktober.

Deskundigen vertelden The Epoch Times dat de verklaring van Peking aangeeft dat Teheran op zoek is naar het verdedigingsschild van Peking.

“Het is waarschijnlijk dat Iran Chinese veiligheidsgaranties zoekt voor het geval Teheran door zijn rol in de ondersteuning van de Hamas terreurgroep in de problemen komt. In die context is deze publieke Chinese steunbetuiging belangrijk en betekenisvol,” vertelde Ahmed Quraishi, een in Dubai gevestigde journalist die al meer dan twintig jaar verslag doet van het Midden-Oosten, in een schriftelijk bericht aan The Epoch Times.

Iran waarschuwt voor ‘vergaande gevolgen’

Slechts een week na de aanval van 7 oktober, terwijl het Israëlische offensief tegen Hamas voortduurde, en terwijl de Verenigde Staten Iran en het door Libanon gesteunde Hezbollah—een Iraanse proxy—probeerden af te schrikken om zich bij de oorlog aan te sluiten, waarschuwde Teheran Israël via de Verenigde Naties dat het van plan is om tussenbeide te komen als de Israëlische operaties in Gaza doorgaan. Axios bracht het nieuws van de waarschuwing in een exclusief rapport op 14 oktober, met vermelding van twee diplomatieke bronnen die bekend zijn met de zaak.

Vervolgens waarschuwde de Iraanse missie bij de Verenigde Naties via een bericht op X voor “verstrekkende gevolgen” als de “oorlogsmisdaden en genocide” van Israël niet zouden worden gestopt.

Tien dagen na het Axios-rapport zei het Amerikaanse ministerie van Defensie, terwijl het de inzet aankondigde van een eskader F-16 Fighting Falcon-vliegtuigen in het Midden-Oosten, dat Amerikaanse strijdkrachten die antiterrorismemissies uitvoeren in zowel Irak als Syrië sinds 7 oktober meer dan een dozijn keer waren aangevallen door de door Iran gesteunde milities.

“We weten dat de groepen die deze aanvallen uitvoeren worden gesteund door de [Islamitische Revolutionaire Garde] en het Iraanse regime,” zei Pentagon perssecretaris Air Force Brig. Gen. Pat Ryder tijdens de briefing. Hij waarschuwde verder voor een escalatie van door Iran gesteunde aanvallen op Amerikaanse troepen in de regio.

Een anti-westerse as

Clare Lopez is voormalig CIA-officier, doceerde aan het Centre for Counterintelligence and Security Studies en is voormalig uitvoerend directeur van het Iran Policy Committee. Ze heeft gewerkt als consultant, inlichtingenanalist en onderzoeker voor verschillende defensiebedrijven en is de oprichter en voorzitter van Lopez Liberty, LLC.

Mevrouw Lopez vertelde The Epoch Times in een e-mail dat de nauwe banden van de Chinese Communistische Partij (CCP) met het Iraanse regime, dat Hamas bewapent, steunt en financiert, algemeen bekend zijn.

“Een deel van die verbondenheid heeft te maken met China’s economische afhankelijkheid van Iraanse olie. Maar China maakt ook deel uit van de anti-West as die zowel Iran als Poetin’s Rusland omvat,” zei mevrouw Lopez.

De democratische staat Israël—die ze “moreel, machtig en een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten” noemde—wordt gehaat door deze nieuwe anti-Amerikaanse as vanwege wie het is, zei ze.

Een demonstrant juicht en zingt terwijl rookbommen afgaan tijdens een protest ter ondersteuning van Palestina in Vancouver, British Columbia, op 21 oktober 2023. (Ethan Cairns/De Canadese Pers)

Vrije radicalen en schurkenstaten

Deskundigen zeggen dat China Iran enerzijds gebruikt als destabiliserende factor in het Midden-Oosten, terwijl anderzijds Iraanse handlangers de reacties van het regime in Teheran in de gaten houden om hun opties te bepalen.

Abhijit Iyer-Mitra, een defensie-econoom en senior medewerker aan het in New Delhi gevestigde Institute of Peace and Conflict Studies, vertelde The Epoch Times telefonisch dat China Iran en Hamas heeft gevonden als “perfecte instrumenten” om het Midden-Oosten te destabiliseren.

“China gelooft niet in bondgenoten, het gelooft in vrije radicalen, dat wil zeggen, zeer revisionistische staten, wat wij schurkenstaten zouden noemen, die in wezen de hele buurt destabiliseren.

Een “klassieke” Chinese tactiek is het vinden van destabiliserende agenten in verschillende regio’s, volgens de heer Iyer-Mitra, die zei dat de Chinezen, net als Iran in het Midden-Oosten, van plan zijn om Noord-Korea te gebruiken om Oost-Azië te destabiliseren, Pakistan om Zuid-Azië te destabiliseren en Rusland om Europa te destabiliseren.

“En wat dat betekent is dat het een last legt op de status quo macht zoals Amerika, om er in wezen heen te gaan en de vrede te bewaren. Terwijl China alle dividenden opstrijkt,” zei hij.

De heer Quraishi zei dat hij gelooft dat het Iraanse regime handelt uit een diep gevoel van onveiligheid omdat zijn reactie op het conflict nauwlettend in de gaten wordt gehouden door zijn verschillende andere proxies.

“Hun basis van Iraanse extremisten—de Khomeinisten—wil dat Iran Hamas openlijk helpt in de oorlog. De proxy-groepen in de regio kijken stilletjes toe [om te zien] of Teheran Hamas aan zijn lot zal overlaten,” zei hij.

Na de aanval van 7 oktober kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën, in een poging om het financieringsnetwerk van Hamas te ontmantelen, sancties aan tegen belangrijke Hamas-gelieerde functionarissen en financiële netwerken. Onder hen bevonden zich een Hamas-functionaris in Iran en leden van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), evenals een in Gaza gevestigde entiteit “die heeft gediend als doorgeefluik voor illegale Iraanse fondsen aan Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ)”, volgens een persbericht van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De heer Quraishi zei dat de huidige situatie moeilijk is voor het Iraanse regime, omdat het ook te maken heeft met een geostrategische dwang om Chinese steun te zoeken.

“Iran weet dat een decimering van Hamas zijn eigen proxies kan verzwakken. Opperste leider Khamenei en de bevelhebbers van de IRGC moeten dus voor een even moeilijke keuze staan als de Israëliërs en Amerikanen. Het is niet gemakkelijk,” zei hij.

Iraanse supporters van de pro-regeringspartij nemen deel aan een betoging om hun steun te betuigen aan de Palestijnen, in Iran, op 18 oktober 2023. (Hossein Beris/Middle East Images/AFP via Getty Images)

‘Echte angst’ voor gesynchroniseerde acties

Experts hebben gezegd dat de verklaringen van China geladen zijn met geopolitieke bedoelingen, omdat het destabiliserende middelen zoals Iran wil gebruiken voor zijn eigen grotere politieke dividenden. Het land wil uiteindelijk de wereldhegemonie worden.

De heer Iyer-Mitra zei dat de huidige tactiek van China is om Iran te gebruiken om Amerika vast te zetten en die situatie uit te buiten om zich op Taiwan te richten.

“Voor mij is de echte angst dat al deze acties gesynchroniseerd en gecoördineerd zullen worden,” zei hij.

“Dat wil zeggen, verwacht iets groots van Pakistan. Verwacht iets groots van Noord-Korea, en een algemene vuurzee in zowel het Midden-Oosten als in Oost-Europa … met het Russische offensief in de winter, wat vervolgens betekent dat Amerika op vier afzonderlijke fronten vastloopt, en China zijn aanval op Taiwan lanceert.”

Dhr. Quraishi gelooft echter dat ondanks China’s luide verklaringen ter ondersteuning van Iran, het niet zeker is dat China Iran daadwerkelijk te hulp zal schieten als Teheran deel gaat uitmaken van de vijandelijkheden.

“Theoretisch gezien kan China de VS afleiden in Zuidoost-Azië door een front te openen, als een passieve vorm van steun aan Iran in dat scenario. Maar zou Peking dit doen voor Teheran? Dat is een groot vraagteken,” zei hij.

De Midden-Oostenjournalist denkt dat de Chinezen Iran in zo’n situatie waarschijnlijk niet actief zullen helpen.

“Hoewel het Iraanse regime een belangrijke en nuttige partner is, zijn de Chinese leiders te slim om samen met de Iraniërs ten onder te gaan,” zei Quraishi.

Gepubliceerd door The Epoch Times (31 oktober 2023): IN-DEPTH: Tehran Seeks Security From Beijing Amidst Fears of a ‘General Conflagration’ in the Middle East

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.